Veranderingen in je gezinssituatie
Is er in het afgelopen jaar iets veranderd in jouw gezinssituatie? Ben je bijvoorbeeld gaan samenwonen, trouwen of scheiden? Dan verandert je financiële situatie vaak mee. En dat heeft dan weer invloed op dingen als verzekeringen of de manier van belastingaangifte doen. Als je bijvoorbeeld fiscaal partners bent geworden, dan moet je samen met je partner belastingaangifte doen. Of als je een kind krijgt, moet je die meeverzekeren op je aangesloten verzekering. Lees al onze tips op deze pagina.
1. Weet je wel of je partner ook je fiscale partner is?
Heb je een partner, maar weet je niet of hij/zij ook je fiscale partner is? Het aangifteprogramma helpt je dit vast te stellen. Ook via de website van de Belastingdienst kun je bepalen of je partner je fiscale partner is. Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner gehad? Dan kun je er toch voor kiezen om het hele jaar elkaar fiscale partners te zijn. En dat kan je het nodige besparen.
2. Geld besparen? Kijk dan of je de aftrekposten kunt verdelen
Bij een gezamenlijke aangifte kun je soms geld besparen door de gezamenlijke aftrekposten te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekrente, zorgkosten en giften. Over 2023 is de aftrek inkomstenbelasting voor hypotheekrente nog maar maximaal 36,93%, terwijl het eigenwoningforfait wel voor 49,5% wordt belast. Dit kan leiden tot een andere optimale verdeling dan je gewend bent. Wil je weten wat het voordeligst voor jullie is? Probeer dan de verschillende verdelingen uit met het aangifteprogramma van de Belastingdienst.
3. Update je verzekeraar als je gezinssituatie is veranderd
Zo blijven je verzekeringen up-to-date. Heb je bijvoorbeeld een kindje gekregen? Geef dat dan door aan je zorgverzekeraar. Dan zorgen zij ervoor dat je kindje wordt meeverzekerd. Een nieuwe gezinssituatie kan je ook veel geld schelen. Als je bijvoorbeeld gaat samenwonen met je partner, kunnen jullie de kosten voor verzekeringen gaan delen.
4. Krijg advies bij een betaalachterstand
Grote veranderingen in je gezinssituatie, gaan soms ook gepaard met grote veranderingen in je financiële situatie. Je kan bijvoorbeeld met dubbele woonlasten komen te zitten na een scheiding. Heb je een verzekering, hypotheek of ander Aegon-product bij ons lopen waarvan je niet zeker weet of je het nog (op tijd) kan betalen? Je hoeft dit niet alleen te doen. Trek bij ons aan de bel, dan kijken we samen naar een oplossing. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
5. Vraag je Aegon-productoverzicht op
Weet je niet precies meer welke verzekeringen of andere producten je nog bij ons hebt lopen? Of wil je weten wat er aangepast moet worden als je gezinssituatie verandert?
Vraag het overzicht aan, zodat je weloverwogen keuzes kan maken voor je financiële toekomst.
Je betaalt minder belasting als je het vermogen deelt
Samen met je fiscale partner heb je recht op 2x de vermogensvrijstelling ter grootte van € 57.000. Heb je samen met je fiscale partner op 1 januari 2023 een vermogen dat groter is dan € 114.000? Dan is het slim om dit vermogen in je aangifte te splitsen. Je betaalt dan minder belasting.
Box 3-inkomen berekend volgens nieuwe wetgeving
Over 2023 wordt het box 3-inkomen op een andere manier berekend. De Belastingdienst kijkt hierbij naar de werkelijke verdeling van het vermogen. Er zijn drie categorieën:
- Banktegoeden (bijvoorbeeld bankrekening, spaargeld en premiedepots)
- Beleggingen en andere bezittingen (bijvoorbeeld tweede woning, crypto)
- Schulden
Het rendementspercentage over 2023 voor beleggingen en andere bezittingen is 6,17%. Voor banktegoeden en schulden worden de rendementspercentages begin 2024 bekend. Kijk op de website van de Belastingdienst om te zien hoe de belasting over je vermogen van 2023 wordt berekend. Goed om te weten: het betreft je vermogen op 1 januari 2023.