Belastingaangifte 2024
Handige tips om het makkelijker én voordeliger te maken
Aangifte inkomstenbelasting. Ieder jaar een vast ritueel. En ieder jaar kost het de meesten van ons tijd én geld. Logisch dat je daar niet blij van wordt. Met deze tips maken wij deze klus iets makkelijker. Dat bespaart je tijd en misschien ook geld.
1. Heb je al een aangiftebrief inkomstenbelasting ontvangen?
Deze aangiftebrief, met het verzoek om aangifte te doen, ontvang je meestal in februari. Misschien heb je geen aangiftebrief ontvangen en moet je toch aangifte doen. Hier lees je wanneer dat zo is.
2. Wil je een boete voorkomen? Vul dan je aangifte op tijd in
Vanaf 1 maart is je digitale aangifteformulier beschikbaar en doe je aangifte. De Belastingdienst vult jouw formulier vaak grotendeels voor je in. In de aangiftebrief staat wanneer je aangifte uiterlijk binnen moet zijn. Meestal is dat voor 1 mei. Lukt dit niet? Vraag de Belastingdienst dan om uitstel.
3. Je bespaart tijd en ergernis wanneer je alle documenten bij de hand hebt
Heb je de stap gezet en ga je aan de slag met je aangifte? Zorg dan dat je alle benodigde documenten én je DigiD-gegevens klaar hebt liggen. Met onze checklist zorg je dat je niets vergeet. En doe je samen met je partner aangifte? Spreek dan een goed moment af om dit samen te doen.
4. Controleer de gegevens die de Belastingdienst vooraf al heeft ingevuld
Op basis van alle bekende gegevens vult de Belastingdienst jouw digitale aangifteformulier deels voor je in. Dat is handig! Maar zorg er wel voor dat je alles even checkt. Je wilt tenslotte niet teveel betalen en daarnaast ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. Een zorgvuldige check is daarom erg belangrijk. In de aangifte pas je de onjuiste gegevens aan. En met de slimme tips hieronder voorkom je de meeste problemen.
Aangifte controleren? In Mijn Aegon vind je nuttige gegevens om je aangifte te controleren. Bijvoorbeeld over je hypotheekgegevens, lijfrentes en/of levensverzekering bij Aegon.