Je hypotheek beëindigen
Ga je je huis verkopen, wil je je hypotheek oversluiten of wil je je lening aflossen met eigen geld? In alle situaties zeg je je hypotheek op. Maar hoe werkt opzeggen van een hypotheek nu eigenlijk?
Welke situatie past bij jou?
Je hypotheek oversluiten
Je woont prettig en verhuizen zit voorlopig niet in de planning. Fijn! Maar toch wil je je lening oversluiten omdat je bijvoorbeeld wilt profiteren van lagere rente. Je lost dan je lening in één keer af en je zegt je hypotheek op. Dit doe je met het geld dat je leent bij je nieuwe geldverstrekker. Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten, zoek dan eerst uit wat voor soort hypotheek je nu hebt. En hoeveel je daadwerkelijk aan rente betaalt. Als je dit weet, kun je een vergelijking maken met andere hypotheken en de bijbehorende rentes.
Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? We helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!
Je hypotheek aflossen met eigen geld
Je kunt ervoor kiezen om je lening in één keer aflossen als je bijvoorbeeld voldoende geld hebt gespaard of een erfenis hebt gekregen.
Goed om te weten: gebruik niet al je spaargeld om je lening in één keer af te lossen. Het is belangrijk om altijd spaargeld te bewaren voor (grote) onverwachte uitgaven. Bereken of je voldoende achter de hand hebt met de Nibud BufferBerekenaar.
Je hypotheek aflossen omdat je je huis verkoopt
Als je je huis verkoopt, zeg je je hypotheek op door de lening in één keer af te lossen. Dit kan kosteloos. Je notaris regelt de aflossing van je hypotheek met ons. Wij brengen bij verkoop van de woning geen kosten en geen aflossingskosten bij je in rekening. Vier werkdagen voor passeren ontvangt de notaris van ons de aflosnota. Op basis van deze nota stuurt de notaris je een afrekening. Daarin staat wat je eventueel ontvangt of bij moet betalen.
Je hypotheek in één keer aflossen en opzeggen
Een verzoek voor volledige aflossing door verkoop of oversluiten regelt de notaris. Volledig aflossen met eigen geld kan via de optie 'Meer regelen' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon. Kies vervolgens onder 'Volledig aflossen' voor 'Definitieve aflosnota aanvragen'. Heb je geen Mijn Aegon omdat je een hypotheek hebt aangevraagd op of na 15 januari 2025? Neem dan contact op met je adviseur.
Goed om te weten: de vergelijkingsrente kan nog veranderen na het opvragen van de aflosnota. Dit kan invloed hebben op de aflossingskosten.
Met welke kosten moet je rekening houden?
Je hypotheek beëindigen brengt kosten met zich mee. Mooi meegenomen: sommige kosten die je maakt zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Aflossingskosten
Als je volledig aflost terwijl de rentevaste periode nog niet is afgelopen, kun je te maken krijgen met aflossingskosten. Dit wordt ook wel boeterente genoemd. Dit geldt niet bij de verkoop van je huis.
Advieskosten
Om zeker te weten dat je de goede beslissing maakt, vraag je advies op bij een adviseur.
Notariskosten
Als je je hypotheek volledig aflost, maak je kosten bij de notaris.
Goed om te weten
Regel je hypotheekzaken zelf
In Mijn Aegon of MijnHypotheek bekijk je al je hypotheekgegevens. Waar en wanneer jij dat wilt. Zo hoef je nooit meer in mappen met papieren te zoeken. Dat is makkelijk! Ook kan je veel zaken zelf regelen. Zoals extra aflossen en je hypotheekrente aanpassen.
Herkomst van je geld aantonen
Ga je volledig aflossen? Als financiële instelling zijn wij wettelijk verplicht om in sommige gevallen te onderzoeken waar het geld vandaag komt. Het kan zijn dat we om de herkomst van je aflossing vragen.
Bespreek het met je adviseur
Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het opzeggen of oversluiten van je hypotheek? Bespreek het met je hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld!