Als je overlijdt: pensioen voor je partner en kinderen

Stel dat je er niet meer bent. Geen fijne gedachte. Toch is het goed om hier af en toe bij stil te staan. Want wat gebeurt er met het inkomen van je gezin? Op deze pagina zetten we alles voor je op een rij. Je ziet ook of je zelf iets extra’s kunt regelen.

Image
Als u overlijdt: pensioen voor uw partner en kinderen

Zo zit het met de inkomsten voor je partner en kinderen

Als je overlijdt, valt er een inkomen weg. Dat kan je salaris zijn. Of het pensioen dat je ontvangt. En dat terwijl de meeste kosten gewoon doorlopen, zoals de huur of hypotheek. Ga daarom samen na of je partner dan nog steeds kan rondkomen. En controleer of je gezin recht heeft op de volgende inkomsten:

Heb je kinderen onder de 18 jaar? Of is je partner voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt? Dan heeft je partner mogelijk recht op een Anw-uitkering van de overheid. Voorwaarde is wel dat je partner niet te veel verdient. Lees meer over deze uitkering op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wanneer gaan het partnerpensioen en wezenpensioen in?
Je bouwt pensioen op voor jezelf. Maar veel pensioenregelingen hebben ook een partnerpensioen en wezenpensioen. Je partner en kinderen krijgen deze pensioenen als jij overlijdt. Let op: woon je korter dan 6 maanden samen en ligt je relatie niet vast? Dan ontvangt je partner geen partnerpensioen als je overlijdt.

Moet ik hier nog iets voor regelen?
Geef aan je werkgever door dat je een partner hebt. Je werkgever meldt dit dan bij ons. En wij zorgen ervoor dat dit wordt vastgelegd.

Wat gebeurt er als ik uit dienst ga?
Uit dienst gaan heeft flinke gevolgen voor het partnerpensioen en wezenpensioen. Het kan lager worden. Of zelfs helemaal verdwijnen. Lees meer over pensioen en uit dienst gaan.

Waar vind ik meer informatie over het partnerpensioen en wezenpensioen?
Benieuwd wat er is geregeld voor je partner en kinderen? Ga naar Mijn Aegon en klik op het kopje ‘Bij overlijden’. En kijk ook zeker eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Want daar zie je ook het partnerpensioen en wezenpensioen dat je mogelijk bij vorige werkgevers hebt opgebouwd.

Lang niet iedereen heeft recht op een Anw-uitkering van de overheid. Daarom hebben sommige werkgevers hier iets voor geregeld: het Anw-hiaatpensioen.

Wat is een Anw-hiaatpensioen?

Het Anw-hiaatpensioen is een extra partnerpensioen. Je partner krijgt dit pensioen als je overlijdt vóór je pensioendatum. Het komt boven op het gewone partnerpensioen uit je pensioenregeling. En ook boven op de Anw-uitkering die je partner misschien krijgt van de overheid. Het Anw-hiaatpensioen stopt zodra je partner voor het eerst AOW ontvangt.

Hoe hoog is het Anw-hiaatpensioen?

Het Anw-hiaatpensioen is net zo hoog als de Anw-uitkering van de overheid. Is het Anw-hiaatpensioen eenmaal ingegaan? Dan staat het bedrag vast. Het gaat daarna dus niet meer omhoog of omlaag.

Moet ik premie betalen?

Ja, je betaalt premie voor het Anw-hiaatpensioen. De hoogte hangt af van je leeftijd. Meestal geldt: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Je werkgever houdt de premie automatisch in op je brutosalaris.

Wat gebeurt er als ik uit dienst ga?

Dan vervalt het Anw-hiaatpensioen. Dat betekent dat je partner geen Anw-hiaatpensioen krijgt als je overlijdt.

Hoe doe ik mee?

Sommige werkgevers hebben dit automatisch geregeld voor hun medewerkers. Bij andere werkgevers mag je zelf beslissen of je meedoet. En er zijn ook werkgevers die het Anw-hiaatpensioen niet aanbieden. Weten hoe dit bij jou zit? je leest het in je Pensioen 1-2-3. Of vraag ernaar bij je werkgever.

Let op: mag je van je werkgever zelf beslissen of je meedoet? Dan meld je je aan via je werkgever. Houd er rekening mee dat aanmelden alleen kan:

  • Binnen 3 maanden nadat je in dienst bent gekomen
  • Of binnen 3 maanden nadat je een partner of kind hebt gekregen

Misschien heb je een verzekering gesloten die uitkeert als je overlijdt. Of denk je erover om dit alsnog te doen. Bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Je partner ontvangt dan een bedrag uit deze verzekering. Dit zijn ingewikkelde producten. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Let op de rechten van je ex-partner

Je wilt je huidige partner natuurlijk goed verzorgd achterlaten. Maar vergeet daarbij je ex-partner niet. Die heeft namelijk recht op een deel van het partnerpensioen. In sommige gevallen ook als jullie alleen maar hebben samengewoond. Het gaat om het deel dat je hebt opgebouwd tot het moment dat jullie uit elkaar gingen. Kom je te overlijden? Dan blijft er dus minder over voor je huidige partner. Bekijk samen of je hier iets voor moet regelen. Of schakel de hulp in van een adviseur.

Overlijden en je geldzaken

Pensioen is één ding. Maar hoe zit het met je andere geldzaken als je overlijdt? Bijvoorbeeld de erfenis? Op de website van Wijzer in geldzaken lees je wat je nu alvast kunt regelen.

Naar Wijzer in geldzaken

Advies nodig?

Contact met een adviseur van Aegon
  • Een adviseur van Aegon helpt je verder
  • Aan het adviesrapport zijn kosten verbonden
Gesprek aanvragen
Contact met onafhankelijk adviseur
  • Een onafhankelijke adviseur helpt je verder
  • Informeer bij de adviseur naar de kosten
Vind een adviseur

Veelgestelde vragen

Nee, je ANW-hiaatpensioen loopt gewoon door.