Stijgende energieprijzen: zo kom je op voor je rechten

Image
rechtsbijstandverzekering advies

De energieprijzen stijgen flink. Ondanks dat de overheid maatregelen neemt, lopen de energiekosten voor veel huishoudens hoog op. Niet alle energieleveranciers houden zich hierbij aan de wet. Weet jij of een leverancier de energietarieven mag verhogen? Of je energiecontract mag ontbinden? En twijfel je hierover? Opkomen voor je rechten is lastig! Daarom is het fijn een rechtsbijstandverzekering te hebben. Waarom? Dat leggen we op deze pagina uit.

Waarom is een rechtsbijstandverzekering handig?

Wissel je van contract door de stijgende energieprijzen? Wil je energieleverancier de rekening verhogen? Of het energiecontract openbreken? Dit mag, afhankelijk van welke contractvorm je hebt en tot wanneer je contract loopt. Mag dit niet volgens je contract? Dan kan je ruzie krijgen met je energieleverancier. En hier wil je wel op voorbereid zijn. Met een rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld. De kosten voor juridische hulp zijn dan vergoed. Fijn toch?

4 meestgestelde vragen over stijgende energieprijzen

Energieprijzen die de pan uit rijzen: het raakt ons allemaal. Welke maatregelen neemt de overheid voor energiecompensatie? En wat moet je doen als je energieleverancier je contract wilt beëindigen? In deze Q&A beantwoordt jurist René Noordman van ARAG de meestgestelde vragen over stijgende energieprijzen.

Verhoging energietarieven: bekijk je contract

Liever voorkom je gedoe. Check daarom of je een contract hebt met een vast of variabel tarief. En tot wanneer je contract loopt. Dit betekenen de verschillende contractvormen.

Vast tarief energie

Bij een vast tarief staat de energieprijs vast zolang het contract loopt. Vaak gaat het om een periode van één tot drie jaar. Verhoogt de energieleverancier de prijs terwijl je een contract hebt met een vast tarief? Dat mag niet. Ook niet met de reden dat de energieprijzen stijgen. Stuur je energieleverancier een brief of mail waarin je aangeeft dat je het vaste tarief wilt aanhouden.

Variabel tarief energie

Bij een variabel tarief mag de energieprijs wel veranderen. Dit gebeurt vaak op 1 januari of 1 juli. Afhankelijk van de algemene voorwaarden mag dit ook vaker dan twee keer per jaar. De leverancier moet dit in alle gevallen minimaal dertig dagen van tevoren laten weten. Niet alle energieleveranciers houden zich aan deze termijn. Hier hoef je niet mee akkoord te gaan. Stuur ook dan een brief of mail waarin je dit aangeeft.

Openbreken van het energiecontract

Zonder je toestemming, mag je energieleverancier het energiecontract niet zomaar ontbinden. Wel kan dit wanneer je zelf om ontbinding vraagt, als je de rekening niet betaalt of het termijn van het contract afloopt. Hoge energieprijzen zijn geen geldige reden om een contract te ontbinden. Geef aan in een brief of mail dat je niet akkoord gaat met de ontbinding van het contract.

Image
Mannen met zonnepanelen

Je huis verduurzamen en energiezuinig maken

Is verduurzaming jouw antwoord op de stijgende energieprijzen? En heb je zonnepanelen of een warmtepomp aangeschaft? Misschien wacht je dan veel langer dan aangegeven op zonnepanelen. Of werkt je waterpomp niet naar behoren? Denk van tevoren na over de risico’s. Met de aanvullende dekking Wonen krijg je ook juridische hulp als je problemen ervaart met de levering of installatie van zonnepanelen en warmtepompen.

Rechtsbijstandverzekering Flex: iets voor jou?

Komen de energieleverancier of aannemer en jij er niet uit? En lopen de kosten hoog op? Fijn om op juridische hulp te kunnen rekenen. De Rechtsbijstandverzekering Flex komt goed van pas in de volgende situaties:

  • omdat je energieleverancier zich niet houdt aan het vaste tarief van je contract;
  • omdat de energieleverancier jou in minder dan dertig dagen op de hoogte stelt van de verhoging van het variabele bedrag;
  • omdat je energieleverancier het contract openbreekt zonder geldige reden;
  • omdat je je huis gaat verduurzamen en je juridisch advies wilt ontvangen over wat te doen bij lange levertijden of schade aan een product.

Altijd juridische hulp van juristen

De Basisdekking Consument biedt de juiste hulp in bovengenoemde situaties. Je krijgt dan juridische hulp van juristen van ARAG. Ook als er nog geen conflict is. Laat jij je huis isoleren door bijvoorbeeld nieuwe kozijnen te plaatsen? Sluit dan de aanvullende dekking Wonen af.

Usabilla Feedback