Erfenis verdelen met ruzie: deze 5 situaties komen vaak voor

Image
Erfenis verdelen met ruzie: deze 5 situaties komen vaak voor

Ruzie over de erfenis heeft al vele families verscheurd. En komt bij de beste families voor. Vervelend, want je zit in een verdrietige periode. Gedoe om geld? Daar zit je niet op te wachten. Waar heb je recht op? Fijn, als je hierbij hulp krijgt van een jurist. In welke situaties is juridische hulp handig? Lees hier de 5 meest voorkomende situaties rondom de verdeling van de erfenis.

5 soorten situaties over de erfenis waarbij juridische hulp van pas komt 

Ingewikkeld! Die ruzies over de erfenis. Door juridisch advies in te winnen, weet je waar je recht op hebt. Soms voorkom je hiermee zelfs dat een conflict ontstaat of uit de hand loopt. Deze vijf situaties over de erfenis waarbij juridische hulp handig is komen vaak voor:

1. Erfenis zonder testament

Een erfenis zonder testament? Extra lastig om de erfenis eerlijk te verdelen. Met een testament staat alles zwart op wit. Zo weet je oom, je zus en verre achternicht welke bezittingen en vermogens diegene wel en niet erft. Overlijdt iemand plotseling of eerder dan verwacht? Of is er geen testament? Dan is het niet meteen duidelijk wie waar recht op heeft. Dit loopt makkelijk uit op gedoe of zelfs ruzie. Met advies van een jurist weet je in zo’n situatie waar je recht op hebt.

2. Oneerlijke verdeling van de erfenis

Heeft de overledene wel een testament opgesteld? Degene die het testament aanmaakt besluit zelf wat hierin komt te staan. En wie wat ontvangt. Krijgt je zus meer van de erfenis dan jij? Begrijpelijk dat dit oneerlijk voelt. Advies inwinnen bij een jurist zorgt voor duidelijkheid.

3. Erfenis stiefkind

Het recht op een erfenis als stiefkind of bij een samengesteld gezin, roept een hoop vragen op. Bij de biologische kinderen, maar ook bij de aangetrouwde familieleden. Dit zijn de regels rondom de erfenis als stiefkind of wanneer je te maken hebt met stiefbroers en -zussen.

  • Stiefouder en stiefkind: zijn jouw ouders gescheiden? Of opnieuw getrouwd? En heb je stiefbroers of -zussen? Normaal gesproken erf je als stiefkind niet van de stiefouder. Tenzij dit in het testament staat.
  • Ouders opnieuw getrouwd? Wanneer jouw vader of moeder opnieuw is getrouwd, zijn hier regels aan verbonden met betrekking tot de erfenis. Overlijdt je vader en leeft de partner nog? Je ontvang jouw vaders erfenis pas op het moment dat jouw stiefouder ook overlijdt. Dit heet de wettelijke verdeling tussen partner en kinderen. Wel kun je in sommige gevallen om wilsrecht vragen aan de stiefouder; jouw deel van de erfenis alsnog direct afstaan. Bijvoorbeeld wanneer je stiefouder opnieuw trouwt. Of als die jouw deel van de erfenis er doorheen jaagt.

Wanneer wordt de waarde van de erfenis bepaald?

Veel mensen weten niet dat de waarde van de erfenis al wordt bepaald wanneer je vader of moeder overlijdt. En niet de huidige waarde van de gezamenlijke bezittingen van je ouder en stiefouder. Zo kan het dat, toen je vader overleed, het huis 2 ton was. Wanneer je stiefmoeder 10 jaar later overlijdt, blijkt het huis 3 ton waard. Heb je stiefbroers of -zussen? Die ontvangen hun deel van de waarde van 3 ton. En jij van 2 ton.

Dit zorgt voor scheve gezichten. Stel een onderhandse vaststellingsovereenkomst op. Of een notariële akte. Waarin staat wat en hoeveel je erft wanneer je jouw deel van de erfenis ontvangt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je dit vergeten of heb je het idee dat de verdeling van de erfenis niet eerlijk gaat? Schakel dan rechtshulp in om je hierbij te helpen.

4. Erfenis na scheiding

Heb je nog recht op de erfenis na een scheiding? Dit hangt af van de voorwaarden waarin je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap aanging. Denk aan trouwen of registreren in gemeenschap van goederen. Of juist onder partnerschaps- of huwelijkse voorwaarden. Sinds 2018 trouw of registreer je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt dan niet de erfenis met je (ex-)partner. Tenzij anders staat in de voorwaarden. Of als je toch in algehele gemeenschap van goederen getrouwd bent.

Maar wanneer je voor 2018 getrouwd of geregistreerd bent, ben je wel automatisch getrouwd of geregistreerd in algehele gemeenschap van goederen. Alle bestaande en toekomstige schulden en bezittingen zijn van jullie samen. Ook de erfenis valt hieronder. Tenzij de erflater anders aangeeft in het testament. Staat er niets in het testament? In dat geval heb je recht op de erfenis van je ex-partner. Dit voelt soms krom tegenover andere nabestaanden. Zoals een broer of zus van je ex-partner. Krijg je hier ruzie over? Rechtsbijstand helpt je op te komen voor je rechten.

5. Ruzie over erfenis door fout executeur

Een executeur is de aangewezen persoon om de erfenis te regelen. Dit kan een notaris zijn. Of jij, samen met een andere erfgenaam bijvoorbeeld. Ben je executeur van de erfenis? Ingewikkelde taak! Abonnementen opzeggen, een nieuw huis voor de huisdieren regelen, eventuele schulden betalen. Een foutje is zo gemaakt. En jij wordt hierop aangesproken. Met ruzie, of soms zelfs een conflict, als gevolg. Waar heb je recht op? Dat kan een jurist vertellen.

Erfenis verdelen? Hierbij helpt een rechtsbijstandverzekering

De verdeling van de erfenis verloopt niet altijd even soepel. Hulp bij nodig? Of weten waar je recht op hebt? De hulp van een jurist kan aardig in de rekeningen oplopen. Met onze Rechtsbijstandverzekering Flex ben je verzekerd voor juridische hulp van de juristen van ARAG. Advies inwinnen is laagdrempelig; je stapt sneller naar de jurist toe. En je bent voorbereid op onverwachte, hoge kosten. Benieuwd naar je maandelijkse kosten?

Goed om te weten: wanneer ben ik verzekerd?

Vanaf dag één ben je verzekerd. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens je conflict over de erfenis? Dat heeft geen zin. Je bent alleen verzekerd voor conflicten in de toekomst. En die je niet zag aankomen. Sluit daarom ruim op tijd je rechtsbijstandverzekering af. Zo ben jij goed voorbereid op onverwachte situaties.

Veelgestelde vragen over de basisdekking Consument

Wat is een basisdekking Consument?

De dekking Consument is één van de basisdekkingen van onze Rechtsbijstandverzekering Flex. Met deze dekking ontvang je juridische hulp van een jurist of advocaat tijdens een conflict over de erfenis. Maar ook bij conflicten over consumentenovereenkomsten. Denk aan gedoe met de verkoper van je bank. Hiermee verzeker je de onverwachte kosten voor rechtshulp.

Waarom de Rechtsbijstandverzekering Flex met basisdekking Consument afsluiten?

Het leven bestaat uit komen en gaan. Dat je in aanraking komt met een erfenis? Die kans is groot. Van gedoe tot conflict: soms kom je er samen niet uit. En heb je onverwacht rechtsbijstand nodig. De kosten voor juridische bijstand lopen hoog op. Verzeker jij je bij ons? Dan ontvang je juridische hulp van de juristen van ARAG. Ook wanneer je nog geen conflict hebt, kun je hier terecht voor advies. Zo sta je er niet alleen voor.

Image
rechtsbijstandverzekering

In deze situaties is een rechtsbijstandverzekering ook handig

Naast deze voorbeelden is een rechtsbijstandverzekering in veel andere situaties ook handig. Denk aan ruzie met de verkoper van je nieuwe supersonische tv. Of bij een conflict met je familie over de erfenis. Hier lees je over 15 situaties waarin een rechtsbijstandverzekering nodig kan zijn.

Usabilla Feedback