Deze 5 arbeidsconflicten komen vaak voor

Image
veelvoorkomende arbeidsconflicten

Na weken van hard werken, is jouw vakantie eindelijk aangebroken. Plots krijg je een griepje te pakken. En breng je de rest van je vakantie in bed door. Daar gaat je vakantie! Veel mensen weten niet dat je deze vakantiedagen opnieuw mag opnemen, omdat je ziek bent geworden. Dat is een arbeidsrecht. Staat je werkgever dit niet toe? En wil je advies over wat je kan doen? Een rechtsbijstandverzekering is in dit soort situaties handig. Lees hier welke conflicten vaak voorkomen als je werkt en hoe jij jezelf voor juridische bijstand verzekert.

Een arbeidsconflict met je werkgever? Hè, vervelend! Je bent niet de enige.

In deze video geeft jurist Sandra Bonestroo van ARAG antwoord op de meestgestelde vragen over een vaststellingsovereenkomst, uitbetaling van loon en een re-integratietraject.

5 situaties waarin juridische hulp nodig is bij een arbeidsconflict

Je gaat graag naar werk en haalt plezier uit je werkzaamheden. Het laatste dat je wilt is gedoe krijgen met je werkgever. Toch kan je het oneens zijn met elkaar over de arbeidsvoorwaarden of -rechten. Dit zijn de vijf veelvoorkomende conflicten over werk:

1. Arbeidsconflict ontslag

Ontslagen. Van de ene op de andere dag geeft je werkgever je een vaststellingsovereenkomst, waarin de voorwaarden van je ontslag staan. Je werkgever vindt dat je bent ontslagen om een goede reden. Jij bent het hier niet mee eens en tekent de vaststellingsovereenkomst niet. Erover praten heeft geen zin en het loopt uit op een conflict. Hoe kom je op voor je recht? Door juridische hulp bij ontslag in te schakelen van een jurist, ontvang je advies over jouw situatie. En nemen ze je zorgen uit handen.

2. Arbeidsconflict ziekmelden

Gedoe met je werkgever is nooit leuk. Al helemaal niet als het conflict uit de hand loopt. Bijvoorbeeld wanneer jij ziek thuis zit en jouw werkgever het loon niet doorbetaalt. Je werkgever gelooft je niet en vraagt naar de reden van ziek zijn. Dit mag niet. En als jij ziek bent, heb je gewoon recht op salaris. Wat kan je doen? Bijvoorbeeld hulp inschakelen van een jurist. Die kan je precies vertellen wat je rechten zijn en jou helpen hiervoor op te komen.

3. Arbeidsconflict over loon

Kijk jij ook zo rond het einde van de maand uit naar je salaris? Wie niet? Extra vervelend als je jouw salaris niet op tijd ontvangt. Of zelfs helemaal niet krijgt. Het is de plicht van jouw werkgever om je loon op tijd te betalen. Staat in je contract dat je jouw loon maandelijks ontvangt? Je werkgever mag de betaling van je loon met maximaal drie maanden verlengen. Als in je arbeidsvoorwaarden staat dat zo’n verlenging mag. Gebeurt dit niet? Je werkgever moet dan officieel een dagelijkse boete betalen. Dit levert vaak een arbeidsconflict over loon op.

4. Arbeidsgeschil zwangerschapsdiscriminatie

Zwangerschapsdiscriminatie is niet toegestaan. Toch ervaren een hoop vrouwen dit. Als je zwanger bent en werkt moeten er een aantal dingen geregeld worden. Denk aan vervanging wanneer jij met verlof bent. Tijdens een zwangerschap heb je al genoeg aan je hoofd. En op een conflict met een werkgever zit je niet te wachten. Ontstaat er een conflict over zwangerschap of jouw recht op ouderschapsverlof? Juridische hulp neemt je zorgen uit handen.

5. Arbeidsconflict burn-out

Steeds vaker krijgen werknemers te maken met een burn-out. Als je een burn-out krijgt, werk je soms tijdelijk minder of niet. Collega’s nemen jouw werk over. En hierdoor rekenen collega’s dit misschien, bewust of onbewust, op jou af. Ook maakt een werkgever soms misbruik van de situatie. Wanneer jouw werkgever je een vaststellingsovereenkomst bij ziekte aanbiedt, oftewel wil ontslaan, omdat je niet kunt werken. Of je wordt verplicht om toch te werken, terwijl dit niet gaat. Het is fijn om voor zo’n conflict rechtshulp in te schakelen.

Image
rechtsbijstandverzekering

In deze situaties is een rechtsbijstandverzekering ook handig

Naast deze voorbeelden is een rechtsbijstandverzekering in veel andere situaties ook handig. Denk aan ruzie met de verkoper van je nieuwe supersonische tv. Of bij een conflict met je familie over de erfenis. Hier lees je over 15 situaties waarin een rechtsbijstandverzekering nodig kan zijn.

Veelgestelde vragen over de aanvullende dekking Inkomen & Arbeid

Wat is een rechtsbijstandverzekering met aanvullende dekking Inkomen & Arbeid?

Een Rechtsbijstandverzekering Inkomen & Arbeid is een aanvullende dekking op de Basisverzekering Consument. Door deze dekking ontvang je juridische hulp van een jurist of advocaat tijdens een arbeidsconflict of een conflict met je werkgever.

Waarom de Rechtsbijstandverzekering met aanvullende dekking Inkomen & Arbeid afsluiten?

Een nieuwe stap in je carrière is een groot avontuur. Juist dan is het goed om je ook bewust te zijn van problemen die kunnen ontstaan. Zoals onenigheid met je werkgever. Wanneer je er samen niet uitkomt en je onverwacht rechtsbijstand nodig hebt, lopen deze kosten hoog op. Door je bij ons te verzekeren, ontvang je juridische hulp van de juristen van ARAG. Ook wanneer je nog geen conflict hebt, kun je hier terecht voor advies. Zo sta je er niet alleen voor.

Wanneer ben ik verzekerd voor rechtsbijstand bij de aanvullende dekking Inkomen & Arbeid?

Vaak wordt een rechtsbijstandverzekering Inkomen & Arbeid over het hoofd gezien bij het afsluiten van verzekeringen. En wanneer je eenmaal problemen hebt, is het te laat. Je kunt namelijk alleen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering als je conflict nog niet loopt en het ook niet zag aankomen. Bij Aegon ben je vanaf dag één verzekerd, maar alleen voor conflicten die ná de ingangsdatum zijn ontstaan.

Image
Krijg juridische hulp van ARAG

Rechtsbijstandverzekering: krijg juridische hulp van ARAG

Heb je weleens juridische hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je gedoe hebt over de verbouwing van je huis. Of over het kopen van spullen, zoals je supersonische televisie. Of vanwege een verkeersongeval. In dat geval zit je bij ons goed. Je kiest zelf wat je wel en niet verzekerd. En dus wat je betaalt. Goed om te weten: met onze rechtsbijstandverzekering helpen ervaren juristen van ARAG je om op te komen voor je recht. Snel, betrouwbaar en goed.

Lees meer over de Rechtsbijstandverzekering en dekkingen. Bereken mijn premie
Usabilla Feedback