Deze 5 burenruzies komen vaak voor

Image
deze burenruzies komen vaak voor

“Hé buurman, doe die muziek eens zachter!” Niet elke buur is een goede buur. Soms kun je elkaar niet uitstaan. De kleinste dingen zorgen al voor gedoe. Jullie proberen het op te lossen. Maar komen er zelfs met buurtbemiddeling niet uit. En je hebt rechtshulp nodig van een jurist. Komen burenruzies vaak voor? Jazeker! Lees hier welke vijf burenruzies veel voorkomen. En waarom een rechtsbijstandverzekering van pas komt.

5 soorten burenrecht waarbij burenruzies ontstaan

Een conflict met je buren: je voorkomt het liever, maar dit lukt niet altijd. Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Maar die kosten? Lopen al snel hoog op. Met een rechtsbijstandverzekering ben je hier goed op voorbereid. Dit zijn vijf veel voorkomende burenruzies waarbij je juridische hulp kan gebruiken.

1. Burenrecht ongewenst uitzicht

Die grote, hoge boom van je buurman... Prachtig! Tot die verandert in een ongewenst obstakel. Het belemmert je uitzicht, laat geen daglicht meer binnen én de gevallen bladeren verstoppen je dakgoot. Vervelend! Helemaal omdat je buurman er niks aan wilt doen. En jullie elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. Die boom is de boosdoener van een lange burenruzie. De oplossing? Je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Een jurist kan je precies vertellen wat je kan doen om die boom toch te laten snoeien. Of het in ieder geval op te lossen met je buurman.

2. Burenrecht uitbouw, aanbouw of dakkapel

Voor het uit- of aanbouwen van een woning gelden verschillende regels. Zo mag de verbouwing de erfgrens niet overschrijden. Gebeurt dit wel, dan noem je dit overbouw. Wat ook niet fijn is? Waardevermindering van jouw woning door de uitbouw van de buren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van je rechten bij de uitbouw of aanbouw. Bij deze situaties komt advies of hulp van een jurist van ARAG goed van pas.

3. Burenrecht overkapping

Ook voor het plaatsen van een (terras)overkapping gelden regels. Het burenrecht bij overkapping bestaat bijvoorbeeld uit hoe hoog deze mag zijn. Waar deze mag staan. En waartegen de overkapping geplaatst mag worden. Bouwen je buren een terrasoverkapping die over de erfgrens heen gaat? En willen ze dit niet oplossen? Ook dan kan een jurist je helpen.

4. Burenrecht erfafscheiding

Grens je met jouw tuin aan de tuin van je buren? Je deelt dan samen een erfafscheiding, zoals een schutting. Iedereen heeft hier zijn voorkeur in. Liever een hoge of een lage schutting? Van hout of van metaal? En welke kleur? Genoeg punten voor een discussie. Soms handelen de buren zonder met jou te overleggen. En staat er opeens een schutting die jij niet mooi vindt. En wel de rekening voor krijgt. Moet je daar dan voor betalen? En wat als je dat niet doet? Wat je rechten zijn in dit geval, kan een jurist van ARAG je vertellen.

5. Burenruzie over (geluids)overlast

De buurjongen die zijn speakers voluit aanzet. De bovenbuurvrouw die hard krast met haar stoelen over de slecht geïsoleerde vloer. Of die een enorme berg aan vuilnis in haar tuin heeft liggen. Overlast kennen we allemaal. Gebeurt dit vaker? Begrijpelijk dat je duidelijk wilt maken hier niet van gediend te zijn. Gaat het van kwaad tot erger, zonder daarbij met een oplossing te komen? Dan wil je weten waar je recht op hebt.

Image
Rechtsbijstandverzekering

Wat als buurtbemiddeling niet helpt bij burenruzies?

Als de tijd van praten voorbij is, wil je het er niet bij laten. Omdat de kosten voor een jurist vaak hoog zijn, stap je hier ook niet zo snel naartoe. Terwijl het wel de oplossing kan zijn voor jouw probleem. Met onze Rechtsbijstandverzekering Flex en de aanvullende dekking Wonen ben je verzekerd van juridische hulp bij ARAG. Ook als je nog geen conflict hebt met je buren, kun je bij deze juristen voor advies terecht. En hiermee bespaar je een hoop onverwachte kosten en mogelijk ook veel ergernis. Benieuwd naar je maandelijkse kosten?

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over de aanvullende dekking Wonen

Wat is een rechtsbijstandverzekering met aanvullende dekking Wonen?

De aanvullende dekking Wonen sluit je af in combinatie met de basisdekking Consument. Door deze dekking ontvang je juridische hulp van een jurist of advocaat tijdens een conflict over je woning. Denk aan een conflict met je buren. Of met je huurbaas. Hiermee verzeker je de onverwachte kosten voor rechtshulp.

Waarom zou je onze Rechtsbijstandverzekering met aanvullende dekking Wonen afsluiten?

Ga je verhuizen? Of woon je al even in je huis? Wees je dan ook bewust over problemen die kunnen ontstaan. Zoals onenigheid met je huisbaas of buren. Of wanneer je aannemer de afspraken niet nakomt tijdens de verbouwing van je huis. Wanneer je er samen niet uitkomt, en je onverwacht rechtsbijstand nodig hebt, kunnen de kosten voor juridische bijstand hoog oplopen. Door je te verzekeren bij Aegon, ontvang je juridische hulp van de juristen van ARAG. Ook wanneer je nog geen conflict hebt, kun je hier terecht voor advies. Zo sta je er niet alleen voor.

Wanneer ben ik verzekerd voor rechtsbijstand met de aanvullende dekking Wonen?

Vaak wordt een rechtsbijstandverzekering Wonen over het hoofd gezien bij het afsluiten van verzekeringen. En wanneer je eenmaal problemen hebt, is het te laat. Je kunt namelijk alleen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering als je nog geen conflict hebt en het ook niet zag aankomen. Bij ons ben je vanaf dag één verzekerd, maar alleen voor conflicten die ná de ingangsdatum zijn ontstaan.

Image
rechtsbijstandverzekering

In deze situaties is een rechtsbijstandverzekering ook handig

Naast deze voorbeelden is een rechtsbijstandverzekering in veel andere situaties ook handig. Denk aan ruzie met de verkoper van je nieuwe supersonische tv. Of bij een conflict met je familie over de erfenis. Hier lees je over 15 situaties waarin een rechtsbijstandverzekering nodig kan zijn.

Usabilla Feedback