Kabinetsplannen voor regels bij ziekte bieden mooie advieskans
Het kabinet dat begin dit jaar aantrad, wil de arbeidsmarkt grondig hervormen. Op het terrein van ziekte en arbeidsongeschiktheid springen twee plannen in het oog. Er moet een lastenverlichting komen bij de loondoorbetaling en de re-integratieregels in het tweede ziektejaar gaan op de schop. Dit biedt een mooie advieskans, want voor veel mkb-werkgevers is slim anticiperen in dit geval een prima tactiek.
Volgens een bekend spreekwoord is het niet slim om huiden te verkopen van beren die nog niet zijn geschoten. Ervan uitgaan dat alles in het coalitieakkoord precies zo wordt ingevoerd als het wordt voorgesteld is dus niet verstandig. Maar helemaal niet vooruitdenken is dat evenmin. In het geval van de plannen voor ziekte en re-integratie is er veel voor te zeggen om nu al kritisch te kijken hoe een werkgever de zaken geregeld heeft. Bij de juiste aanpak slaat je klant twee vliegen in één klap. Hij profiteert direct van de best mogelijke kans op soepele re-integratie bij ziekte. En hij bereidt zich optimaal voor op de nieuwe situatie die het kabinet voor ogen heeft. Zo wint je klant altijd, hoe de situatie zich ook ontwikkelt.
Het kabinet streeft twee concrete doelen na
Om deze kans voor je klant te kunnen verzilveren, moet je natuurlijk eerst weten wat de kabinetsplannen precies inhouden. Hoewel het coalitieakkoord op het punt van ziekte en re-integratie redelijk concreet is, komt hier toch wat denkwerk bij kijken. Twee plannen springen eruit. Het kabinet wil een lastenverlichting voor het mkb via de loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast verschuift de focus in het tweede ziektejaar: re-integratie bij een andere werkgever moet hier het uitgangspunt worden. Tenzij de werkgever, na overleg met de bedrijfsarts en de werknemer, zelf besluit om het in zijn eigen organisatie te blijven proberen.
Verlichting bij de loondoorbetaling moet mkb ontlasten
Zoomen we verder in op de lastenverlichting bij de loondoorbetaling, dan zien we dat het kabinet niet precies vertelt hoe het die wil realiseren. Wel is duidelijk dat het mkb ervan moet profiteren. Het kabinet beschouwt het arbeidsmarktadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER) als uitgangspunt. Dit bepleit dat werkgevers de doorbetaling en alle bijbehorende verplichtingen na een jaar kunnen overdragen aan een private verzekeraar. Tellen we dit bij elkaar op, dan lijkt het er sterk op dat het kabinet de lijn van de SER wil volgen. Dit zou betekenen dat werkgevers de optie krijgen om hun verplichtingen in het tweede jaar volledig privaat te verzekeren.
Privaat verzekeren lijkt ook de enige optie
Een optie om het tweede ziektejaar volledig te verzekeren is vooral prettig voor mkb-werkgevers. Dit past mooi bij het kabinetsstreven om het deze werkgevers gemakkelijker maken. Ook jij mag op dit punt vooral mkb-interesse verwachten. Kleine werkgevers worstelen meer met de verplichtingen in het tweede jaar dan grote en zullen deskundige ondersteuning via een verzekering dus eerder verwelkomen. Mogelijk vraag je je nog wel af of het kabinet deze advieskans niet om zeep kan helpen door UWV verantwoordelijk maken voor het tweede ziektejaar. Dit is echter nauwelijks een optie. Deze publieke instantie heeft nu al veel meer werk dan ze aankan. Verdere verhoging van de druk kan de WIA-instroom opdrijven. Met het risico dat wat als een lastenverlichting bedoeld is, via de WIA-premies juist een lastenverzwaring oplevert.
Focus op tweede spoor geeft nieuwe impuls
Het tweede opvallende plan van de coalitie is dat re-integratie bij een andere werkgever het uitgangspunt wordt in het tweede ziektejaar. Ook dit bied je een mooie advieskans. Focus op dit ‘tweede spoor’ vraagt in de praktijk namelijk vrijwel altijd om betrokkenheid van deskundige re-integratiespecialisten. Die heeft een mkb-werkgever niet in huis of in zijn netwerk. Een verzekeraar wel. Dit pluspunt krijgt des te meer gewicht als straks het tweede spoor het uitgangspunt is wanneer de verzekeraar in beeld komt. Diens specialisten kunnen de re-integratie zo een nieuwe impuls geven en objectief kijken waar de beste kansen op werk liggen.
Het doel is meer kans op succes in het tweede jaar
Vatten we alles samen, dan mikt het kabinet vooral op meer kans op succes in het tweede ziektejaar. Wie worstelt met de loondoorbetaling en de re-integratie in dat jaar, kan deze overdragen aan een private verzekeraar. Iedere verstandige verzekeraar zal re-integratiespecialisten aan het werk zetten om de werknemer weer aan de slag te krijgen. Hierdoor neemt de kwaliteit van de begeleiding toe en de kans op succes dus ook. Krijgt het kabinet zijn zin, dan hebben de re-integratiespecialisten straks bovendien meer ruimte dan werkgevers nu. Ze mogen in principe uitgaan van re-integratie bij een andere werkgever. Dit tweede spoor is precies wat veel werkgevers zelf niet goed georganiseerd krijgen, dus ook hier vergroot betrokkenheid van verzekeraars de kans op succes.
Veel voordelen liggen nu al voor het grijpen
Het mooie is: veel van deze voordelen liggen voor je klanten nu al voor het grijpen. Volledig private verzekering van het tweede ziektejaar is de logische vervolgstap na de introductie van de mkb-verzuim-ontzorgverzekering in 2020. Dit product zag het licht dankzij een convenant tussen het vorige kabinet, sociale partners en verzekeraars. Het dekt een deel van de loonkosten en voorziet in deskundige ondersteuning bij de re-integratie. Hiermee verlicht het de lasten van werkgevers en vergroot het de kans op succesvolle werkhervatting. Feitelijk voegt het nieuwe kabinet alleen de optie van volledige overname van verplichtingen en de focusverschuiving richting tweede spoor toe.
Jij en je klant hoeven niet op het kabinet te wachten
Daarmee is duidelijk waarom we aan het begin van dit artikel opmerkten dat anticiperen voor veel mkb-werkgevers een slimme tactiek is. Zij kunnen prima vooruitlopen op de nieuwe regels en mogelijkheden voor het tweede ziektejaar. Je kunt hen hierbij helpen door uit te zoeken of een mkb-verzuim-ontzorgverzekering iets voor hen is. Sluit je klant zo’n verzekering af, dan profiteert hij allereerst van deskundige ondersteuning bij re-integratieactiviteiten die veel mkb-werkgevers zelf maar moeilijk georganiseerd krijgen. Daarnaast doet hij nuttige ervaring op voor de toekomst, want een goede mkb-verzuim-ontzorgverzekering neemt spoor 2 actief mee als optie voor re-integratie. Direct aan de slag? Wijs je klant op het Aegon MKB Verzuimplan: dé alles-in-één-verzuimoplossing voor het mkb.