De hypotheek verhogen
Wil de klant met zijn bestaande woning aan de slag? Heeft hij zijn oog laten vallen op een nieuwe keuken of kiest hij voor wat extra ruimte met een uitbouw? Op dit soort momenten kan een verhoging van de hypotheek handig zijn. Maar welke voorwaarden zitten hieraan vast en waar moet u als adviseur rekening mee houden?
Hoe werkt de hypotheek verhogen?
Het verhogen van de hypotheek behandelen wij als een nieuwe hypotheekaanvraag. Bij het verhogen van de lening hanteren we dezelfde acceptatie normen en doorloopt u hetzelfde proces als wanneer u hypotheekaanvraag bij ons indient voor een nieuwe woning.
Spelregels
- De huidige hypotheek van de klant loopt ook bij ons
- De verhoging is minimaal € 10.000,-
- Voor de verhoging gelden dezelfde acceptatieregels als voor een nieuwe lening
- Bij beoordeling kijken we naar de totale hypotheek: dus de bestaande én de verhoging
- Een onderhandse verhoging op een lening met NHG kan alleen als deze ook met NHG wordt gesloten. Een notariële verhoging onder Aegon normen is vaak wel mogelijk.
- We hebben een taxatie van de woning nodig (Calcasa als wordt voldaan aan de voorwaarden die hiervoor gelden of een gevalideerd taxatierapport).
Zoveel mensen, zoveel wensen
Verhogen om te verduurzamen
Dat kan! Ook bij een verhoging kan de klant meer lenen als er sprake is van energiebesparende voorzieningen. Lees meer over de verruimingen en welke voorwaarden hier bij horen.
Verhogen om te verbouwen
Daar is het bouwdepot voor. Een hypotheek met bouwdepot mag maximaal 100% van de woningwaarde ná verbouwing zijn. De waarde van de woning na het verbouwen wordt vooraf door een taxateur bepaald.
Een consumptieve verhoging
Een Aegon-hypotheek is bedoeld om de woondromen van de klant waar te maken. In enkele gevallen kan de klant het geld ook gebruiken voor een consumptief doel. Een nieuwe auto of bijzondere reis bijvoorbeeld. Lees op onze pagina voor consumenten wat de mogelijkheden zijn.
Is een bezoek aan de notaris nodig?
Dat hangt ervan af. Heeft de klant de hypotheek hoger ingeschreven dan het bedrag dat er is geleend? Of heeft de klant ondertussen een deel van de hypotheek afgelost? Dan is er misschien wel voldoende ruimte binnen de huidige hypothecaire inschrijving voor de verhoging. In de meeste gevallen betekent dat, dat de klant niet naar de notaris hoeft.
Goed om te weten: hoeveel ruimte de klant nog heeft binnen de huidige hypotheekinschrijving vindt u gemakkelijk terug op ons Aegon Intermediair Portaal.
Vragen?
Informatie over de hypotheek verhogen wijzigen en antwoord op algemene vragen vindt u in onze BeleidBuddy. Heeft u dossier-inhoudelijke vragen? Chat eenvoudig met een medewerker.
Meest gestelde vragen
Ja, dat kan
Een verhoging met NHG mag alleen worden gebruikt voor verbouwing, vergroten eigendom of financiering van bijvoorbeeld vergoedingsrente. Houdt u daarnaast rekening met onderstaande punten?
Een onderhandse verhoging op een lening met NHG kan alleen als deze ook met NHG wordt gesloten
Dit is een Aegon-regel. Een bestaande hypotheek met NHG kan niet verhoogd worden met een onderhandse lening zonder NHG. Een notariële verhoging is in dat geval vaak wel mogelijk.
Goed om te weten: in de situatie dat een eerste hypotheek met NHG al is verhoogd met een notariële verhoging zonder NHG, dan kan deze eerste hypotheek daarna niet meer onderhands worden verhoogd met NHG.
Er mag geen oneigenlijk gebruik van NHG gemaakt worden
Hiervan is sprake als de eerste lening met NHG is aangevraagd, zonder rekening te houden met kosten voor meerwerk en kwaliteitsverbetering met als doel binnen de kostengrens van NHG te blijven. Wanneer er sprake is van oneigenlijk gebruik, is verhogen niet mogelijk.