Hoe voorkom je online diefstal?

Naarmate mensen meer online met elkaar communiceren en zaken doen, wordt het ook voor cybercriminelen aantrekkelijker om digitaal in te breken. Er wordt steeds vaker aankopen online gedaan en financiële of persoonlijke zaken digitaal geregeld. Hartstikke handig, maar cybercriminelen worden steeds vindingrijker.
Image
Dame met iPad alert op online diefstal
Image
Phishing mail

Phishing, een veelvoorkomende methode

Internetcriminelen bedenken steeds slimmere manieren om achter je persoonlijke gegevens te komen. Je kunt bijvoorbeeld e-mails, sms- of Whatsapp-berichten, berichten via social media of telefoontjes ontvangen, waarvan het lijkt dat deze van Aegon afkomstig zijn. Je wordt gevraagd om inloggegevens op te geven. Doe dit niet! Ze willen je misleiden en op deze manier je persoonlijke gegevens achterhalen.

Wat doe ik met een phishing mail?

Let op!

Medewerkers van Aegon vragen je nooit naar jouw persoonlijke gegevens, inloggegevens of om bijlagen te openen, met als doel gegevens bij te werken.

Ben je het slachtoffer?

Heb je het vermoeden dat je het slachtoffer bent geworden van internetcriminaliteit? Of ben je gehackt doordat je bijvoorbeeld ergens je inloggegevens hebt achtergelaten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je dan verder.

Wat je zelf kunt doen

Ondanks dat internetcriminelen steeds moeilijker te herkennen zijn, lees je hieronder een aantal veiligheidsvoorwaarden:

  • Beveilig de apparatuur die je gebruikt voor je financiële zaken.
  • Controleer je berichten van Aegon.
  • Klik nooit op een link in een e-mail, sms, Whatsapp-bericht of een bericht via social media waarover je twijfelt. Je kunt de link controleren door met je muis op de link te gaan staan zonder te klikken. Meestal verschijnt het internetadres (URL) in beeld waar de link daadwerkelijk naar toe gaat. Let op: dit werkt niet met touch screens, omdat je dan niet met je vinger op een link kunt staan zonder te klikken.
  • Open geen bijlagen die bij twijfelachtige e-mails zitten! Deze bevatten vaak malware of virussen.
  • Houd je persoonlijke inloggegevens en wachtwoord altijd geheim.
  • Laat je inloggegevens en wachtwoord nooit door een ander gebruiken.
  • Vul altijd zélf het internetadres www.aegon.nl in de adresbalk van je browser in voordat je inlogt.

Aegon verhoogt veiligheid door extra controle-sms

Wij willen de veiligheid van jouw gegevens optimaal beschermen en introduceren een extra controlestap via sms. Als je een wijziging voor je producten in Mijn Aegon doet, ontvang je soms een sms op je mobiele telefoonnummer om je wijziging te bevestigen. Deze bevestigings-sms is een extra controle voor het veilig doorvoeren van de wijziging.

Samen staan we sterk tegen cybercriminaliteit

Geldzaken en verzekeren draaien om vertrouwen. Wij ontwikkelen al onze producten en diensten met een scherp oog voor veiligheid en privacy. Het kan voorkomen dat wij iets over het hoofd zien, dingen die jij misschien wél ziet. Dus ontdek je iets merkwaardigs of herken je internetcriminaliteit? Dan horen wij dat graag! Aarzel niet en maak een melding via valse-email@aegon.nl.

Alle meldingen van phishing nemen wij serieus en worden onderzocht. Zo zorgen wij samen voor het verhogen van onze veiligheid.

Lees meer over responsible disclosure

Image
man achter laptop belt om veilig online te surfen

Meer tips?

Wil je meer informatie over hoe je internetcriminaliteit kunt herkennen? Bekijk dan deze websites: