Wat een uitkomst! De AOV met tijdelijke uitkeringsduur

Voor veel ondernemers is de relatief hoge AOV-premie een drempel. Onderzoek laat zien dat dit zelfs de belangrijkste reden is om géén AOV te sluiten. Zonde, als je het ons vraagt! Omdat een AOV helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Kijk eens naar de variant met tijdelijke uitkeringsduur. Die is een stuk voordeliger en keert langer uit dan je denkt.

 

Een tijdelijke uitkering duurt langer dan je denkt!

Als adviseur kun je aan verschillende ‘knoppen’ draaien, zoals de eigenrisicotermijn, de dekkingsvariant en het verzekerd bedrag. De knop waar adviseurs maar weinig aan draaien, is die van de uitkeringsduur. Veel klanten kiezen daarbij tot de eindleeftijd. Terwijl een tijdelijke uitkering vaak betaalbaarder is. Deze geeft de ondernemer financiële ruimte om zich op een nieuwe situatie voor te bereiden. Zonde dus om daar geen gebruik van te maken. Zeker als je weet dat een tijdelijke uitkering langer duurt dan je denkt. Die uitkering geldt namelijk per keer dat je klant arbeidsongeschikt is. En bij onze arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je kiezen uit een tijdelijke uitkering van twee, vijf of tien jaar!

 

Vaker arbeidsongeschikt? Meerdere keren een uitkering

Stel een klant is 30 en kiest voor een tijdelijke uitkeringsduur van tien jaar. Met een eindleeftijd van 60 jaar. Je denkt dan misschien dat je klant maximaal tien jaar een uitkering krijgt. Dat is inderdaad zo als je klant tien jaar lang aaneengesloten arbeidsongeschikt is. Maar daar is meestal geen sprake van. Gaat je klant weer aan het werk en wordt deze later opnieuw ziek? Ook dan geldt een uitkering van maximaal tien jaar.

 

Hoe 10 jaar zelfs 15 jaar wordt

We geven toe dat dit voorbeeld wat onwaarschijnlijk is. Het laat wel goed zien hoe het werkt. Stel dat een klant vijf keer arbeidsongeschikt raakt tijdens de looptijd van de verzekering. Telkens voor een periode van drie jaar. Dan is dat bij elkaar vijftien jaar. Je zou denken dat je klant dan te weinig verzekerd heeft. Niets is minder waar! Die uitkeringsduur van tien jaar geldt namelijk per keer dat iemand arbeidsongeschikt is. Uw klant krijgt dan maar liefst vijf keer een uitkering van drie jaar.

 

Een belangrijk citaat uit de AOV-voorwaarden

Niet veel adviseurs weten dit. Daarom staat hieronder de exacte tekst van de voorwaarden: ‘De tijdelijke uitkeringsduur geldt per keer dat u arbeidsongeschikt wordt. U moet dan tussendoor wel drie maanden arbeidsgeschikt zijn geweest. Bent u na afloop van de uitkeringsduur nog steeds arbeidsongeschikt, dan beëindigen we uw arbeidsongeschiktheidsverzekering’.

 

En wat vindt de AFM?

Veel adviseurs denken onterecht dat de AFM negatief is over tijdelijke AOV-uitkeringen. Wist je dat beperkte uitkeringsduren volgens de AFM zeker nuttig kunnen zijn voor een specifieke doelgroep, zoals een bepaalde beroepsgroep? Alleen moet dan wel het juiste adviestraject gevolgd worden. Om product en klant goed op elkaar af te stemmen. En daarbij is jouw deskundigheid van groot belang!

 

Rekenvoorbeeld Aegon AOV: premieverschil kan oplopen tot 56%

De premies voor een Aegon AOV met een tijdelijke uitkeringsduur of een uitkering tot de eindleeftijd verschillen veel. Kijk maar eens hieronder. Een uitkeringsduur van 5 en 10 jaar zijn respectievelijk 46% en 56% goedkoper dan een uitkering tot de eindleeftijd.

Klantsituatie

  • Tekstschrijver met inkomen van € 30.000,-
  • Verzekerd bedrag: € 24.000,- (80%)
  • Eigenrisicotermijn: 3 maanden
  • Dekking: ongevallen en aandoeningen inclusief psychische aandoeningen

 

Uitkeringsduur tot pensioenleeftijd:

Bruto premie per maand:

€ 211,71

 

Uitkeringsduur 10 jaar:

Bruto premie per maand:

€ 113,82 (-46%)

 

Uitkeringsduur 5 jaar:

Bruto premie per maand:

€ 92,43 (-56%)

 

Neem jij de tijdelijke uitkering mee in AOV-advies?

Veel ondernemers hikken aan tegen die relatief hoge AOV-premie. Dat is dus niet perse nodig. Bij een kortere uitkeringsduur is de premie meestal een stuk lager. En je klant is langer verzekerd dan de uitkeringsduur doet vermoeden. Dat maakt wat ons betreft de tijdelijke uitkeringsduur zeker het overwegen waard! Kortom, bespreek het eens met je klant.

Heb je onlangs een verzekering gesloten met een tijdelijke uitkeringsduur? Of ben je van plan om dit mee te nemen in je toekomstige advies? En lijkt het je leuk om mee te werken aan een item voor een toekomstige nieuwsbrief? Neem dan contact op met Karen Lange.

 

Ons klantenteam AOV staat voor u klaar

Meer weten over de tijdelijke uitkeringsduur? Of wil je meer informatie over onze AOV? Neem gerust contact op met ons klantenteam AOV. Zij zijn je vaste aanspreekpunt om snel te schakelen.