Aegon Uitkerend Beleggingspensioen voortaan alleen nog verkrijgbaar via adviseur

We hebben een aanpassing doorgevoerd in het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen en de distributiestrategie van dit product. We brengen u graag op de hoogte van deze aanpassingen.

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen is voortaan alleen nog verkrijgbaar via een adviseur

We hebben besloten dat het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen niet meer direct online kan worden afgesloten. Ons variabele pensioen wordt vanaf 17 oktober alleen nog via een adviseur aangeboden. We hebben hiervoor een aantal redenen:

  • Met het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen beleggen klanten relatief offensiever dan bij andere variabele pensioenen, vooral in het neutrale en offensieve profiel. De klant neemt daarmee een risico. In een volatiele markt zien we dat de jaarlijkse wijzigingen in het pensioen, naar boven en beneden, bij Aegon vaak groter zijn dan bij andere aanbieders. Deze volatiliteit moet wel passen bij een klant. Dit toetsen we door de klant een aantal vragen te stellen en daarmee het risicoprofiel vast te stellen. Maar we vinden het belangrijk dat een adviseur dit ook beoordeelt en de klant actief kan wijzen op de risico’s van het product.
  • Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de pensioenuitkering bepalen van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen: het beleggingsrendement, de marktrente, de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting. We merken dat klanten vooral kijken naar het beleggingsrendement. Het effect van de marktrente wordt door klanten onderschat. Het is daarom belangrijk dat de klant goed wordt voorgelicht over het effect dat de rente heeft op de jaarlijkse wijziging van de pensioenuitkering.
  • We merken dat klanten lastig kunnen inschatten wat het gecombineerde effect is van het beleggingsrendement, de wijziging van de marktrente, de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting op hun jaarlijkse pensioen.

Via het Aegon Liability Matching Fund (LiMa Fund) dekken we het renterisico in de pensioenuitkering (deels) af. Het LiMa Fund maakt gebruik van rentederivaten. Hierdoor reageert de waarde van het LiMa Fund zeer sterk op rentebewegingen. En daarmee hebben rentebewegingen ook grote invloed op het pensioenkapitaal van onze klanten. Het gebruik van het LiMa Fund en de daarbij behorende relatie tussen bewegingen in kapitaal en uitkering maakt het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen extra complex. We merken dat klanten zich dit niet altijd realiseren en wij willen dat de adviseur hier specifiek aandacht aan besteed.

U kunt rekenen op onze ondersteuning bij het informeren van uw klanten

Zoals gezegd, gaan we het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen alleen nog verkopen via het adviseurskanaal. Naast de informatie die al beschikbaar is, zullen we u vaker informeren en dieper ingaan op specifieke details die belangrijk zijn voor u en uw klanten. Als start hebben we op Aegon Intermediair Portal de werking van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen nog eens in detail .

We hebben de werking van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen nader beoordeeld

In 2022 was er veel beweging op de financiële markten. De aandelenmarkt kende grote verliezen en de rente steeg zeer sterk. Dit heeft effect gehad op het pensioenkapitaal en de pensioenuitkeringen van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Hierover hebben wij veel vragen gekregen van onze klanten. Naar aanleiding daarvan hebben we de werking van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen nader beoordeeld. Als gevolg daarvan hebben we de mate van afdekking van het renterisico in het offensieve profiel verlaagd. Lees meer.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen? Onze medewerkers van de DIP-desk staan voor u klaar. Zij zijn het vaste aanspreekpunt waarmee u snel kunt schakelen en sparren.