Aanpassing flexfactoren per 1 januari 2021

Ieder jaar mogen we de flexfactoren (voor uitstel, vervroeging, uitruil etc.) veranderen. Dit deden we voor het laatst op 1 januari 2020. Per 1 januari 2021 passen we de flexfactoren weer aan.

Wat gaat er veranderen?

Door verandering van de levensverwachting, de marktrente en de samenstelling van onze portefeuille passen we de factoren aan. Hieronder ziet u de effecten van de aanpassing voor de meestgebruikte flexibiliseringsmogelijkheden.

Voor welke regelingen veranderen de factoren?

De aanpassing geldt voor de pensioenregelingen waar bij de flexfactoren vermeld staat dat we ze ieder jaar kunnen aanpassen. Staat in de pensioenregeling dat de factoren gelden tijdens de hele duur van de overeenkomst? Dan passen we de flexfactoren niet aan.

Wat betekent de aanpassing voor deelnemers?

Voor deelnemers gelden vanaf 1 januari 2021 andere flexibiliseringsmogelijkheden.

Wat betekent de aanpassing voor uw advies?

Bij vragen van werkgevers en deelnemers over flexibilisering kunt u de uitkomsten beter inschatten. Gebruik daarvoor de factoren die we publiceren.

We publiceren de nieuwe factoren in laag 3 van het Pensioen 1-2-3 én in de werkgeversportal

Voor alle deelnemers komt in laag 3 een nieuw document met de nieuwe flexfactoren voor die regeling. Voor de werkgevers plaatsen we een nieuw document in de werkgeversportal.

In de documenten staan alleen de factoren die er echt toe doen. Dus geen indicatieve uitruilfactoren. Die zorgen alleen maar voor verwarring. Voor situaties waarin de gepubliceerde factoren niet voorzien, kunt u de deelnemer verwijzen naar zijn Mijn-omgeving.

We gebruiken de nieuwe factoren al

Voor de voorstellen die wij bij pensioeningang doen en in onze rekentool maken wij al gebruik van de nieuwe factoren als de rekendatum in 2021 of later ligt. De deelnemers krijgen daardoor meteen de juiste informatie.

Meer informatie

Neem voor meer informatie of vragen contact op met uw accountmanager.