Wijzigingen sociale premies bieden mooie advieskans

Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof), Werkhervattingskas (Whk): het zijn waarschijnlijk niet de onderwerpen die u als adviseur steevast bij uw klanten op tafel legt. Dit najaar heeft u alle reden om dit wél te doen. Zoals ieder jaar krijgen werkgevers omstreeks eind november een bericht van de Belastingdienst over de premies voor het komende kalenderjaar. Maar ditmaal speelt hierbij iets bijzonders. Doordat UWV bedrijven anders indeelt, wijzigen voor veel MKB-werkgevers de maandelijkse premies en de financiële risico’s rond ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een mooie kans om voor uw klanten op een rij te zetten wat er verandert en wat dit voor hen betekent.

 

1. UWV gaat meer bedrijven als ‘klein’ beschouwen

UWV maakt van oudsher onderscheid tussen kleine, middelgrote en grote bedrijven bij het vaststellen van de Whk-premie. Tot nu toe gold een werkgever hierbij als ‘klein’ wanneer de loonsom van zijn bedrijf lager was dan 10x de gemiddelde loonsom per werknemer. Wie gemiddelde salarissen uitbetaalde, was bij ongeveer 10 voltijdwerknemers dus nog net een kleine werkgever. Bij parttime werk en lagere of juist hogere salarissen konden dit een of twee werknemers meer of minder zijn, maar u snapt het idee. Deze grens tussen klein en groter verschuift per 1 januari 2022 van 10x naar 25x de gemiddelde loonsom per werknemer. Hierdoor ziet UWV meer werkgevers als ‘klein’.

Let op: UWV kijkt steeds naar de loonsom van 2 jaar terug. Voor de premie van 2022 is dus de loonsom van 2020 bepalend. Startende werkgevers gelden de eerste 2 jaar altijd als klein omdat er dan nog geen gegevens beschikbaar zijn. Voor 2022 is de gemiddelde loonsom per werknemer vastgesteld op € 35.300.

 

2. Kleine bedrijven gaan minder premie betalen

Klein is fijn. Tenminste, als het om de sociale premies in 2022 gaat. De overheid voert met ingang van komend jaar namelijk een verlaagde premie voor kleine bedrijven in binnen het Aof. Volgens de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel gaat dit kleine werkgevers ongeveer 1% aan premie schelen. Behoort uw klant tot deze categorie, dan dalen dus zijn vaste personeelskosten. Grotere bedrijven gaan juist een iets hogere premie betalen, voor hen komt er 0,1% bij. Volgens de Begroting SZW 2022 (p. 161) komen de premies zelf uit op 5,49% en 7,05%, maar dit zijn voorlopige cijfers. De bestemming blijft gelijk: de overheid betaalt hiermee onder meer IVA-uitkeringen, WGA-uitkeringen die langer dan 10 jaar lopen en Ziektewetuitkeringen van werknemers met een No-riskpolis.

Rekenvoorbeeld: stel dat uw klant precies 25x de gemiddelde loonsom van 2022 betaalt, namelijk € 882.500. Dan bespaart hij bij een 1% lagere premie € 8.825. De premiestijging van 0,1% voor grotere bedrijven (loonsom € 882.501 en hoger) komt neer op een toename van minimaal € 882,50. Naarmate de loonsom van een bedrijf verder stijgt, loopt dit uiteraard hoger op.

 

3. Mogelijk verandert ook de Whk-premie van uw klant

Even terug naar de Whk en de schuivende grens tussen ‘klein’ en ‘groter’. Deze verandering kan ook effect hebben op de Whk-premie van uw klant. Dit is het geval als zijn loonsom uitkomt tussen 10x en 25x de gemiddelde loonsom per werknemer. Uw klant was dan namelijk tot nu toe een middelgrote werkgever, maar gaat door de schuivende grens bij de kleine werkgevers horen. Dit betekent dat hij afscheid neemt van een premie die deels individueel en deels sectoraal wordt bepaald. In plaats daarvan betaalt hij voortaan alleen een uniforme sectorpremie. Dit vermindert voor hem het financiële risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid, want dit deelt hij voortaan met alle werkgevers in zijn sector. Ziekte en arbeidsongeschiktheid in zijn eigen bedrijf hebben geen rechtstreeks effect meer op de premie.

Let op: of een overgang naar de vaste sectorale premie voor uw klant ook een kostenverlaging oplevert, is niet zomaar te zeggen. Dit hangt af van de premieontwikkeling in zijn sector en het aantal eigen zieken en deels arbeidsongeschikten dat tot nu toe invloed had op zijn premie. Volgens de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel gaat het bij zowel premiedalingen als –stijgingen voor individuele werkgevers om hoogstens enkele tienden van procenten. Als adviseur kunt u aanbieden om voor uw klant een precieze vergelijking te maken zodra de sectorpremies voor 2022 bekend zijn.

 

4. De ruimte om te ondernemen groeit, maar…

Als we het voorgaande kort samenvatten, dalen de vaste personeelskosten als uw klant een loonsom heeft tot 25x de gemiddelde loonsom per werknemer. Daarnaast nemen zijn financiële risico’s af als hij een loonsom heeft die uitkomt tussen 10x en 25x de gemiddelde loonsom. Beide ontwikkelingen vergroten de ruimte om te ondernemen. Dat is een prettig vooruitzicht nu de economie volop groeit en bloeit. Toch is het goed om uw klant erop te wijzen dat aan ziekte van werknemers grote risico’s verbonden blijven in de vorm van de verplichte loondoorbetaling. Een goede verzekering is en blijft daarom waardevol. Een oplossing als de MKB verzuim-ontzorgverzekering helpt een werkgever om zich volledig op zijn ambities te richten. Óók als een van zijn werknemers onverhoopt ziek wordt. Bij Aegon kan uw klant dit bijvoorbeeld regelen met het Aegon MKB Verzuimplan.

 

Tip: zorg voor een kritische blik op de premiebeschikking

Omstreeks eind november ontvangt uw klant van de Belastingdienst zijn Whk-premiebeschikking voor 2022. Het was altijd al verstandig om die goed te (laten) controleren, maar nu er van alles verandert natuurlijk helemaal. Is een organisatie bijvoorbeeld correct ingedeeld als kleine of grotere werkgever? Als adviseur kunt u uw klant een uitstekende dienst bewijzen door een deskundige kritische blik te werpen.