Wijzigingen Voorwaarden & Normen NHG 2023

Hieronder leest u welke wijzigingen NHG doorvoert in de Voorwaarden en Normen en hoe Aegon Hypotheken hier mee om gaat.  


Kostengrenzen 2023 

  • Kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen: € 405.000,- 

  • Kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen: € 429.300,- 

Borgtochtprovisie blijft gelijk 

De borgtochtprovisie is 0,6% van de lening. Deze provisie betaalt de geldnemer. 

 
Verantwoorde toegang 

Herzien beleid erfpacht- en kortingsconstructies 
Erfpacht- en kortingsconstructies kunnen bijdragen aan de toegang tot een betaalbare woning, maar zijn ook complex en niet in iedere situatie verantwoord. Daarom zijn nieuwe criteria opgesteld voor erfpacht- en kortingsconstructies die in combinatie met NHG aangeboden mogen worden. 
Een risicodragend grond- of kortingsdeel neemt NHG voortaan mee bij bepaling van de kostengrens en berekening van de borgtochtprovisie. Daarnaast mogen erfpacht- en kortingsconstructies niet samenlopen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek met NHG. Deze aanpassingen zorgen voor een meer verantwoorde woningfinanciering voor consumenten, een juist gebruik van de NHG-kostengrens en een borgtochtprovisie die recht doet aan de mate van risico voor ons.  

Aegon Hypotheken beoordeelt dossiers compleet voor hypotheken waarbij sprake is van Koop Garant, Koop Goedkoop of Regionaal Grondbezit als deze voor 16 december 17:00 bij ons binnen zijn. En brengt daarvoor een bindend aanbod uit als deze akkoord is. Na 31 december 2022 accepteren wij deze erfpacht- en kortingsconstructies niet meer. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht van 5 december 2022
 
Werkgeversverklaring zonder geslacht 

Per 1 januari vragen wij het geslacht niet meer uit op de werkgeversverklaring. We sluiten zo aan bij de keuze die steeds meer werkgevers maken om het geslacht van hun werknemers niet vast te leggen. Wij gebruiken het model-werkgeversverklaring van de NHG.  

 
Onderpand en waarderingsmaatregelen 

Gelijkschakelen bouwkundig rapport en bouwkundige opnamestaat 
Sinds de invoering van het nieuwe model Taxatie Woonruimte 2021 geeft de taxateur altijd per post aan hoe hoog de kosten van herstel zijn. Deze posten tellen wij vervolgens bij elkaar op en berekenen zo of de kosten boven de 10% uitkomen en dat dus een bouwkundige keuring vanuit NHG noodzakelijk is. Daarnaast verwacht NHG ook een bouwkundige keuring als de taxateur aangeeft dat de algehele staat van de hele woning slecht is. 
 
Borgen kwaliteitsniveau bouwkundig adviseur 
In de V&N 2023 stelt NHG een aanvullende eis aan de bouwkundige die een bouwkundig rapport opstelt. De bouwkundige en de taxateur mogen niet dezelfde persoon zijn en er mag geen sprake zijn van (in)directe betrokkenheid. 
 
Aanvullende lening bij lopende verbouwing 
Op dit moment kan een consument niet altijd een aanvullende lening met NHG krijgen voor het afronden van een lopende verbouwing. Er mag pas een aanvullende lening verstrekt worden als de waarde van de woning hoger is dan de al verstrekte lening. Voor de risico’s van NHG is het belangrijk dat de totale financiering (dus inclusief aanvullende lening om de verbouwing af te ronden) niet hoger is dan de uiteindelijke waarde van de woning. Dit wordt nu als uitgangspunt genomen bij de wijzigingen die we hiervoor doorvoeren. 

Aegon Hypotheken neemt deze mogelijkheid over voor aanvragen mét NHG. Ook binnen ons eigen beleid wijken we hier niet van af. 

Verbeterbudget bij reguliere taxatie 
Het niet-insturen van een uitgewerkte verbouwingsspecificatie is toegestaan in situaties waarbij de waarde van woning voor verbetering hoger is dan de lening. Dit noemt NHG het verbeterbudget. Tot nu toe kon dit alleen als de consument een desktoptaxatie gebruikte. Per 2023 bieden we de consument ook bij reguliere taxaties de mogelijkheid om een verbeterbudget te gebruiken. Bijkomend voordeel hiervan is dat met reguliere taxaties de consument tot 100-106% loan-to-value (LTV) kan lenen. Bij een desktoptaxatie is dat maximaal 90% LTV. 

Aegon Hypotheken neemt deze mogelijkheid over voor aanvragen met NHG. 

 
Beheer en behoud 

Waardebepaling woning ten behoeve van aflosvrij in beheer  
Nu wordt het aflossingsvrije gedeelte van een lening bij het wijzigen of vervangen van die lening bepaald door de oorspronkelijke waarde van de woning. NHG past dit aan naar de huidige waarde van de woning. Met deze wijziging realiseren we niet alleen meer woningbehoud, ook wordt de mate van aflossingsvrij meer passend bij de woningmarkt. Zo blijft het verantwoord. Met deze wijziging breidt NHG de mogelijkheden om aflossingsvrij te lenen niet uit. Dat mag nog steeds alleen bij een bestaande eigenwoningschuld.   

Aegon Hypotheken neemt deze mogelijkheid over voor aanvragen met NHG. 

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid en duurzaam vertrek partner  
Op dit moment eisen wij dat een vertrekkende partner de woning duurzaam moet hebben verlaten voordat wij de ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid (OHA) verlenen. In de huidige woningmarkt is het vinden van een andere passende woning alleen moeilijk. Vanaf 1 januari 2023 laat NHG de eis vervallen dat een vertrekkende partner een woning vóór OHA moet hebben verlaten. Dit kan alleen met een getekende ontruimingsverklaring van de vertrekkende partner. Zo krijgt de vertrekkende partner meer tijd om andere woonruimte te vinden, terwijl de ex-partners niet meer noodzakelijk financieel aan elkaar gebonden blijven. 

Aegon Hypotheken neemt deze mogelijkheid niet over. Alleen als dit op basis van een beoordeling van de individuele situatie verantwoord is, kan bij uitzondering gebruik worden gemaakt van deze mogelijkheid.  

Vrijgeven zekerheid 
Het komt voor dat geldverstrekkers een deel van de hypothecaire zekerheid vrij willen geven. Met name in situaties waarbij maar een klein deel van het zekerheidsrecht wordt vrijgegeven zijn de huidige eisen te zwaar. Omdat in specifieke situaties het risico marginaal is, heeft NHG richtlijnen opgesteld waarmee de geldverstrekker kan beoordelen of een verplichting tot taxatie en/of aflossing nodig is.   

Aegon Hypotheken neemt deze mogelijkheid over voor aanvragen met NHG. 

 
De V&N 2023 zijn van toepassing op geldleningen waarvoor vanaf 1 januari 2023 een bindend aanbod wordt uitgebracht.