Wijzigingen voor 2024 

Vanaf 2024 zijn er een aantal wijzigingen. Hieronder leest u de belangrijkste.  

Voor NHG en Trhk wat betreft leennormen is de datum van uitbrengen van het bindend aanbod leidend.  Voor andere beleidswijzigingen is de datum van het uitbrengen van het renteaanbod leidend.   

Tijdelijke regeling hypothecair krediet (Trhk) 

Nieuwe elementen die we volledig overnemen: verruimingen voor verduurzamen en voor alleenstaanden. 

Leennorm voor alleenstaanden 

Is de aanvrager van een hypotheek alleenstaand én heeft deze aanvrager een toetsinkomen hoger dan € 28.000,-? Dan mag bij het vaststellen van de financieringslast € 16.000,- buiten beschouwing worden gelaten.  

Leennormen energielabel/energiebesparende voorzieningen 

Aan de hand van het energielabel en/of een bedrag voor meefinancieren van energiebesparende voorzieningen, mag een bedrag buiten de LTI-toets gelaten worden.  

Goed om te weten:  

  • Is er geen definitief en geldig energielabel? Dan mag er maximaal € 10.000,- buiten de LTI-toets gelaten worden voor de financiering van energiebesparende voorzieningen. 
  • Is er sprake van een explain aanvraag? Dan geldt onderstaande tabel niet. 
Geldig én definitief energielabel van de woning
Maximaal extra hypotheekbedrag bij aangaan van de lening
Maximaal extra bedrag voor energiebesparende voorzieningen

A++++ met energieprestatiegarantie 

€ 50.000 

€ 0 

A++++ 

 € 40.000 

€ 0 

A+++ 

€ 30.000 

€ 10.000 

A+, A++ 

€ 20.000 

€ 10.000 

A, B 

€ 10.000 

€ 10.000 

C, D 

€ 5.000 

€ 15.000 

E, F, G 

€ 0,- 

€ 20.000 

Geen energielabel of geen geldig energielabel 

€ 0,- 

€ 10.000 

Financieringslasttabellen 

De financieringslasttabellen 2024 van de Trhk worden toegepast. Meer weten over Trhk? Kijk ons webinar terug. 

Nieuw element dat we deels overnemen: 

DUO Studielening 

Als klant(en) hun studie afgerond hebben en in de aanloopfase voor het terugbetalen van de lening zitten mag er een reële inschatting gemaakt worden voor de toekomstige maandlasten. Heeft de klant zijn studie nog niet afgerond dan kan er geen schatting van de maandlasten worden gemaakt en daardoor geen hypotheek verstrekt worden.  

Nationale Hypotheek Garantie/Voorwaarden & Normen 

Woningbehoudtool 

Voor bestaande klanten heeft NHG nu een aantal tools voor woningbehoud opgenomen waarmee klanten met dreigende financiële problemen in hun woning kunnen blijven wonen. Wij kunnen ook gebruikmaken van deze mogelijkheden zowel voor hypotheken met als zonder NHG.  

Flexbudget/Werkgeversverklaring model 2024 

Het nieuwe model werkgeversverklaring 2024 roept vragen op in de markt. Het flexbudget wordt door Aegon meegenomen in het toetsinkomen als op de werkgeversverklaring de onderdelen vakantiegeld en dertiende maand/vaste eindejaarsuitkering worden vermeld. Het ingevulde onder 8 (structureel flexibel budget) nemen we niet mee in het toetsinkomen.  

Als het toetsinkomen wordt vastgesteld aan de hand van Inkomensbepaling Loondienst (IBL), dan worden alle overige inkomensbestanddelen meegenomen. 

Hier vindt u de nieuwe werkgeversverklaring model 2024.  

Woningruil in aardbevingsgebied 

Wij denken in individuele situaties mee aan een voor de klant passende oplossing. Dit geldt zowel voor hypotheken met als zonder NHG.   

Aegon Hypotheekgids 2024

We hebben onze acceptatiehandleiding uitgebreid. Onze handleiding heet voortaan de Hypotheekgids. Naast acceptatie hebben we nu ook beheeronderwerpen opgenomen. Wel zo handig! Onderwerpen zoals Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid (OHA), Hulp na overlijden en Omzetten hypotheek leest u nu ook in onze nieuwe Aegon Hypotheekgids! Zo vindt u steeds meer informatie op één plek.  

De Aegon Hypotheekgids vindt u op AIP. 

Woon- en verblijfplaats 

Voor het aanvragen van een hypotheek is het van belang dat de aanvrager op het moment van aanvragen een vaste woon- en verblijfplaats in Nederland of een andere lidstaat van de Europese Unie heeft, waarin de euro als wettig betaalmiddel geldt. 

Toetsinkomen bepalen 

In onze nieuw uit te geven hypotheekgids hebben we een nieuwe indeling gemaakt hoe per categorie van inkomen het toetsinkomen wordt bepaald. 

Inkomensbepaling Loondienst (IBL) is voor Aegon de voorkeursmethode om het inkomen uit loondienst te bepalen. IBL is een uniforme en marktbrede methode waarmee snel en betrouwbaar het loondienstinkomen vastgesteld kan worden op basis van het UWV verzekeringsbericht van de aanvrager. 

Buitenlands inkomen 

Omdat we af en toe vragen krijgen over buitenlands inkomen, geven we hierover meer duidelijkheid in onze nieuwe hypotheekgids. 

Vereisten aan het onderpand en niet-acceptabele onderpanden 

In onze nieuwe hypotheekgids hebben we een overzicht opgenomen van verschillende type onderpanden. Onder andere appartementen met een niet-actieve VvE of zelf te bouwen woningen (zelfbouw) zijn niet meer acceptabel vanaf 2024. Nieuwbouw in een project of een kavel kopen en een aannemer inschakelen blijft wel mogelijk. We verstrekken alleen hypotheken aan natuurlijke personen voor in Nederland gelegen woningen die de aanvrager(s) en eventueel het gezin zelf permanent (gaan) bewonen. 

Gaat de klant verbouwen en blijkt uit het taxatierapport dat de algehele onderhoudstoestand na verbouwing van slecht naar ten minste goed gaat? En worden de verbouwingskosten in depot gehouden? Dan is dit voor Aegon een acceptabel onderpand. 

De datum van het uitbrengen van het renteaanbod is leidend voor ons wat betreft deze beleidswijziging.

Hoofdelijk schuldenaar, eigenaar en bewoner 

Een Aegon-hypotheek kan maximaal door 2 personen (hoofdelijk schuldenaren) worden aangevraagd. Iedere aanvrager van wie het inkomen nodig is voor verkrijging van de hypotheek:   

  • moet eigenaar van de woning zijn of worden; en  
  • moet daar ook (gaan) wonen; en  
  • wordt hoofdelijk schuldenaar.    

  Ook geldt:  

  • Alle eigenaren van de woning zijn/worden bewoner en hoofdelijk schuldenaar.  
  • Een hoofdelijk schuldenaar is/wordt altijd eigenaar én bewoner van de woning.   
  • Een bewoner die niet eigenaar is of wordt van de woning kan geen hoofdelijk schuldenaar zijn en moet een ontruimingsverklaring tekenen voor bindend aanbod. Kinderen die tot de huishouding van de aanvrager(s) behoren hoeven geen ontruimingsverklaring te tekenen.   
  • Als het inkomen van een tweede aanvrager nodig is voor een onderhandse verhoging, dan moet de tweede aanvrager ook eigenaar en bewoner van de woning en hoofdelijk schuldenaar zijn/worden van de bestaande hypotheek. Bij een notariële verhoging hoeft de tweede aanvrager niet eerst als hoofdelijk schuldenaar op de bestaande hypotheek te worden toegevoegd omdat de tweede aanvrager als hypotheekgever en schuldenaar is genoemd in de notariële akte voor het vestigen van de tweede hypotheek.  
  • Aanvragen van een lening waarin sprake is van samenlevingsvormen in de familiesfeer (bijvoorbeeld broer – broer, moeder – zoon) zijn niet uitgesloten. Er geldt hierbij een maximum van vier hoofdelijk schuldenaren. Alle hoofdelijk schuldenaren moeten eigenaar zijn en de woning bewonen als hoofdverblijf. De hypotheek wordt getoetst op het inkomen van maximaal twee hoofdelijk schuldenaren.  
  • Mede-schuldenaarschap van niet bewoners (bijvoorbeeld ouders) wordt niet geaccepteerd.   

Wijzigen hoofdelijk schuldenaar 

De onderstaande situaties worden beoordeeld aan de hand van de LTI-norm volgens het acceptatiebeleid (explain is niet toegestaan):   

  • een verzoek tot OHA bij beëindiging samenwoning in de familiesfeer; en  
  • een verzoek tot OHA binnen 12 maanden na passeren van de bestaande hypotheek; en  
  • het toevoegen van een nieuwe hoofdelijk schuldenaar.  

Verhuisregeling 

Gezien het aantal toenemende vragen over de verhuisregeling hebben we dit opgenomen in de Aegon Hypotheekgids. Hier worden verschillende situaties toegelicht.  

Belangrijkste wijzigingen: 

  • Na relatiebreuk waarbij beide verhuizen kan maar één schuldenaar gebruik maken van de verhuisregeling; 
  • Voor de nieuwe Aegon-hypotheek kan slechts één verhuisregeling gelden (geldt voor klanten die ieder afzonderlijk een Aegon-hypotheek hebben en samen een nieuwe woning kopen en daarvoor een nieuwe hypotheek afsluiten). 

Het nieuwe beleid gaat gelden voor aanvragen met een renteaanbod vanaf 2024. We gaan coulant om met aanvragen die zijn gedaan in 2023 en die nog in behandeling zijn. 

Communicatie over het bereiken van de einddatum van een leningdeel 

Wij informeren alle klanten over de aanstaande einddatum van het leningdeel. Wij vragen de klant op de einddatum af te lossen met eigen middelen of door tijdig een herfinanciering aan te vragen. U ontvangt 12 maanden van tevoren een signaal hierover via het Aegon Intermediair Portaal onder advieskansen ‘Einddatum leningdeel’. 

Schenk/Leenconstructie 

Leningen bij familie voor aankoop en/of verbouwing eigen woning  Wanneer er sprake is van een familielening (eerste en tweede graad) voor de aankoop en/of verbouwing van de eigen woning kan de maandlast worden vastgesteld aan de hand van annuïtaire toets. De voorwaarden leest u in de Aegon Hypotheekgids.  

Schenking  Als de maandlast geheel of gedeeltelijk wordt geschonken, dan mag bij het bepalen van de maandlast met deze schenking rekening worden gehouden als er of een notariële overeenkomst of het (nog beschikbaar te stellen) template van Aegon Hypotheken is gebruikt. 

Help onze Hypotheekgids te verbeteren!

Uw feedback helpt ons. Op basis hiervan bepalen we met welke elementen we onze Hypotheekgids gaan uitbreiden