Wijziging in verhuisregeling voor hypotheken

Met ingang van 3 juni 2024 wijzigt de verhuisregeling voor hypotheken. Vanaf deze datum gelden de rentecondities van de oude lening alleen voor de nieuwe lening. 

Image
Gezin in de keuken

Wat verandert er? 

Koopt uw klant een nieuwe woning en is de oude woning nog niet verkocht? Als de klant kiest voor de verhuisregeling dan wordt per de 1e van de maand na passeren van de nieuwe hypotheek de oude hypotheek omgezet naar de 2-jaars marktrente. Deze omzetting is zonder kosten. De rentecondities vanuit de oude hypotheek neemt uw klant dan mee in de nieuwe hypotheek. Dit is vooral gunstig als de huidige rente lager is dan de nieuwe rentepercentages, oftewel de marktrente. Zo profiteert uw klant misschien nog jaren van de lage hypotheekrente.

Overige voorwaarden die van toepassing zijn op de verhuisregeling

Voor het verhuizen van de renterechten naar de lening van de nieuwe woning gelden een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn niet gewijzigd. 

  1. Uw klant kan per leningdeel de renterechten verhuizen voor maximaal het openstaande bedrag van de lening. Wij kijken dan naar het resterende bedrag van de hypotheeklening vlak voordat uw klant de lening aflost door verkoop van de woning. 
  2. Wanneer de rente van de nieuwe hypotheek is gebaseerd op een andere tariefklasse dan de rente van de oude hypotheek of een andere hypotheekvorm heeft dan de oude hypotheek, wordt de rente die uw klant verhuist gecorrigeerd. Dit doen wij op basis van het renteoverzicht dat gold op het moment dat de klant de rente vastzette van de oude hypotheek. 
  3. Wanneer de waarde van een gekoppelde (spaar)polis aan de nieuwe hypotheek gekoppeld wordt, stijgt de loan to value (ltv) van de bestaande hypotheek. 
  4. De NHG-korting vervalt als uw klant voor de oude woning een lening heeft met NHG en een nieuwe woning aankoopt zonder NHG. 
  5. Het gaat om vrijwillige, onderhandse verkoop van de oude woning.  
  6. Wij ontvangen van uw klant binnen zes maanden na aflossing van de lening van de oude woning, een aanvraag voor de lening voor de nieuwe woning. 
  7. Uw klant kan de renterechten alleen verhuizen als de nieuwe lening voldoet aan de regels en voorwaarden die wij op dat moment gebruiken 
  8. De huidige woning moet worden verkocht en de oude lening moet binnen een periode van 12 maanden worden afgelost. Wanneer sprake is van nieuwbouw moet de oude lening binnen 24 maanden volledig worden afgelost. 

Wat gebeurt er met de rente van de oude lening? 

Per de 1e van de maand na het passeren van de nieuwe hypotheek wordt de oude hypotheek omgezet naar de 2-jaars marktrente. Deze omzetting is zonder kosten. 

Wat betekent dit voor openstaande aanvragen? 

Deze aangepaste werkwijze geldt voor nieuwe aanvragen vanaf 3 juni 2024. Voor openstaande aanvragen geldt de oude werkwijze. De hypotheekgids passen we zo snel mogelijk hierop aan. 

Vragen? 

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Ga naar onze Virtuele Assistent: we helpen u graag!