Aegon Vooruitdenksessie over de hypotheekmarkt

Op diverse locaties in Nederland zijn we met adviseurs in gesprek geweest - Aegon Vooruitdenksessie noemden we die. Het was fijn om met elkaar aan tafel onder de bezielende leiding van Rens de Jong te kijken naar de ontwikkelingen in onze branche en welke kansen dit ons biedt.

Waar ‘overbieden’ vorig jaar aan de orde van de dag was, staan huizen vandaag de dag weer langer te koop en wordt er minder overboden. De hypotheekrentes lopen op waardoor het aantal hypotheekaanvragen flink daalde ten opzichte van een jaar eerder. Ook daalde de prijs voor een gemiddelde koopwoning met 4 procent. Waar zien de hypotheekadviseurs kansen? Hierover gingen hypotheekadviseurs met elkaar én met ons in gesprek. Lees direct verder of bekijk hier de Infographic!

Terugval markt is een gegeven

De afkoeling van de huizenmarkt moet niet te lang duren, maar bijna alle adviseurs zien de terugval van de huizenmarkt vooral als een gegeven. Na een ‘up’ komt tenslotte altijd weer een ‘down’. En zolang mensen in Nederland willen wonen, is er vraag naar huizen. Het einde van schaarste op de woningmarkt is bovendien nog niet in zicht. En de huidige markt biedt ook weer volop kansen vinden de vooruitdenkers aan tafel.

Meer tijd voor bestaande klanten

Er is weer meer tijd voor bestaande klanten. Tijdens de ‘huizengekte’ van de afgelopen tijd hadden hypotheekadviseurs hun handen vol aan nieuwe business. Contact zoeken met de klant schoot erbij in. Daar is nu weer ruimte voor. Vrijwel alle adviseurs tijdens deze vooruitdenksessie geven aan dat ze dit als kans zien om klanten te helpen met het zetten van volgende stappen en het acquireren van nieuwe business.

Meer kansen voor starters en meer focus op doorstroming

Woningen in het segment tot 350.000 euro wisselen tegenwoordig sneller van eigenaar door met name de starters. De alleenstaande starter heeft een probleem. Die kan weinig. Voor tweeverdienende starters zie je met name meer mogelijkheden. Er zijn natuurlijk startersleningen. De starterslening heeft ook zijn beperkingen, niet alle gemeenten doen hieraan mee. Laatste tijd zie je ook veel starters die voor een tweede keer langskomen met vragen hoeveel ze kunnen lenen. Door loonsverhoging / cao verhogingen hebben ze meer salaris gekregen waardoor er meer ruimte ontstaat om te zoeken.

Een kans in deze markt betreft het stimuleren van doorstroming, menen de adviseurs. Zo realiseren veel consumenten zich niet dat ze hun hypotheek kunnen meeverhuizen. Dat geldt ook voor ouderen die vaak te lang blijven wonen in te grote huizen (19% woont in vrijstaande woning, 19% in twee-onder-een-kap). Bovendien is er een tekort aan passende woningen voor deze doelgroep (ze willen niet in appartementen). Ook kunnen 55-plussers en gepensioneerden vaak meer lenen dan ze denken vanwege de overwaarde op hun huis. Ook voor hen is er veel mogelijk als het gaat om aflossingsvrije hypotheken. Aan de hypotheekadviseurs de taak om deze doelgroepen hierover voor te lichten.

Image
blog_groene_voornemens_teaser

Maak van verduurzaming een duidelijke propositie

Dit onderwerp staat hoog op de agenda, waar hypotheekadviseurs een jaar geleden minder oog en tijd hadden voor dit thema.

Er werd ook gediscussieerd over de betaalbaarheid van het duurzaamheids-advies. De advieskosten zijn te hoog als een klant alleen kiest voor € 9.000 aan energiebesparende voorzieningen. Er zijn verschillende manieren. Via Verbeterjehuis.nl ontdek je de mogelijkheden om te verduurzamen. Aegon biedt ook homeQgo aan voor adviseurs. Het financieren kan bijvoorbeeld met een hypotheek, via het Nationaal Warmtefonds of via de gemeente.

Onderzoek mogelijkheden ChatGPT

Rens de Jong laat zien wat ChatGPT.com kan. Een voorbeeld: de algemene voorwaarden van Aegon. Alle vragen die we aan ChatGPT stellen, krijgen een antwoord. Dit biedt snelheid én gemak! De aanwezigen zijn allemaal enthousiast en gaan kijken welke kansen dit biedt voor hun eigen advieskantoor. Ditzelfde gebeurt bij ons.

Image
data

Investeer in digitalisering

Ook het thema digitalisering passeert de revue. Door te investeren in software en andere digitale tools, kan het werk van hypotheekadviseurs efficiënter worden ingericht en blijft er meer tijd over voor de klant.

Een van de deelnemers noemt als voorbeeld het gebruik van brondata bij digitale gegevensuitwisseling in de hypotheekketen. Hierdoor hoeven documenten niet meer los aangeleverd te worden of heen en weer te worden gestuurd tussen klant en adviseur.

Werk samen

‘We moeten meer en breder gaan samenwerken’, zeggen alle vooruitdenkers aan tafel. Bijvoorbeeld rondom duurzaamheid. Aegon laat – wat samenwerking betreft – zelf het goede voorbeeld zien. Aegon gaat samen met a.s.r. verder als één Nederlandse financiële dienstverlener. 4 juli zijn de goedkeuringen gegeven. De integratie met a.s.r. is nu in volle gang. Het Aegon-merk bestaat nu nog in Nederland. De komende periode houden wij u op de hoogte van de vervolgstappen en wat dit betekent voor u en uw klanten.

Kansen in de hypotheekmarkt

Wat zien hypotheekadviseurs als grote kansen in de huidige huizenmarkt? Hieronder de belangrijkste lessen van de Aegon Vooruitdenksessie over hypotheken.

  • De vraag naar huizen blijft. Het einde van de schaarste op de woningmarkt is nog niet in zicht.
  • Er is weer tijd voor de klant. Neem wat vaker contact op.
  • Benut de kansen voor verduurzaming, altijd meenemen in een adviesgesprek.
  • Stimuleer doorstroming, bijvoorbeeld door uit te leggen wat er wél kan.
  • Onderzoek de nieuwe kansen door ChatGPT.
  • Investeer in digitalisering, data delen met adviseur en gebruik brondata.
  • Werk samen, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming.

Of bekijk hier de Infographic!