Onze vernieuwde hypotheekgids staat klaar

De vernieuwde hypotheekgids bevat een aantal wijzigingen en bepaalde onderwerpen vulden we aan met extra informatie.  

U vindt de hypotheekgids op diverse plekken op het Aegon Intermediair Portaal. 

In de nieuwe editie van de hypotheekgids zijn, ten opzichte van de editie van april 2024, de volgende zaken aangepast: 

Inkomen uit loondienst (IBL) (3.1) 

Vanaf nu berekent u het toetsinkomen op basis van het UWV-verzekeringsbericht voor mensen in loondienst op www.toetsinkomenberekenen.nl. De nieuwe IBL-rekentool is gebouwd op basis van de meest recente versie van de rekenregels. Deze nieuwe rekenregels zijn te raadplegen via www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst.  

Vrij besteedbaar budget (3.1)  

We besloten om het vrij besteedbaar budget zoals staat in de werkgeversverklaring mee te nemen bij het bepalen van het toetsinkomen. De voorwaarden die hiervoor gelden zijn verduidelijkt.  

Wanneer is een Calcasa desktoptaxatie geaccepteerd? (6.1) 

Hiervoor is het bedrag van de aangevraagde lening aangepast. Dit is nu € 950.000,- (inclusief overbrugging) (was € 750.000,- exclusief overbrugging). 

Renteverlies tijdens bouw (6.7) 

Wij bieden geen rentedepot meer aan. Renteverlies tijdens de bouwperiode kan worden meegefinancierd voor maximaal 4% van de opstelsom van koopsom grond + aanneemsom + kosten van meerwerk. 

Verhuisregeling (7.9) 

De verhuisregeling voor hypotheken is met ingang van 3 juni 2024 gewijzigd. Bij het passeren van de nieuwe hypotheek wordt de rente van de bestaande lening omgezet naar de 2-jaars marktrente. Hierbij geldt de 2-jaars marktrente die gold op het moment van uitbrengen van het renteaanbod voor de nieuwe lening. Hierover informeerden we u in een mailing, maar u leest hierover ook meer op AIP: Wijziging in verhuisregeling voor hypotheken.

Nieuw artikel toegevoegd: een lening voor consumptieve besteding (7.10)  

Omdat wij merkten dat de financiering van consumptieve bestedingen soms vragen oplevert, hebben we hierover een nieuw artikel opgenomen in de hypotheekgids. Op onze website leest u wat wij verstaan onder consumptieve bestedingen, welke we wel en niet toestaan. Waar u bij een aanvraag rekening mee moet houden? Dat leest u op ons Aegon Intermediair Portaal én in de hypotheekgids.  

Meefinancieren van een restschuld (8.1)  

Een restschuld kan onder voorwaarden tot maximaal 110% van de marktwaarde worden meegefinancierd (was 115%). De looptijd van de lening voor de restschuld is niet langer dan de looptijd van het langstlopende leningdeel.  

Nibudformulier is vervallen bij OHA met explain (9) 

We laten voor aanvragen voor een hoofdelijk ontslag (OHA) met Explain het formulier Nibud Persoonlijk Budgetadvies vervallen. Een verbetering om dit complexe proces eenvoudiger te maken! In dit nieuwe OHA explainformulier hebben wij nu een extra onderbouwing en verklaringen van de klant en u opgenomen over de betaalbaarheid, passendheid en de motivatie. Ook is vanaf 8 juli de manier van directe afstemming veranderd. De OHA Voorbespreekdesk stopt. Daarvoor in de plaats neemt u contact op met onze Service Desk Hypotheken om een voorbespreekafspraak met een OHA-behandelaar in te plannen. Meer weten? Alle details leest u in dit nieuwsbericht.

Depots, rentedepot verwijderd (10)  

Sinds 25 mei is het niet meer mogelijk een rentedepot aan te vragen. Meer weten? Lees het hele bericht op ons Aegon Intermediair Portaal. 

Norm C.7.5.2. is aangepast 

Is er sprake van een tijdelijk dienstverband? De termijn waarbinnen de intentieverklaring mag eindigen is gewijzigd van twee maanden naar één maand. 

Goed om te weten: in verband met harmonisatie pasten wij het aflosschema aan. De wijziging houdt in dat in de eerste gebroken maand alleen rente geïncasseerd wordt bij de klant. Het aflosschema begint de eerste van de maand volgend op de passeerdatum. Deze wijziging vindt u niet terug in de hypotheekgids.  

Vragen? 

Ook onze BeleidBuddy is helemaal up-to-date. BeleidBuddy helpt u wanneer het u uitkomt. Ook ’s avonds. U krijgt snel antwoord op uw vraag zonder zelf te zoeken én zonder ons te hoeven bellen.