Ook dit jaar maken we mensen financieel fit  

Hebben onze hypotheekklanten grip op hun geld? We vertellen meer over onze hulp en de hulp van Geldfit. Ook bespaartips komen aan bod. Bekijk de klantnieuwsbrief direct!  

Zit het financieel even tegen voor klanten?  

We ondersteunen onze klanten bij schulden. Maar helpen ook om ze te voorkomen. Betaalproblemen komen vaker voor dan men denkt. Heeft u klanten die het financieel niet redden? Laat ze dan contact met ons opnemen. We staan voor onze klanten klaar. Samen bekijken we hun persoonlijke situatie en zoeken we naar een passende oplossing.     

Grip op geld met Geldfit  

Geldfit.nl is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Samen met verschillende gemeenten, bedrijven – waaronder Aegon – en hulpinstanties werken zij aan een financieel gezond Nederland. Dit doen ze door mensen met geldzorgen eerder te vinden en te leiden naar de juiste hulp. Bijvoorbeeld via de Geldfit-test. Ook weten veel mensen met een lager inkomen niet dat ze extra geld kunnen krijgen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag. En niet iedereen weet deze potjes te vinden. Om te zien waar mensen recht op hebben kunnen ze de potjes-check doen.  

Tot slot is er aandacht voor aflossen en vergoedingsvrije ruimte en voor de Hypotheektijdlijn.

Voorbeeld van de mailing

Hier ziet u een voorbeeld van de mailing: Ben jij financieel in balans? Krijg grip op je geld!

Hoeveel kan uw klant kosteloos aflossen?

We krijgen hier regelmatig vragen over en daarom zetten wij de spelregels op een rijtje en lichten dit toe met een voorbeeld. 

  • Hypotheekklanten mogen ieder kalenderjaar 10% van de lening kosteloos aflossen. Dit noemen wij de vergoedingsvrije ruimte. 
  • De berekening van de vergoedingsvrije ruimte voeren we altijd uit per leningdeel. 
  • Gebruikt een klant in een kalenderjaar (een deel van) de vergoedingsvrije ruimte niet? Dan vervalt deze op 31 december. 
  • Alle extra aflossingen die men in een kalenderjaar doet, verlagen de vergoedingsvrije ruimte in dat jaar. 
  • Is de actuele rente gelijk of hoger dan de contractrente voor een leningdeel? Dan betaalt men geen kosten bij (extra) aflossen of omzetten naar marktrente. 
  • Heeft men een leningdeel met variabele rente? Dan geldt daarvoor geen vergoedingsvrije ruimte. Men kan namelijk onbeperkt aflossen en betaalt geen kosten. 

Een voorbeeld.

Ted heeft een hypotheek afgesloten van € 300.000. Deze hypotheek bestaat uit 4 leningdelen: 

Leningdelen
Productvorm
Rentetype
Oorspronkelijk bedrag
Vergoedingsvrije ruimte
Resterende hypotheek

Deel 1

Annuïteitenhypotheek 

Variabel

€ 50.000 

€ 10.000 

€ 75.000 

Deel 2

Annuïteitenhypotheek 

Variabel

€ 50.000 

€ 10.000 

€ 100.000 

Deel 3

Annuïteitenhypotheek 

Variabel

€ 50.000 

Afgelost

€ 0 

Deel 4

Annuïteitenhypotheek 

Variabel

€ 50.000 

Hele bedrag i.v.m. variabele rente 

€ 45.000  

Ted wil de lening volledig aflossen. En de actuele rente is lager dan de contractrente voor de leningdelen. Dat betekent dat wij aflossingskosten in rekening brengen. Dat betekent dat Ted € 20.000 kosteloos kan aflossen. Hierbij gaan wij ervan uit dat Ted dit kalenderjaar geen extra aflossingen heeft gedaan. Deze verlagen namelijk de vergoedingsvrije ruimte voor dat jaar. Over leningdeel 4 hoeft Ted geen aflossingskosten te betalen want dat deel heeft variabele rente. 

Goed om te weten: Lukt het niet om extra af te lossen? Dan is geheel oversluiten of omzetten naar de marktrente mogelijk ook lasten verlagend.