Kwartaalverslag Aegon Hypotheken Q4 2022 

Maart 2023 

Ook in deze update bespreken wij de hypotheekmarkt en gerelateerde ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal. Onder andere de prijsdaling op de woningmarkt, de nieuwbouwmarkt die onder druk staat, het verschil in prestatie tussen duurzame en minder duurzame woningen en de samenvoeging van Aegon met a.s.r. komen aan bod. 

 

Aegon Nieuws 

Lancering nieuwe duurzaamheidstool in samenwerking met homeQgo 

In het vorige kwartaalverslag heeft u al kunnen lezen dat wij in oktober 2022 in samenwerking met onze partner homeQgo een nieuwe duurzaamheidstool gelanceerd hebben op onze website, in Mijn Aegon én als onderdeel van onze rekenhulp. Met deze tool dragen wij bij aan het verduurzamen van de woningvoorraad en bieden wij onze klanten de mogelijkheid om maatregelen te nemen om de hoge energierekening te verlagen. Heeft u dit bericht gemist?  Persbericht: Aegon en HomeQgo willen nog meer verduurzamen 

Samenvoeging met a.s.r. 

In oktober 2022 kondigden wij aan dat Aegon Nederland een overeenkomst hebben bereikt met a.s.r. om onze Nederlandse pensioen-, verzekerings- en hypotheekactiviteiten samen te voegen met die van a.s.r. Deze samenvoeging creëert een leidende partij in de markt.  

Na voltooiing krijgt Aegon 2,5 miljard euro aan bruto contante opbrengst en een strategisch belang van 29,99% in a.s.r. Naast het aandeelhouderschap krijgt Aegon het recht om twee kandidaten voor te dragen voor de Raad van Commissarissen. Op 17 januari gingen aandeelhouders van beide partijen met een grote meerderheid (99,9% van de uitgebrachte stemmen) akkoord met de samenvoeging. Voordat de overname definitief is, moeten de toezichthoudende organen ACM, AFM, DNB en ECB-goedkeuring geven. De samenvoeging kan hierdoor op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2023 plaatsvinden. 

Macro-economische trends  

Economische groei slaat om naar krimp 

In de tweede helft van 2022 is de groei van de economie, die de eerste helft van het jaar kenmerkte, omgeslagen naar een krimp. De voornaamste reden? Volgens de DNB is het een combinatie van de sterk gestegen energieprijzen en het al eerder gedaalde vertrouwen van huishoudens en bedrijven. Ook de licht opgelopen werkloosheid draagt bij aan de onzekerheid, hoewel deze in het laatste kwartaal weer daalde. Over het gehele jaar gezien groeide het bruto binnenlands product (BBP) toch met 4,2%. Dit is het op één na hoogste groeicijfer sinds 2000.  

Inflatie vlakt af maar blijft hoog 

De inflatie komt in 2022 uit op 11,5%, gedreven door de hogere energieprijzen en kosten voor voedingsmiddelen. Prijsstijgingen van grondstoffen worden voor de consument zichtbaar in prijsverhogingen van voedingsmiddelen. Hierdoor wordt verwacht dat de voedselprijzen nog vele maanden zullen blijven stijgen. De invoering van het prijsplafond voor energie zal in 2023 een sterk dempend effect hebben op de inflatie, waardoor deze geschat wordt op 4,9%. In 2024 wordt het prijsplafond naar verwachting stopgezet. Dan wordt een inflatie van 5,0% verwacht. De hoge prijzen voor energie en grondstoffen vinden ook hun weg naar andere sectoren.  

Nederlandse woningmarkt 

Facts & Figures hypotheekmarkt Q4 2022 

Voor het eerst in 9 jaar is er een landelijke prijsdaling op de woningmarkt tussen het derde en het vierde kwartaal. De hypotheekomzet is teruggezakt naar het niveau van 2019 en ook de gemiddelde huizenprijzen zijn gedaald.    

In deze infographic ziet u de belangrijkste cijfers in één oogopslag. We hebben meerdere bronnen gebruikt, zoals Kadaster, NVM en HDN Q4 update.

Daling van de hypotheekmarkt en het aantal verstrekte hypotheken zet door

In het vierde kwartaal van 2022 daalt de hypotheekomzet naar €30,8 miljard en 94 duizend afgesloten hypotheken ten opzichte van Q3 2022. De gemiddelde hypotheeksom (exclusief losse overbruggingshypotheken) kwam in het laatste kwartaal van 2022 op €392.000. Het aantal afgesloten hypotheken is wederom gedaald. Dit komt ook nu door de sterke daling in over- en bijsluiters, wat veroorzaakt wordt door de stijgende rente.

 

Image
Facts and figures hypotheekmarkt Q4 2022

Eerste prijsdaling in 9 jaar 

In het vierde kwartaal van 2022 was er sprake van een prijsdaling op de woningmarkt vergelijken met het vorige kwartaal. Dit zagen we voor het laatst in 2013. 

De prijzen daalden in alle provincies. Met 3,7% liet Utrecht de sterkste daling zien. De belangrijkste oorzaken zijn hogere rentetarieven en de daaropvolgende druk op het besteedbare inkomen, veroorzaakt door inflatie. Aangezien beide naar verwachting hoog zullen blijven, blijft de betaalbaarheid van woningen onder druk staan en is de kans groot dat de prijzen verder dalen. Met name in de grote steden speelt de opkoopbescherming ook een rol. Zo werd bijvoorbeeld in Amsterdam in 2018 17% van de woningen gekocht door investeerders, terwijl dit in de eerste helft van 2022 nog slechts 9% was. (Bron: Hypothekenupdate Q4 2022 en jaaroverzicht 2022, IG&H). 

Nieuwbouw onder druk 

Hogere prijzen voor bouwmaterialen en strengere stikstofregels zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen relatief duur worden en daarmee minder aantrekkelijk. Ook zorgt een tekort aan ambtenaren ervoor dat de procedures rondom bestemmingsplannen voor bouwlocaties lang duren. Gecombineerd zorgt dit voor een afnemend aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van 2022. Het aantal bouwvergunningen dat tot november werd afgegeven, daalde in vergelijking tot een jaar eerder met 12,6% tot 60.000 nieuwe woningen. Dit is ruim onder het doel van de overheid dat 100.000 nieuwe woningen is.  

Duurzame woningen presteren beter 

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor verduurzaming binnen de hypotheekmarkt. Als gevolg van de sterke stijging van de energie- en gasprijzen in 2022 lijkt er een versnelling te zijn ingezet. Hypotheken Data Netwerk (HDN) meldt dat 11,2% van de financieringsaanvragen in 2022 voor energiebesparende maatregelen was, tegenover 8,0% in 2021.  

Duurzame woningen zijn in verhouding meer waard dan hun minder duurzame tegenhangers en dit verschil neemt alleen maar verder toe. Zo was het waardeverschil tussen vergelijkbare G-label en C-label woningen in 2021 nog 8%. In 2022 is dit verschil gestegen naar bijna 12%. Een vergelijkbare ontwikkeling is te zien bij E-label woningen ten opzichte van B-label woningen, blijkt uit onderzoek van Brainbay.  

Naast het duidelijke verschil in de ontwikkeling van de woningwaarde, is er ook een verschil in de ontwikkeling van het aantal transacties en de snelheid waarmee een duurzame woning wordt verkocht ten opzichte van een minder duurzame woning.  

In het onderzoek dat Brainbay deed in het derde kwartaal van 2022, blijkt bijvoorbeeld dat er in totaal 10-% minder woningen werd verkocht dan een kwartaal eerder. Voor woningen met een E, F of G label was dit 12-18%. Daarnaast is de gemiddelde verkooptijd in dagen van woningen met een label A (of hoger) t/m C gemiddeld 25 dagen, voor woningen met een label D of E gemiddeld 27 dagen en voor een F of G woning gemiddeld 29 dagen. Ook deze verschillen zijn alleen maar groter geworden in het derde kwartaal van 2022 ten opzichte van een kwartaal eerder.  

Deze inzichten tonen aan hoe belangrijk het is om te investeren in de verduurzaming van een woning om ervoor te zorgen dat de prestatie van de woning op peil blijft (gemeten in waardeontwikkeling en verkoopbaarheid van de woning). 

Randstedelingen trekken meer naar platteland 

Met het uitbreken van de Covid-pandemie kwamen er een aantal rapporten over veranderende woonwensen (voorbeeld: Meer groen en een groter huis: we willen anders wonen door corona - RTL Nieuws en Bouwen voor ouderen kan gehele woningmarkt toegankelijker maken - ESB). De rapporten wijzen op een versnellende migratiegolf van de Randstad naar gebieden buiten de Randstad. In het eerste kwartaal van 2021 werd hierover ook al geschreven, maar toen kon er nog niet vanuit de beschikbare data een link worden gelegd met het uitbreken van de Covid-pandemie. Dit was namelijk een trend die al vanaf 2015 zichtbaar was. 

Een analyse van Rabobank (Goedkope huizen op het platteland magneet voor stadse Randstedelingen, 24-11-2022) laat zien dat de coronapandemie niet heeft geleid tot een grote verschuiving in woonvoorkeuren of in de plek waar mensen een huis kopen. Grotere huizen (die meestal buiten de Randstad te vinden zijn) zijn inderdaad populairder geworden, maar deze ontwikkeling is al een paar jaar te zien. Toch koopt 60% van de inwoners in de Randstad liever een huis in hun eigen stad waardoor steden altijd nog populair blijven. 

Alleen de sterke stijging van de huizenprijzen heeft het vinden van betaalbare koopwoningen in de stad steeds moeilijker gemaakt. Sinds 2015 kopen mensen in de Randstad dan ook steeds vaker een huis buiten de stad waar ze wonen.  

De trek uit de stad hangt samen met de relatief hoge prijzen in de Randstad. Uit een analyse van de Rabobank blijkt dat de prijs per vierkante meter samenhangt met hoe vaak men een woning ergens anders koopt. Dus hoe hoger de prijs per vierkante meter in een gemeente, des te vaker wordt er gezocht naar een woning buiten deze gemeente. Wel kopen deze Randstedelingen nog vaak een huis in een andere stad buiten de Randstad, maar wordt er ook steeds vaker een woning op het platteland gekocht.  

Het is nog onzeker of deze ontwikkelingen zich blijven doorzetten. Nu er een duidelijke omslag zichtbaar is in de ontwikkeling van de huizenprijzen, zal de prijs een minder belangrijke rol spelen in de keuze om een woning buiten de Randstad te kopen. 

Jaaroverzicht 2022 - HDN

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disclaimer  

Dit nieuwsbericht is opgesteld door Aegon Hypotheken B.V. (“Aegon”). Hierin zijn we uitgegaan van de juistheid en volledigheid van alle informatie die uit verschillende bronnen beschikbaar is. Daarop hebben wij vertrouwd. De informatie is niet geverifieerd, goedgekeurd of bevestigd door een onafhankelijke derde. Historische informatie is niet indicatief voor toekomstige prestaties. De complete disclaimer in het Engels staat hier.  

 Aegon Hypotheken B.V is een dochteronderneming van Aegon Nederland N.V. en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 52054454. Aegon Nederland staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten in Nederland.