Kwartaalverslag Aegon Hypotheken Q3 2022 

In deze update bespreken we de hypotheekmarkt en gerelateerde ontwikkelingen. Van de woningmarkt tot de lancering van onze huisscan samen met homeQgo en de aangepaste werkwijze voor explain-doelgroepen. Alles komt aan bod.

Aegon Nieuws

Lancering nieuwe duurzaamheidstool in samenwerking met homeQgo

In oktober 2022 hebben wij in samenwerking met onze partner homeQgo een nieuwe duurzaamheidstool gelanceerd op onze website, Mijn Aegon omgeving en als onderdeel van onze rekenhulp. Samen met onze partner bieden wij klanten op basis van hun adres een geautomatiseerd en gratis advies aan over welke verduurzamingsmaatregelen onze klanten het beste kunnen nemen. Daarnaast biedt de tool ook een gevalideerd partnernetwerk aan, waarmee klanten in staat worden gesteld om direct een offerte op te vragen bij een betrouwbaar bedrijf voor de geadviseerde maatregelen. Met deze tool dragen wij bij aan het verduurzamen van de woningvoorraad en bieden wij onze klanten de mogelijkheid om maatregelen te nemen om de hoge energierekening te verlagen. Persbericht: : Aegon en HomeQgo willen nog meer verduurzamen

Aangepaste werkwijze explain-doelgroepen

Vanaf 25 juli 2022 hebben wij een aangepaste werkwijze voor explain-doelgroepen. Bij explain-doelgroepen bestaat de mogelijkheid om een hypotheek te verstrekken, mits er een goede onderbouwing is waarom dit wel verantwoord is. Onder de reguliere acceptatiecriteria zouden wij geen hypotheek kunnen verstrekken. In onze nieuwe werkwijze hebben wij duidelijker afgekaderd voor welke zes doelgroepen een explain-aanvraag ingediend kan worden. Explain-aanvragen die worden ingediend voor een andere doelgroep nemen wij niet in behandeling. Deze aanpassing van explain-doelgroepen past bij de huidige marktsituatie en zorgt ervoor dat wij een verantwoorde hypotheekverstrekker zijn en blijven. Meer weten? Het nieuwsbericht op AIP. Of bekijk het kwartaalwebinar terug waarin Diana Arp een toelichting geeft.

Marktaandeel Aegon Hypotheken is 5,1%

Aegon Hypotheken heeft een marktaandeel van 5,1% in het derde kwartaal van 2022 . We staan in Q3 op de vijfde plek (bron: Kadaster). Over alle drie kwartalen staan we op de zesde plek. Ons marktaandeel daalde met 0,5%-punt ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

Het grote plaatje: Macro-economische trends

Facts & Figures hypotheekmarkt Q3 2022

In het derde kwartaal van 2022 daalt de hypotheekomzet naar € 38,1 miljard en 114 duizend afgesloten hypotheken ten opzichte van Q2 2022. Voor het eerst sinds de huizencrisis in 2013 is er tussen het tweede en derde kwartaal een daling in hypotheekomzet te zien. Het aantal afgesloten hypotheken is ook gedaald. Dit komt met name door een sterke daling in over- en bijsluiters (-44,5%) wat veroorzaakt wordt door de stijgende rente. In deze infographic ziet u de belangrijkste cijfers in één oogopslag. We hebben diverse bronnen gebruikt zoals Kadaster, NVM en HDN Q3 update.

Economische groei valt terug doordat de hoge inflatie de koopkracht van huishoudens raakt

Nadat onze economie zich sterk heeft hersteld uit de coronacrisis, valt de groei nu terug doordat inflatie de koopkracht van huishoudens raakt. De verwachting voor de BBP-groei van dit jaar is 4,6% (bron: CPB, Macro Economische Verkenning 2023). Maar onderliggend is er een ander beeld zichtbaar. De oorlog in Oekraïne en de verstoringen door de coronacrisis hebben geleid tot een sterk opgelopen inflatie. Deze inflatie komt naar verwachting uit op ongeveer 10% voor 2022. Dit tast de koopkracht van huishoudens aan, die in 2022 naar verwachting met gemiddeld met 6,8% zal dalen (bron: CPB). Deze onderliggende factoren leiden waarschijnlijk tot een terugval van de economische groei naar circa 1,5% in 2023. Bij een stabilisering van de energieprijzen, zal de inflatie het komende jaar naar verwachting terugvallen richting de 2%. Daarentegen blijft de arbeidsmarkt krap met een werkloosheidspercentage beneden de 4% (bron: CPB, Effecten verhogen minimumloon). Door de verhoging van het wettelijk minimumloon (aangekondigd op Prinsjesdag) zal er een opwaarts effect te zien zijn op de loongroei. Naar verwachting heeft dit op de korte termijn geen effect op de werkgelegenheid. Op de middellange termijn is een beperkt neerwaarts effect te verwachten. Daarnaast valt er geen versnelling in de loongroei waar te nemen in de afgesloten cao’s tot nu toe. Dit ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. De besluitvorming in de Miljoenennota van het kabinet zal leiden tot een demping van de afname van de koopkracht. En het leidt tot een toename van het aantal huishoudens in armoede. Dit gaat ten koste van het overheidssaldo, welke naar verwachting uitkomt op -2,5% van het BBP. Door inflatie zal de schuldquote dalen van 52,4% in 2021 tot 48,8% in 2023.

Woningmarkt

De sterk toegenomen huizenprijzen van de afgelopen jaren is mede het resultaat van een toegenomen financieringsruimte voor huishoudens geweest: doordat de rente lange tijd daalde en het inkomen steeg, konden huishoudens steeds meer lenen voor de aankoop van een woning. Een schaars aanbod en belastingvoordelen op eigenwoningwoningbezit en schuldfinanciering hebben huishoudens ertoe aangezet om van deze financieringsruimte gebruik te maken, wat prijzen heeft opgedreven. Nu de rente stijgt en het vertrouwen in de woningmarkt afneemt, koelt de prijsgroei al een aantal maanden af. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft in het derde kwartaal van 2022 zelfs een daling van 5,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 gerapporteerd. Vanwege de nog sterke stijging van de huizenprijzen aan het eind van 2021 en het begin van 2022, rapporteert het CBS momenteel nog een huizenprijsstijging van 9,4% in september 2022 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast ligt het aantal in de eerste 3 kwartalen van 2022 ook bijna 20% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot slot blijkt het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in de eerste 9 maanden van 2022 weliswaar iets boven het niveau van 2021 te liggen, het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning is verleend in 2022 ligt een stuk lager in dezelfde periode vorig jaar. Oplopende kapitaalrente, verschuivingen in het bouwbeleid en terugtrekkende bewegingen van beleggers zullen naar verwachting leiden tot een vertraging van de nieuwbouw.

De stijgende hypotheekrente leidt tot een afkoeling van de woningmarkt

De sterk toegenomen huizenprijzen van de afgelopen jaren is mede het resultaat van een toegenomen financieringsruimte voor huishoudens geweest. Nu de rente stijgt en het vertrouwen in de woningmarkt afneemt, koelt de prijsgroei al een aantal maanden af.

Prinsjesdag 2022

Iedere derde dinsdag van september presenteert het kabinet haar financiële plannen voor het komende jaar. Vanwege het grote koopkrachtverlies in 2022 door de hoge inflatie werd vooraf veel gespeculeerd hoe de overheid de koopkracht zou repareren. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste algemene maatregelen en specifiek de maatregelen die betrekking hebben op de koopwoningmarkt.

Belangrijkste algemene maatregelen

Het kabinet komt met een pakket maatregelen van bijna 16 miljard euro, vooral om de daling van de koopkracht te dempen. Zo gaat het minimumloon (en de daaraan gekoppelde uitkeringen) per 1 januari 2023 met 10% omhoog en wordt de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd. Het kabinet verlaagt de belasting op arbeid. Daarentegen gaan de lasten voor bedrijven omhoog en worden vermogenden zwaarder aangeslagen. Ook gaat het kabinet de belasting op vliegen verhogen. Ook heeft het kabinet aangekondigd per 1 januari 2023 een prijsplafond voor gas en stroom te introduceren. Het maximale gastarief: € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Het maximaal stroomtarief: € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh. Voor november en december 2022 ontvangen alle huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand.

Belangrijkste maatregelen voor de koopwoningmarkt

Naast algemene maatregelen heeft het kabinet enkele specifieke maatregelen voor de koopwoningmarkt genomen:

  1. Schenkingsvrijstelling eigen woning van ruim € 100.000 (de jubelton) met ingang van 2023 verlaagd naar circa € 29.000 en afschaffing per 2024. De overheid beoogt hiermee de kansenongelijkheid voor starters op de woningmarkt te verkleinen.
  2. Overdrachtsbelasting op woningen die geen hoofdverblijf zijn, verhoging van 8% naar 10,4% van de koopsom.
  3. De grens van de startersvrijstelling gaat van € 400.000 naar € 440.000. Personen tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen van maximaal € 440.000. Ze mogen niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.
  4. NHG heeft op 11 oktober gecommuniceerd dat de NHG-kostengrens stijgt van € 355.000 in 2022 naar € 405.000 in 2023. Wel blijft de NHG-premie van 0,6% van de koopsom bestaan.

Hypotheeknormen 2023: iets meer leenruimte voor meeste huishoudens

Het Nibud biedt ieder jaar een advies aan bij het ministerie van Financiën, op basis waarvan het maximale hypotheekbedrag wordt bepaald. Bij het vaststellen van de normen neemt het Nibud zowel de ontwikkelingen in inkomsten als uitgaven over de afgelopen vier jaar mee om zo te bepalen wat de maximale hypotheek mag zijn. Als ze rekening houden met de verwachte loonstijging van 3,7% (bron: CPB) en een gelijkblijvende rente, kunnen de meeste huishoudens volgend jaar iets meer lenen. Zonder loonstijging daalt de maximale leenruimte voor alle huishoudens. Wijzigingen in de hoogte van de rente hebben ook invloed op de hoogte van de hypotheek. Het afgelopen jaar is de hypotheekrente fors gestegen wat een negatieve invloed heeft gehad op de maximale hoogte van de hypotheeklening. Op 3 november 2022 zijn de leennormen definitief geworden. Het Nibud heeft haar definitieve advies voorgelegd aan het Ministerie van Financiën. De details leest u hier op de website van de Rijksoverheid.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disclaimer

Dit nieuwsbericht is opgesteld door Aegon Hypotheken B.V. ("Aegon"). Hierin zijn wij uitgegaan van de juistheid en volledigheid van alle informatie die uit verschillende bronnen beschikbaar is. Daarop hebben wij vertrouwd. De informatie is niet geverifieerd, goedgekeurd of bevestigd door een onafhankelijke derde. Historische informatie is niet indicatief voor toekomstige prestaties. De complete disclaimer in het Engels staat hier.

Aegon Hypotheken B.V. is een dochteronderneming van Aegon Nederland N.V. en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 52054454. Aegon Nederland staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten in Nederland.