Voortaan tellen we maximaal 10 kredieten t/m € 1.000,- niet mee bij een hypotheekaanvraag

Bij een financieringsaanvraag toetsen wij voorafgaand aan de offerte en uitbetaling de financiële verplichting van de klant. Dit toetsen we bij het BKR. Doordat kleine kredieten en telefoonabonnementen inmiddels ook bij het BKR worden geregistreerd, voldoet ons beleid niet meer. Het proces is tijdrovend en inefficiënt en het aantal afwijzingen komt tegenwoordig veel vaker voor. Omdat kleine kredieten niets tot zeer weinig zeggen over de moraliteit en de kans op toekomstige betaalachterstanden, hebben we ons beleid verbeterd.

Huidige situatie

Hypotheekaanvragen waarbij sprake is van 7 of meer vermeldingen bij het BKR worden afgewezen. Hierbij letten we niet op de hoogte van het krediet.

Nieuwe situatie

Voortaan tellen we maximaal 10 kredieten tot en met € 1.000,- niet mee. Bij 7 of meer kredieten van meer dan € 1.000,-. brengen we geen offerte uit.

Voorbeeld

Een aanvrager heeft 13 kredieten <€ 1.000,-.

10 kredieten tellen we niet mee. De overige 3 kredieten tellen we wél mee. Met 3 kredieten wordt wel een offerte uitgebracht omdat er wordt voldaan aan <7 kredieten.

Als deze aanvrager ook nog 4 kredieten heeft > € 1.000,- dan wordt er geen offerte uitgebracht. In totaal tellen dan 7 kredieten mee.

Wat blijft gelijk?

Een aanvrager mag niet meer dan 50% aan openstaande kredieten hebben ten opzichte van het verzamelinkomen. Is er sprake van één of meerdere BKR-coderingen? Deze werkwijze blijft ongewijzigd.

Het proces wordt dus efficiënter en duidelijker. En deze aanpassing zorgt voor een sterke daling van het aantal voorlopige afwijzingen. Dit voorkomt ook het extra werk wat daar voor u en voor ons uit ontstaat. Het gewijzigde proces vindt u binnenkort ook terug in de acceptatiehandleiding.

Goed om te weten: we nemen alle openstaande kredieten mee in de toetsing.

Image
Regel het zelf

Vragen?

Chat met één van onze medewerkers via de live-chat op AIP. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw accountmanager.