Convenant Ouderen en toekomstbestendig wonen

 

Op 5 april 2024 is het convenant Ouderen en toekomstbestendig wonen ondertekend. Matthijs Hofstede deed dat namens de merken a.s.r. en Aegon. Dit initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft als doel ouderen te helpen om passend te blijven of gaan wonen.

 

Image
matthijs tekent convenant

In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing: het aantal ouderen in de totale bevolking neemt toe, en deze ouderen leven langer. Een van de uitdagingen hierbij is huisvesting voor deze doelgroep (vanaf 55 jaar). Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft het initiatief genomen voor een gezamenlijk convenant over toekomstbestendig wonen. Dit komt voort uit het Platform Hypotheken, een samenwerkingsverband tussen BZK en de hypothecaire sector.

Woonwensen en behoeftes

Het convenant heeft als doel met oplossingen te komen voor knelpunten in de hypotheek-advisering en -verstrekking. De ondertekenaars willen ouderen tijdig inzicht geven in hun (financiële) mogelijkheden op het gebied van wonen, verhuizen en hypotheken. Ook willen zij in kaart brengen welke mogelijkheden er nu zijn en wat er nog ontbreekt kijkend naar de woonwensen en behoeftes van ouderen. 

Enkele afspraken uit het convenant zijn:

  • ouderen proactief informeren over hun woon- en financiële mogelijkheden
  • ouderen helpen hun weg te vinden naar de financieel adviseur
  • in opleidingen voor financieel adviseurs aandacht besteden aan ouderenadvisering
  • gezamenlijk in kaart brengen waar de knelpunten liggen op het gebied van maatwerkmogelijkheden bij de woningfinanciering voor ouderen. BZK bekijkt op basis hiervan met relevante partijen welke aanpassingen er in beleid mogelijk en wenselijk zijn.

Oplossingen voor ouderen

Vrijdag 5 april heeft Matthijs Hofstede directeur Hypotheken het convenant ondertekend. ‘Wij vinden het belangrijk dat klanten nu en later passend kunnen wonen. Met zowel hypotheken van a.s.r. als van Aegon bieden we verschillende financiële oplossingen voor ouderen. Met de seniorenpropositie verlagen we de drempel om te kunnen verhuizen naar een kleinere woning. Ook kan een klant de overwaarde gebruiken om de woning levensloopbestendig te maken. Bij a.s.r. hebben we ook een speciale hypotheek voor AOW’ers: de Levensrente hypotheek. Hiermee kan deze doelgroep een woning kopen of een deel van de overwaarde van hun huidige woning verzilveren.’ 

Image
groep ondertekenaars card

Samen met 22 andere partijen

Naast a.s.r. hebben 22 andere partijen – waaronder banken, hypotheekverstrekkers en belangenverenigingen – het convenant getekend.