Expiratie Lijfrente Invalide Meerderjarig Kind (MIK)

De Staatssecretaris van Financiën heeft een besluit genomen met betrekking tot de Lijfrente Meerderjarig Invalide Kind. Lees hieronder het besluit met betrekking op deze bijzondere vrijkomende lijfrente.

Casus

Een ouder is een lijfrenteverzekering aangegaan voor zijn invalide kind om te voorzien in zijn/haar levensonderhoud als hij/zij dat zelf niet meer kan. De lijfrenteverzekering is een verzekering voor een meerderjarig invalide kind (hierna als ‘MIK’ aangeduid in dit bericht).

De MIK is geëxpireerd en het kind  - de begunstigde  - moet besluiten wat hij met het vrijgekomen lijfrentekapitaal wil doen. Hij vindt echter geen verzekeringsmaatschappij bereid om een (uitgestelde of direct ingaande) MIK aan te kopen. Hierdoor blijft alleen de mogelijkheid over om het kapitaal in één keer uit te laten keren (afkopen). Naast progressienadelen brengt dit ook revisierente met zich mee.

Goedkeuring gegeven voor deze specifieke casus

De staatssecretaris van Financiën heeft in deze bijzondere situatie met toepassing van de hardheidsclausule goedgekeurd dat de verzekeringsmaatschappij het lijfrentekapitaal van de MIK mag uitbetalen alsof het een uitkering van een (reguliere) lijfrentetermijn is.

Beroep doen op de hardheidsclausule

Om gebruik te maken van deze hardheidsclausule, stuurt de begunstigde een verzoek in bij:

Ministerie van Financiën
Corporate Dienst Vaktechniek
Team Brieven en Beleidsbesluiten
Postbus 20201
2500 EE  Den Haag

Als de begunstigde goedkeuring ontvangt van het Minsterie, kan hij of zij een kopie daarvan als bewijs overleggen aan Aegon. Aegon kan hier dan rekening mee houden bij de uitkering. Omdat er fiscaal sprake is van een lijfrentetermijn, moet Aegon op de afkoopwaarde loonheffing inhouden volgens het bijzondere tarief.