Zorgenvriendje

Een schade is voor ons veel meer dan alleen een vergoeding in euro’s. Het gaat om mensen. Om jou in dit geval. En nog belangrijker: er waren ook kinderen bij. Zorgenvriendje is een bewezen middel om hun angsten en zorgen te verzachten of bespreekbaar te maken. Daarom geeft Aegon Zorgenvriendjes aan kinderen tot 14 jaar die te maken hebben gehad met een ernstige, traumatische schade. Wil je de uitleg over het Zorgenvriendje voor je kinderen nog een keer doorlezen? 

Download de uitleg hier
Image
Zorgenvriendje

Hoe werkt een Zorgenvriendje?

In veel gevallen is het lastig om angsten en zorgen te bespreken met kinderen. Erover schrijven of tekenen kan een uitkomst bieden. Zo'n brief of tekening kunnen ze dan in de mond van Zorgenvriendje stoppen en de rits dicht doen. Dan zitten hun angsten en zorgen veilig opgeborgen. Dit lost dat het probleem niet in één keer op, maar het verlicht wel. En, nog een groot voordeel, ouders en verzorgers kunnen zo ontdekken waar hun kind mee zit en de juiste hulp bieden of inschakelen.

Waarom een Zorgenvriendje?

Bij Aegon willen we dat mensen fijn en veilig kunnen wonen en leven. En dat is niet alleen een mooie leus, daar handelen we ook naar. Juist als het een keer flink tegenzit en er sprake is van ernstige schade. Dan helpen we niet alleen met het vergoeden van materiële schade, maar als het even kan helpen we ook bij emotionele schade. Zorgenvriendje is daarbij een bestaand en waardevol middel dat zijn effect al heeft bewezen.

Hoe herken je een trauma bij een kind?

Allereerst, alleen een gespecialiseerde zorgprofessional kan een trauma vaststellen bij jouw kind. Maar, er zijn wel symptomen die je als ouder in de gaten kunt houden. Zo kan een kind na een ernstige brand, inbraak of auto-ongeval:

  • Moeite hebben met slapen of last hebben van nachtmerries en/of bedplassen
  • Ander gedrag vertonen (agressief, schrikachtig, verdrietig, stil)
  • Minder goed presteren op school
  • Verlatingsangst hebben wanneer je als ouder weg moet

Wil je meer lezen over het helpen van een kind na een ingrijpende gebeurtenis? Bekijk de website van Slachtofferhulp Nederland voor meer informatie.

Image
Kristel Barnhoorn

Juist bij de heftigste schades worden kinderen vaak vergeten

'Schade is emotie. Dat klinkt als een cliché, maar het is zó waar. Ik heb brand- en waterschades meegemaakt waarbij woningen totaal verwoest waren en mensen ontredderd voor de deur stonden in hun nachthemd. Hetzelfde geldt voor inbraak. Mensen realiseren zich vaak niet wat dat doet met je gevoel van veiligheid. En het gekke is, kinderen worden hierbij vaak even 'vergeten'. En dat moet anders.’ Tenminste, als het aan Kristel Barnhoorn ligt. 

Lees het interview met Kristel Barnhoorn