Een nieuwe rentevaste periode kiezen

Verloopt de rentevaste periode van je hypotheek? Dan is dit een goed moment om je te verdiepen in je keuze. Want waar moet je rekening mee houden? Een andere rentevaste periode? Een andere hypotheekvorm? Of heb je soms verhuisplannen? Wij helpen je met de juiste keuze.

Vind je adviseur in Mijn Aegon Bekijk de adviesmogelijkheden
Image
Pensioengat Aegon

Kies je rentevaste periode

Afhankelijk van je hypotheekvorm, kun je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode of variabele rente. Kies je opnieuw voor vaste rente, dan weet je wat je maandlasten zijn. Bij variabele rente wisselt dit. Het verschil zit dus in de mate van zekerheid die je zoekt. Als je een onzeker inkomen hebt of regelmatig financiele tegenvallers hebt dan kan het verstandiger zijn om voor een vaste rente te kiezen. Lees meer over de voor- en nadelen van vaste of variabele rente.

Hoe komt mijn rentevoorstel tot stand?

Het rentevoorstel dat je van ons ontvangt is onder andere afhankelijk van je hypotheekvorm en de tariefklasse waarin je hypotheek valt. Die tariefklasse wordt bepaald op basis van je totale openstaande hypotheek in verhouding met de waarde van je woning; dat noemen we de 'woningwaardeverhouding' (Loan tValue) van je hypotheek. Dit is een percentage dat aangeeft hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je woning. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je altijd al de laagste rente.

Kies je hypotheekvorm

Aan het einde van je rentevaste periode kun je kiezen voor een andere hypotheekvorm. Misschien heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je nu gaan aflossen. Of misschien wil je een annuïtaire hypotheek in plaats van een spaarhypotheek. Bekijk en vergelijk de meest voorkomende hypotheekvormen:

Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag (zolang de rente gelijk blijft) aan aflossing en rente. Tijdens de looptijd los je de hele lening af.

Lees meer

Lineaire hypotheek

Je lost maandelijks een vast stukje lening af. Daarnaast betaal je een rentebedrag. Omdat je lening daalt, daalt je rentebedrag mee. Zo worden je maandlasten steeds wat lager. Tijdens de looptijd los je de hele lening af.

Lees meer

Bankspaarhypotheek

Naast rente betaal je maandelijks een inleg op je bankspaarrekening. Over dit spaargeld krijg je rente. Op de einddatum los je met het opgebouwde spaargeld je lening af.

Spaarhypotheek

Naast rente betaal je maandelijks een premie voor je spaarverzekering. Over dit spaargeld krijg je rente. Op de einddatum los je met het opgebouwde spaargeld je lening af.

Aflossingsvrije hypotheek

Je betaalt elke maand alleen rente. Als je wilt, kan je tussentijds extra aflossen. Op de einddatum moet je de lening zelf - in één keer - aflossen.

Lees meer

Waar moet je rekening mee houden?

Rentewijzigingen in de toekomst zijn niet te voorspellen. Dus wil je zekerheid, dan is het verstandig om een langere rentevaste periode te kiezen tegen iets hogere rente. Wil je juist meer flexibiliteit, en kun je de hogere lasten van een rentestijging wel opvangen? Dan is een kortere rentevaste periode, of zelfs een hypotheek met variabele rente, ook een optie.

Bij het kiezen van de rentevaste periode kijk je allereerst naar je inkomen en uitgaven. Verwacht je dat je inkomen gaat dalen, bijvoorbeeld door minder werken of pensioen, dan kun je kiezen voor meer zekerheid. Je betaalt dan wel iets meer rente. Hetzelfde geldt voor je uitgaven. Verwacht je dat deze de komende jaren stijgen, bijvoorbeeld door studerende kinderen? Ook dan is het een geruststellend idee als je de zekerheid hebt van een langere rentevaste periode.

Wil je je rentecondities meenemen? Dat kan! Stel, je hebt net een nieuwe rentevaste periode gekozen en komt je droomhuis tegen. Dan is het goed om te weten dat je je hypotheek mee mag nemen. Je kunt dit tot maximaal 6 maanden na de verkoop van je oude woning regelen. Er gelden wel een aantal voorwaarden, je kunt deze nalezen in artikel 9 van onze algemene voorwaarden. Deze vind je onderaan deze pagina.

Wil je je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder, dan kan dit aan het einde van de rentevaste periode zonder extra aflossingskosten. Maar heb je meerdere leningdelen, bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek, dan moeten beide leningdelen tegelijk aflopen, anders betaal je mogelijk alsnog aflossingskosten. Ook heb je bij het oversluiten van je hypotheek een adviseur en notaris nodig die hiervoor kosten berekenen.

Image
Regel het zelf

Bespreek het met een specialist

Het is verstandig om je goed te informeren, maar je kunt je ook laten adviseren. Sterker nog, als je kiest voor een andere hypotheekvorm, dan is een adviseur noodzakelijk. De naam van jouw adviseur vind je in Mijn Aegon.

    Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon