Vaste of variabele rente

Je wilt een (nieuwe) hypotheek afsluiten. Een van de lastigste onderdelen is het kiezen van de rente: wil je een vaste rente of een variabele rente? Welke je kiest hangt vooral af van je omstandigheden en je persoonlijke wensen. Waar voel je je prettig bij?
Bespreek het met een adviseur Bekijk de actuele hypotheekrente
Image
Man achter laptop

Vaste rente

Als je de rente vastzet, dan kies je voor zekerheid. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Vraag je je af welke rentevastperiode je moet kiezen? De tabel helpt je bij je keuze. 

Hoelang wil je de hypotheekrente vast zetten?
Tot 10 jaar
Vanaf 10 jaar

Hoeveel zekerheid wil je?

Zekerheid op de korte termijn

Zekerheid op de lange termijn

Welke invloed heeft het op de hypotheekrente?

Meestal lagere hypotheekrente

Meestal hogere hypotheekrente

Wat verwacht je van de hypotheekrente?

De hypotheekrente gaat dalen

De hypotheekrente gaat stijgen

Variabele rente

Bij een variabele rente kan het rentepercentage maandelijks wijzigen. Dan passen wij je rente per de 1e van de volgende maand aan. Je betaalt aan het einde van de volgende maand pas de nieuwe rente. Wijzigt de variabele rente? Dan geldt het meest actuele renteoverzicht voor het leningdeel met variabele rente. Rente vastzetten kan op elk gewenst moment.

Voordelen

  • Daalt de variabele rente? Dan worden ook je maandlasten lager
  • Je kunt de rente op ieder moment kosteloos vastzetten

Nadelen

  • Je hebt geen zekerheid over je maandlasten
  • Je weet vooraf niet hoeveel rente je betaalt
  • ​​​​​​​De variabele rente kan hoger maar ook lager dan de vaste rente zijn
  • ​​​​​​​Als de rente stijgt, dan stijgen je maandlasten
  • ​​​​​​​Wil je de rente vastzetten? Dan moet je dat zelf regelen

Variabele rente is alleen mogelijk bij onze annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek.

Opbouw variabele rente

De variabele rente is bij Aegon opgebouwd uit de volgende variabele componenten:

Basistarief: onze inkoopprijs 

Om een hypotheek te kunnen verstrekken moeten wij geld inkopen. Het basistarief kan je zien als de ‘kale’ inkoopprijs van het geld. Wij gebruiken de driemaands Euribor als basistarief. De driemaands Euribor is daarmee één van de componenten die wordt gebruikt bij het vaststellen van de variabele rente. Er is daarmee geen één op één relatie tussen de hoogte van de variabele rente en de ontwikkeling van de Euribor.*

Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Boven op het basistarief maken wij nog andere kosten om geld in te kopen. Deze opslag dekt de kosten van de risico’s die wij lopen met het financieren van hypotheken.

Individuele risico-opslagen

De risico-opslag is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van de verhouding van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning. Deze verhouding bepaalt je tariefklasse. Goed om te weten: heb je een hypotheek met NHG? Dan betaal je geen individuele risico-opslag.

Onze doorlopende kosten

Voor het beheren van je hypotheek - en onze serviceverlening- maken wij kosten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld personeels- en huisvestingskosten.

Onze winst

Winstopslag gebruiken we onder meer voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Maar ook voor het voortzetten van bedrijfsactiviteiten en het doen van uitkeringen aan de aandeelhouder. Winst is voor ons nodig om te blijven bestaan als bedrijf.

* De Euribor (Euro Interbank Offered Rate) is het rentepercentage dat de ene bank aan de andere bank in één van de Eurolanden doorberekent. Wij gebruiken de Euribor als referentie om de variabele rente voor je hypotheek te bepalen. De Euribor is daarmee één van de componenten die effect heeft op je hypotheekrente. De beheerder van de Euribor is EMMI (European Money Markets Institute). EMMI is verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van het referentiekader. Meer informatie over de beheerder van de Euribor vind je op de website van EMMI. Stopt de Euribor of wijzigt de Euribor fundamenteel? Dan kiezen wij een alternatieve referentie om de variabele rente voor je hypotheek te bepalen. Hiervoor is een schriftelijk plan beschikbaar. 

Wij wijzen er met nadruk op dat er door de dynamiek in de genoemde opslagen geen rechtstreeks verband is tussen onze variabele rente en de driemaands Euribor. 

Image
Sleuteloverdracht

Actuele hypotheekrente

Van vaste tot variabele rentetarieven. En voor hypotheken met of zonder NHG. Op deze pagina staan alle rentetarieven overzichtelijk bij elkaar.

Bekijk de hypotheekrente
Image
Vrouw met mobiel in haar handen

Hypotheekrente e-mail

Wil je op de hoogte blijven van de rentewijzigingen? Meld je dan nu aan voor de hypotheekrente e-mail.

Blijf op de hoogte
Image
Hypotheekadvies

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Weten welke hypotheek het beste bij je past? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in met een adviseur.

Maak een afspraak

Downloads