Aegon Nederland stelt heldere klimaatdoelen

Aegon Nederland wil de CO2-uitstoot uit eigen beleggingen en beleggingen voor klanten sneller en ingrijpender beperken. Daarvoor is een routekaart opgesteld die iedere vijf jaar wordt aangescherpt. Voor 1 januari 2022 zullen alle beleggingen zijn verkocht in ondernemingen die steenkool winnen, stroom opwekken uit steenkool of olie winnen uit teerzanden.

Aegon Nederland kwam in 2019 met de toezegging om de uitstoot van broeikasgassen door de eigen activiteiten vóór 2030 voor minstens de helft te verminderen ten opzichte van 2018. Daar komen nu doelen bij om de emissies die worden gefinancierd uit eigen beleggingen en die van klanten tegen 2050 tot netto nul te reduceren. Het gaat hier om alle beleggingen op de gehele balans van Aegon Nederland en dochters.

Aegon Nederland onderschrijft het belang van de energietransitie en ziet voor zichzelf een duidelijke rol daarin. Aegon belegt wereldwijd vele miljarden euro’s voor haar klanten; voor hen wil zij de klimaatrisico’s beperken die zij lopen met dit geld. Klanten moeten uiteindelijk kunnen genieten van hun pensioen in een duurzame leefomgeving. Dat is de reden dat Aegon zich heeft aangesloten bij de Net Zero Asset Owner’s Alliance.

De eerste reeks doelstellingen van Aegon Nederland voor de periode 2021-2025:

  • Afbouw van de beleggingen met eigen geld in vervuilende bedrijven, een daling van de uitstoot van broeikasgas met dertig procent ten opzichte van 2020.
  • De grootste uitstoters in de portefeuille wordt gevraagd hun activiteiten in lijn te brengen met het Akkoord van Parijs. Die moeten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde standaarden.
  • Een investering van minstens een miljard euro extra in activa die de ergste gevolgen van de klimaatverandering helpen beperken.
  • Onderzoek naar de mogelijkheden voor beleggingen in technieken en projecten voor de verwijdering van broeikasgasuitstoot uit de atmosfeer die niet op een andere wijze kan worden geëlimineerd.

In lijn met deze nieuwe doelstellingen versnelt Aegon Nederland de geplande uitfasering van kolengerelateerde beleggingen van 2029 naar 2022. Voor 1 januari 2022 zullen beleggingen in alle ondernemingen die steenkool winnen of stroom opwekken uit steenkool zijn verkocht, zowel beleggingen voor eigen rekening als voor rekening van klanten. Hetzelfde geldt voor de winning van olie uit teerzanden. Voor alle andere vervuilende beleggingen geldt dat Aegon Nederland vol blijft inzetten op engagement, op het gebruik van haar stemrecht als aandeelhouder en in uiterste gevallen door het uitsluiten van bedrijven. Voor Aegon geldt: afspraak is afspraak. Alle bedrijven die zich hebben gebonden aan ‘Parijs’ moeten zich daaraan houden.

Actieplan

Momenteel werkt Aegon Nederland aan een Klimaatactieplan dat gedetailleerd beschrijft hoe haar activiteiten en beleggingen worden afgestemd op het Akkoord van Parijs. De verwachting is dat het plan medio 2022 klaar is voor publicatie. Over verantwoord ondernemen legt Aegon Nederland jaarlijks verantwoording af in haar Responsible Business Report. Om op koers te blijven, zal Aegon Nederland elke vijf jaar nieuwe doelstellingen in haar routekaart vaststellen.