Aangepaste IBL inkomens voor klanten met lease-auto

Bericht van HDN aan alle geldverstrekkers

Beste adviseur, 

Tussen 13 augustus 2020 en 27 januari 2021 heeft de Inkomensbepaling Loondienst rekentool een te hoog toetsinkomen afgegeven voor klanten met een lease-auto. Door een wijziging in het UWV verzekeringsbericht werd de bijtelling van de lease-auto in die periode ten onrechte niet in mindering gebracht op het toetsinkomen.

De IBL rekentool is na constatering van de afwijking direct aangepast en de berekeningen die na 27 januari 2021 worden uitgevoerd zijn weer in alle gevallen in overeenstemming met de vastgestelde rekenregels.

Let op

Door de aanpassing in de rekentool zal het IBL toetsinkomen bij herberekening na 27 januari lager uitvallen wanneer er sprake is van een auto van de zaak. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor lopende dossiers.

Als u het toetsinkomen voor 28 januari heeft vastgesteld via de IBL rekentool en u heeft de aanvraag nog niet verstuurd: bepaal dan opnieuw het toetsinkomen voordat u de aanvraag indient bij een geldverstrekker.

Geldverstrekkers doen op dit moment onderzoek naar de impact van het incident en nemen contact op met adviseurs over lopende dossiers als daar aanleiding toe is.

Wij begrijpen dat deze situatie vervelend is, zeker in deze tijden van drukte op de hypotheekmarkt. Het incident wordt nauwkeurig onderzocht en de processen rond IBL zijn verzwaard zodat dit soort problemen zich niet meer kunnen voordoen. Wij zijn er hiermee van overtuigd dat de IBL service het hypotheekproces beter en sneller maakt voor klant, geldverstrekkers en adviseurs.

Mochten er verdere vragen zijn, neem dan contact op met uw accountmanager.