AFM beboet Aegon voor proces productontwikkeling

De Autoriteit Financiële Markten heeft Aegon Levensverzekering NV beboet voor de manier waarop zij in 2016 het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen heeft ontwikkeld. Dat was niet volgens de regels. Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen kwam in november 2016 op de markt. Intussen heeft Aegon de betreffende klanten alsnog via het juiste acceptatieproces geholpen.

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen biedt mensen die een pensioen aankopen met een pensioenkapitaal de mogelijkheid om door te gaan met beleggen terwijl er al pensioen wordt uitgekeerd. Een mogelijkheid die de wetgever heeft geboden toen de rentestand lange tijd laag bleef. De boete van 500.000 euro is opgelegd omdat Aegon Levensverzekering NV tijdens de ontwikkeling van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen onvoldoende waarborgen en maatregelen had ingebouwd om de belangen van deelnemers te borgen.

Aegon betreurt de fout die zij in het proces heeft gemaakt. In 2019 is een herstelactie in gang gezet waarbij zowel het ontwikkelingsproces als het acceptatieproces van het product is verbeterd. Aegon is voor de ruim duizend deelnemers die het product destijds al hadden aangeschaft nagegaan of het product paste volgens de nieuwe normen. Waar dat niet het geval was, werd contact opgenomen en werden alternatieven besproken. Daaruit bleek dat voor 63 klanten niet zeker was of het product passend was. Aegon bood deze klanten daarop gratis advies aan. Daarvan hebben 42 klanten gebruikgemaakt. Voor 5 klanten bleek het huidige product uiteindelijk niet passend. Deze klanten kregen een UBP met een defensiever beleggingsprofiel dat wel passend is. Aegon heeft momenteel tweeduizend klanten met een Aegon Uitkerend Beleggingspensioen.