Knok voor uw recht met de Aegon Rechtsbijstandverzekering!

Dit keer in de ‘Wat áls-rubriek’ van ARAG en Aegon: conflict bij de wasstraat

“Heb ik een Rechtsbijstandverzekering nodig?”, die vraag krijgt u vast weleens van klanten. Wij denken dat ze deze vaker nodig hebben dan ze verwachten. Conflicten en juridische problemen zijn immers moeilijk te voorzien. En de kosten kunnen flink oplopen. In deze rubriek leest u meer over situaties waarbij een Rechtsbijstandverzekering goed van pas komt. Handige voorbeelden dus!

 

Wat áls… er een conflict is bij de wasstraat door schade?

Meneer Van Dongen besluit op een mooie voorjaarsdag zijn auto te laten wassen. Hij rijdt naar de wasstraat in de buurt en kiest voor het meest uitgebreide was- en poetspakket. Geheel volgens de aangegeven instructies rijdt hij de wasstraat in. Hij sluit aan achter een rij auto’s die door de lopende band worden voortbewogen. Het programma draait en de auto’s worden gewassen. So far, so good.


Zeven beschadigde auto’s

Maar ineens breekt door de bewegingen van de wasborstels van de voorste auto een ruitenwisser af. De ruitenwisser zit vastgeklemd in de borstel en legt zo een parcours af over de daken van de rij auto’s op de band. Meneer Van Dongen hoort en ziet het gebeuren, maar uitstappen kan niet. Hij hoopt dus maar dat een medewerker van de wasstraat snel ingrijpt. Dat gebeurt helaas pas nadat er al zeven auto’s zijn beschadigd.

 

‘Gebruik op eigen risico’

De wasstraat wordt stopgezet en meneer Van Dongen meldt zich bij de eigenaar van de wasstraat. De eigenaar van de voorste auto is al weg. Gegevens zijn niet genoteerd, want tja, zegt de eigenaar van de wasstraat: “Ik kon er niks aan doen en schade aan ruitenwissers wordt niet vergoed.” Tegen alle andere betrokkenen zegt hij: “Gebruik op eigen risico!” En hij gebaart daarbij naar het bordje bij de ingang. Meneer Van Dongen wordt zo met een kluitje het riet in gestuurd, maar hij laat het er niet bij zitten!


Juridische hulp met de Aegon Rechtsbijstandverzekering

Van Dongen heeft De Aegon Rechtsbijstandverzekering en belt meteen met ARAG. Een juridisch specialist van ARAG is van mening dat de wasstraat ten onrechte geen verantwoordelijkheid neemt. Er wordt een expert ingeschakeld om de schade aan de auto vast te stellen en de eigenaar van de wasstraat wordt aansprakelijk gesteld. Die houdt zich vast aan het standpunt dat hij er niks aan kon doen en wil de schade niet betalen.


Opgelost

ARAG besluit om een procedure op te starten en het komt tot een zitting. Tijdens de zitting herhaalt de eigenaar van de wasstraat zijn standpunt. Hij kon dit niet voorkomen en het komt bijna nooit voor. De rechter benadrukt echter dat een dergelijk voorval juist voor risico van de eigenaar van de wasstraat is. Hij kwalificeert het als een toerekenbare tekortkoming en wijst de vordering van meneer van Dongen toe.


De schade wordt hersteld en meneer Van Dongen kan uiteindelijk met een blinkende auto het voorjaar in.

 

De Aegon Rechtsbijstandverzekering

Adviseer uw klanten ook een rechtsbijstandverzekering van Aegon te nemen. Dan weet u dat uw klanten goed geholpen worden bij juridische kwesties.