Failliet door een zieke werknemer: reëel risico of bangmakerij?

Het is een bekend argument om een verzuimverzekering aan te bevelen: aan één langdurig zieke werknemer kan een bedrijf failliet gaan. Maar mag en moet u dit argument gebruiken? Is faillissement een reëel risico, of een scenario waarmee u klanten nodeloos schrik aanjaagt? Nu de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering nieuwe advieskansen biedt, zoekt Aegon het voor u uit.

Harde cijfers over faillissement door ziekteverzuim zijn schaars. CBS-onderzoek uit 2015, 2008 en 2006 laat zien dat bedrijven vooral over de kop gaan door mismanagement en externe economische factoren. Ziekteverzuim is bij het CBS echter geen aparte categorie. Het hoort bij de ‘overige oorzaken’. Eigenlijk is één enkele oorzaak aanwijzen sowieso misleidend. In de praktijk heeft een faillissement haast altijd meerdere redenen. Als er bijvoorbeeld net een grote investering is gedaan, kan langdurig verzuim precies op het verkeerde moment komen.

Reken het gewoon voor

Een nuchtere rekensom werkt verhelderend. Bij doorbetaling van 70% van het loon, een modaal inkomen (€ 36.500,- bruto in 2020, volgens het CPB) en twee jaar ziekte kost een fulltimer minstens € 60.395,-.

Salaris, incl. 8% vakantiegeld: (2 x 70% x € 36.500,-) € 51.100,-
Sociale premies (percentages 2020): 18,19% x (€ 51.100,-)

€ 9.295,09

----------------- +

Totaal (afgerond)   € 60.395,-

 

Wijs op bijkomende kosten

In werkelijkheid zijn de kosten vrijwel altijd hoger dan het bedrag hierboven. Om te beginnen hebben de meeste werknemers in het eerste ziektejaar namelijk recht op méér dan 70%. Het meest gebruikelijk is 100%. In dat geval loopt het bedrag al op naar € 73.336,-. Daarbij is de pensioenpremie meestal niet meegerekend. Hetzelfde geldt voor de kosten voor de re-integratie. Hier moet een werkgever bovendien tijd en energie in steken. Wat weer ten koste gaat van de normale activiteiten. Moet een werkgever een vervanger aanstellen of inhuren? Dan kost dat ook geld.

Vergeet de re-integratierisico’s niet

Als het niet lukt om re-integratie te realiseren, dient een volgend kostenrisico zich aan. Volgens recente cijfers vindt UWV bij 8% van de WIA-aanvragen van kleine bedrijven de re-integratie-inspanningen onvoldoende. Levert dit een loonsanctie op? Dan moet de werkgever maximaal nog een jaar langer het loon doorbetalen. Bij een modaal salaris staat de teller dan in één klap op € 90.592,-. En dat is nog maar één werknemer. Er bestaat altijd een kans dat een collega zich ook ziek meldt. Bijvoorbeeld omdat hij overbelast raakt door de taken die hij van de zieke collega overneemt.

Faillissement is een reëel argument

Al met al is het niet denkbeeldig dat een bedrijf ten onder gaat aan de loondoorbetaling. Zeker niet als het grote investeringen nog moet terugverdienen. Juist in ambitieuze bedrijven is het risico op verzuim groot . Ook als iedereen op dit moment gezond is, moet u zich afvragen of het niet verstandig is om een verzuimverzekering aan te bevelen. Bij de juiste productkeuze hoeft zo’n verzekering helemaal niet duur te zijn. Bescheiden investering, groot plezier!

Waarom zou uw klant het niet doen?

De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering is een interessante nieuwe optie. Dit product biedt een zo stabiel mogelijke premie, professioneel casemanagement en poortwachtergarantie. Een prima manier om een serieus ondernemersrisico te beperken. Volgens onderzoek heeft 15% tot 25% van de kleinste bedrijven geen verzuimverzekering en loopt dit op tot 75% bij werkgevers met 100 werknemers. De markt biedt dus nog volop kansen. En de drempel om zich goed tegen verzuim te verzekeren ligt lager dan ooit tevoren. Waarom zou uw klant het eigenlijk niet doen?

Direct aan de slag?