Gemotiveerd, betrokken personeel: een serieus verzuimrisico
In bedrijven waar het knispert van de ambitie valt het vaak niet mee om in gesprek te gaan over een verzuimverzekering. Gemotiveerde en betrokken werknemers verzuimen minimaal, toch? Zorg dat u als adviseur impact heeft en prik deze illusie door. Juist als iedereen er voor de volle 100% voor gaat, ligt langdurig verzuim door werkdruk en stress op de loer.
Werkdruk is niet altijd het gemakkelijkste onderwerp. Zeker niet in ambitieuze bedrijven. Daar staat hard werken gelijk aan fun en geldt werkdruk als een voorwaarde om optimaal te presteren. Maar cijfers liegen niet. Als iemand langere tijd niet aan de eisen van zijn werk kan voldoen, is dat stressvol. Leidt die stress tot ziekteverzuim? Dan is de uitval vaak langdurig. Zo’n 35% van werkgerelateerd verzuim ontstaat door stress en 25% van het langdurig verzuim (meer dan 6 weken) is stressgerelateerd. U kunt (te) hoge werkdruk dus niet zomaar aan de kant schuiven in uw advies. Want de kosten die het oplevert, kunnen zomaar een streep zetten door de ambities.
Wijs uw klant op de risicofactoren
Bij een subjectief onderwerp als werkdruk werkt nuchter advies vaak het beste. Drukte is soms onvermijdelijk en zeker niet altijd reden tot paniek. De risico’s ontstaan als werknemers lange tijd stress ervaren. Leg uw klant eens dit rijtje risicofactoren voor: met hoeveel ervan hebben zijn werknemers te maken?
- Druk om te slagen
- Lange werkdagen
- Weinig invloed op de eigen werklast
- Meer werk doen zonder extra werknemers
- Hetzelfde werk doen met minder mensen
- Onduidelijke hiërarchie
- Onzekerheid
Ambitie en werkdruk gaan vaak hand in hand
De kenmerken die we hierboven noemen, passen vaak bij start-ups, scale-ups, ondernemingen die zich bewegen in een (zeer) dynamische markt én bedrijven die reorganiseren. De druk om te slagen is er hoog en lange werkdagen zijn eerder regel dan uitzondering. De financiën van het bedrijf, de positie van werknemers binnen de organisatie en de baanperspectieven zijn onzeker. De sfeer op de werkvloer kan heel positief zijn (‘We gaan er samen tegenaan! We maken hier een succes van!’). Maar dit kan werknemers met stressklachten er juist van weerhouden die te melden. Ze willen hun collega’s niet afvallen. Als ze dan aan de bel trekken, is verzuim vaak onvermijdelijk.
Goede verzekering borgt ondersteuning door specialisten
Werkgevers kunnen verschillende voorzorgsmaatregelen nemen om de werkdruk te verlagen. Maar ook bij optimale voorzorgsmaatregelen is uitval niet altijd te voorkomen. Dan kan een goede verzuimverzekering het verschil maken. Bijvoorbeeld door tijdige betrokkenheid van deskundigen te waarborgen. Immers, volgens onderzoek zijn leidinggevenden meestal niet in staat om bij stress en andere psychische klachten de benodigde begeleiding te bieden. Dit is écht werk voor specialisten. Met de juiste begeleiding zijn de meeste mensen binnen een halfjaar weer aan het werk.
Professionele hulp via Aegon
Gemotiveerd, betrokken personeel is dus een serieus verzuimrisico. En een verzuimverzekering in combinatie met arbodienstverlening is een prima manier om dit te beperken. De MKB-verzuim-ontzorgverzekering biedt mooie kansen om hierover (opnieuw) in gesprek te gaan. Dit product biedt professioneel casemanagement en dekking van de kosten van verzuim en re-integratie. En dat tegen een zo stabiel mogelijke premie. Perfect dus voor startende, groeiende en dynamische ondernemingen!
Direct aan de slag?
- Het Aegon MKB Verzuimplan: dé alles-in-één-verzuimoplossing voor het mkb.
- De werkgeversversie van deze blog: prima middel om met uw klant in gesprek te komen.
- Bekijk het webinar over de praktijk en de kansen van het MKB Verzuimplan.
- De Aegon adviseurs/partner-kit: download whitepapers en andere adviestools rond verzuim.