Belangrijk nieuws voor uw klanten met een Rechtsbijstandverzekering en een slapend dienstverband

Is uw klant langer dan twee jaar ziek, maar nog wel in dienst bij dezelfde werkgever? Dan is er sprake van een zogenoemd ‘slapend dienstverband’. Onlangs heeft de Hoge Raad hier een uitspraak over gedaan. Er komt een einde aan slapend dienstverband en per 1 januari wijzigt de berekening van de transitievergoeding. Deze wettelijke transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop een werknemer recht heeft als hij ontslagen wordt na een dienstverband van twee jaar of langer.

 

Verplicht einde aan slapend dienstverband

Volgens de wet moet de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer worden beëindigd. Veel werkgevers doen dat niet om op die manier te voorkomen dat ze de transitievergoeding moeten betalen. Hierdoor ontstaan ‘slapende dienstverbanden’ en lopen werknemers de wettelijke transitievergoeding mis.

Wijziging wettelijke transitievergoeding

Op het moment wordt de transitievergoeding berekend op basis van de duur van de arbeidsovereenkomst en leeftijd. Is men langer dan 10 jaar in dienst dan tellen dienstjaren zwaarder mee in de berekening. Per 1 januari 2020 wijzigt deze berekening en tellen dienstjaren boven de 10 jaar niet meer zwaarder mee. Dit betekent dat de vergoeding voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn lager wordt.  Meer informatie leest u in de Wegwijzer die ARAG over dit onderwerp heeft gemaakt.

Wat betekent dit voor uw klanten?

Voor uw klanten die langdurig ziek zijn en 10 jaar of langer in dienst zijn is het financieel aantrekkelijk om de werkgever te vragen hun dienstverband te beëindigen vóór 30 december 2019. De Hoge Raad oordeelt dat werkgevers moeten meewerken aan de beëindiging van dienstverbanden van langdurig zieken. Werkt de werkgever hier niet aan mee? Laat uw klant dan z.s.m. contact opnemen met ARAG. Zij helpen graag.

 

Natuurlijk bent u niet van al uw klanten op de hoogte als het gaat om hun arbeidssituatie. Daarom is het verstandig om al uw Rechtsbijstandverzekering klanten met een module Arbeid en Inkomen op de hoogte te brengen.