Koopkracht van pensioen en de gevolgen voor de deelnemer

Vanaf 30 september 2019 krijgen deelnemers drie extra bedragen te zien op Mijnpensioenoverzicht.nl. Dit zijn drie reële bedragen. En dat betekent dat het geen bedragen zijn die de deelnemer mogelijk krijgt. De bedragen geven namelijk weer wat de mogelijke waarde is van het pensioen op de pensioendatum. Dat duidelijk maken aan de deelnemer, is een van onze grootste uitdagingen.

Drie keer de waarde van het pensioen

Met koopkracht bedoelen we: hoeveel het pensioen van de deelnemer straks waard is. Dit is niet hetzelfde als het bedrag dat hij straks op zijn rekening ontvangt. Wat het nog uitdagender maakt, is dat we niet één, maar drie mogelijke waardes van het pensioen laten zien:

  • De waarde van het pensioen als het tegenzit
  • De waarde van het pensioen als het gaat zoals verwacht
  • De waarde van het pensioen als het meezit

 

Geen simpele rekensom

De koopkracht van het pensioen wordt berekend met behulp van 2.000 inflatiescenario’s. DNB stelt deze scenario’s ieder kwartaal opnieuw vast. Doordat dit steeds opnieuw gebeurt, ziet de deelnemer ook regelmatig andere bedragen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Dat kan vragen oproepen. Want, hoe komt het dat de bedragen steeds veranderen? Dat is geen simpele rekensom die je even snel uitlegt. Kortom, we moeten de deelnemer op een andere manier gaan helpen.

Houd het simpel voor de deelnemer

De berekening van de inflatiescenario’s is zeer complex. En daardoor ook zeer lastig te begrijpen. Zeker voor deelnemers. Gelukkig is het ook niet per se nodig dát deelnemers dit precies weten. Belangrijker is dat zij weten hoeveel hun pensioen straks waard is. Om die reden drukken we de waarde van het pensioen uit in euro’s van vandaag. Hierdoor kunnen zij de waarde van het pensioen straks, vergelijken met het inkomen van nu. Op die manier kunnen ze inschatten of zij straks voldoende te besteden hebben. Om dit te kunnen inschatten, moet de deelnemer wel snappen wat koopkracht is en wat hij ermee kan. Daarom is het belangrijk dat we dat zo simpel mogelijk uitleggen.

Betekenis van meezitten en tegenzitten

We laten de deelnemer zien wat de waarde is van zijn pensioen in drie situaties: als het tegenzit, als het meezit én als alles gaat zoals verwacht. Van tegenzitten is sprake als de prijzen in Nederland heel hard stijgen én de indexatieregeling of beleggingsstrategie dat niet kan bijhouden. Van meezitten is sprake als prijzen over een langere periode gelijk blijven, het pensioen tegelijkertijd wordt geïndexeerd of als de beleggingen goed renderen. Als alles gaat zoals verwacht, komt de waarde van het pensioen ergens halverwege meezitten en tegenzitten uit. De kans dat dit gebeurt, is groot. Er is namelijk een sterke samenhang tussen inflatie, indexatie en beleggingsresultaten. Wat de waarde van het pensioen straks is, hangt dus niet óf van het een óf van het ander af. Er is altijd meer aan de hand. Aan ons allen de taak ervoor te zorgen dat de deelnemer dat snapt.

Meer informatie

Lees dan meer op de site van DNB.

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief