Bespreekt u de koopkracht van een Direct Ingaand Pensioen al met uw klanten?

Koopkracht komt vaak ter sprake als het over pensioen gaat: ‘Koopkracht veel AOW’ers gedaald’, ‘Vrouwen verliezen meer koopkracht na een scheiding’. Het is een belangrijk nieuwsitem en wordt met de dag actueler. Zeker voor klanten die bij u komen voor een Direct Ingaand Pensioen. Bespreekt u de koopkracht van een Direct Ingaand Pensioen al met hen? In deze blog praten we u even bij.

Een gelijkblijvend pensioen wordt langzaam minder waard

Klanten die een Direct Ingaand Pensioen willen, zijn meestal op zoek naar zekerheid. Dit is een belangrijke reden om te kiezen voor het Aegon Uitkerend Garantiepensioen. Ze ontvangen dan zolang ze leven hetzelfde bedrag. Maar waar ze vaak niet aan denken, is dat de kosten van levensonderhoud langzaam stijgen. Dat komt door inflatie. Hierdoor kan de klant steeds minder kopen van zijn pensioen. Kortom, de koopkracht van het pensioen neemt langzaam af. Eigenlijk is een levenslang gelijkblijvend pensioen dus een pensioen dat langzaam minder waard wordt. U kunt uw klant hierop wijzen. Bespreek daarbij ook zijn toekomstige uitgaven. Bijvoorbeeld de boodschappen of de zorgkosten.

Effect van inflatie nog groter bij hoog-laagpensioen

Sommige klanten kiezen voor een hoog-laagpensioen. Vooral deze klanten kunnen te maken krijgen met een flinke daling in koopkracht. In het bijzonder na het einde van de hoog-periode. De klant krijgt dan ineens een lagere maanduitkering. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud in de tussentijd gestegen. Goed om dit te vertellen aan klanten met interesse in een hoog-laagpensioen.

Er zijn alternatieven om het koopkrachtverlies te bestrijden

Gelukkig is het mogelijk om een eventueel verlies aan koopkracht tegen te gaan. Zo heeft Aegon de mogelijkheid voor een jaarlijkse stijging in het Aegon Uitkerend Garantiepensioen. Uw klant kan dan kiezen voor een jaarlijkse stijging van het pensioen met 1, 2 of 3 procent. De keerzijde hiervan is wel dat het pensioen start met een uitkering die ongeveer 25% lager is dan een gelijkblijvende uitkering. Ook is het mogelijk om een Aegon Uitkerend Belegginspensioen af te sluiten. Zijn de beleggingsresultaten goed? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van het pensioen. De koopkrachtdaling door inflatie kan hierdoor worden tegengegaan. Uiteraard biedt deze vorm van het bestrijden van koopkrachtverlies geen garanties. De hoogte van het pensioen is namelijk afhankelijk van onder meer de beleggingsresultaten. Vallen de resultaten tegen? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van het pensioen.

We helpen u graag

Koopkracht is een belangrijk onderwerp. En het mag zeker besproken worden als uw klant een Direct Ingaand Pensioen wil afsluiten. Wilt u een offerte voor een Aegon Uitkerend Garantiepensioen met een jaarlijkse stijging? Of bent u geïnteresseerd in een van onze andere offertevarianten? Vraag deze dan aan via de bekende kanalen. Of bespreek het met ons via 070 344 52 25 of stuur een mailtje naar aankooppensioen@aegon.nl.

 

Martijn Droger

Medewerker DIP-desk