Meer inzicht in pensioen dankzij drie scenario’s

In 2019 wijzigt de berekening van het optimistisch, pessimistisch en verwacht scenario. Daarnaast krijgen de scenario’s een plek op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Rekenmethode voor de drie scenario’s wijzigt

Pensioenuitvoerders moeten steeds meer inzicht geven in de hoogte van het pensioen dat deelnemers later krijgen. Dat staat ook in de Pensioenwet. Daarom rekenen uitvoerders met een optimistisch, pessimistisch en verwacht scenario. Dankzij deze scenario’s ziet een deelnemer wat hij krijgt als het goed gaat, als het slecht gaat én als alles verloopt zoals verwacht. Bij de berekening wordt ook gekeken naar indexatie, inflatie en eventuele kortingen. In 2019 verandert de methode waarmee de drie scenario’s worden berekend. Dit heeft gevolgen voor het standaardmodel, Mijnpensioenoverzicht.nl en het Uniform Pensioenverzicht (UPO).

Het standaardmodel wijzigt per 1 januari 2019

De nieuwe berekening van de drie scenario’s heeft gevolgen voor onderdeel vier van het standaardmodel. Nu staat daar nog een voorspelling op basis van DNB-prognoses. Maar vanaf 1 januari 2019 zijn dit voorspellingen op basis van een nieuwe uniforme rekenmethodiek. In deze methodiek wordt rekening gehouden met 2000 scenario’s. De DNB bepaalt deze scenario’s. Voor Aegon is deze verandering primair een IT-aangelegenheid. Maar wel een met veel impact.

Mijnpensioenoverzicht.nl wijzigt per 1 september 2019

In het derde kwartaal van 2019 moeten de drie scenario’s zichtbaar zijn op Mijnpensioenoverzicht.nl. In eerste instantie alleen voor deelnemers. Gepensioneerden kunnen de verschillende scenario’s waarschijnlijk vanaf 2020 inzien. Een werkgroep met leden van het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie bekijkt hoe de scenario’s een plek kunnen krijgen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Aegon maakt onderdeel uit van de werkgroep.

Uniform Pensioenoverzicht wijzigt in 2020

Op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat in 2020 verstuurd wordt, moeten de drie scenario’s een plek krijgen. Deze planning is van toepassing voor alle doelgroepen: deelnemers, gewezen deelnemers en gepensioneerden. De eerder genoemde werkgroep is bezig met een voorstel voor de toevoeging op het UPO. Eind van dit jaar moeten de pensioenkoepels aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten hoe de scenario’s worden weergegeven.

Wilt u meer weten?

In de volgende nieuwsbrief gaan we in op de gevolgen voor financieel advies. Als u in de tussentijd vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw accountmanager.