Aegon verlaagt hypotheekrente bij aflossing

Klanten die door aflossing van hun hypotheek in een lagere tariefklasse van de hypotheek komen, betalen minder hypotheekrente. Dit was al het geval bij extra aflossingen, maar zal vanaf het tweede kwartaal 2019 ook bij contractuele hypotheekaflossingen worden doorgevoerd.

Door deze aanpassing wordt duidelijkheid gegeven over de renteontwikkeling van een hypotheek. Sibylla Bantema, directeur Hypotheken Aegon: “Wij willen klanten zekerheid verschaffen over hun financiën gedurende de rentevaste periode van hun hypotheek. We kijken voortaan bij elke aflossing naar de tariefklasse waar de klant in valt. Dat zal vaker tot verlaging van de hypotheekrente leiden en daarmee voor een besparing in hun maandlasten zorgen.”

Automatische renteverlaging

Op het moment dat een klant een extra aflossing doet, controleerde Aegon al of het rentetarief naar beneden bijgesteld kon worden. Vanaf het tweede kwartaal van 2019 gaan wij periodiek controleren of de contractuele maandelijkse aflossingen (annuïtair en lineair) tot een lagere tariefklasse leiden. Is dit het geval? Dan passen wij het rentetarief op alle leningdelen automatisch aan, behalve de rente van leningdelen met de productvorm (bank)spaar of hybride. Vanaf het tweede kwartaal van 2019 ontvangen deze klanten bericht van ons over de lagere hypotheekrente.

Advies vragen aan adviseur

Heeft de klant een leningdeel met hypotheekvorm waarbij de premie die de klant betaalt gekoppeld is aan de hypotheekrente die hij betaalt? Dat is het geval bij een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek. Dan wordt het rentetarief niet automatisch aangepast. Het is dan niet altijd gunstig als de hypotheekrente daalt. Het is belangrijk dat de klant dan eerst advies vraagt aan hun adviseur. Wel wijzen wij de klant dan proactief op de mogelijkheid van verlaging van de hypotheekrente. De klant ontvangt hierover een bericht van ons. Natuurlijk informeren wij ook u als adviseur hierover.

In welke situaties passen wij de rente aan door een wijziging tariefklasse

 

Aanleiding Werkwijze Beleid Invoering
Bij renteherziening (einde rentevaste periode) Automatisch Bestaand  
Bij extra aflossing Automatisch Bestaand  
Bij een lineaire of annuïteitenhypotheek* Automatisch Nieuw Vanaf het tweede kwartaal van 2019
Bij een stijging van de marktwaarde van de woning De klant toont de actuele marktwaarde aan Bestaand  

 

* Tot nu toe deden we dit alleen op verzoek van de klant of van u. Dit hoeft niet meer, wij passen dit automatisch aan vanaf het tweede kwartaal van 2019.

 

Hoe berekent u de tariefklasse?
Stap 1: Stel vast of het een hypotheek met NHG is. Dit ziet de klant terug in Mijn Aegon en staat op het rentevoorstel.
Stap 2: Heeft de klant geen NHG? Dan deelt u het bedrag van de lening door de marktwaarde van de woning en vermenigvuldig deze met 100.

 

Een voorbeeld
Bedrag van de totale lening*  € 150.000
Marktwaarde woning          € 200.000
Tariefklasse is 75%
Deze hypotheek valt in tariefklasse t/m 81% van de marktwaarde.

*De opgebouwde waarde op de bankspaarrekening of in de spaarverzekering haalt u van de lening af.

 

Als de hoogte van de lening daalt, hoeft de klant niets te doen

Zoals u in de tabel hierboven ziet, passen wij de hypotheekrente in alle gevallen automatisch aan. De klant ontvangt een bevestiging als wij de hypotheekrente hebben verlaagd. Is de marktwaarde gestegen én valt de hypotheek daardoor in een lagere tariefklasse? Dan kan de klant dit aantonen met een taxatierapport of WOZ-beschikking . Ook dan passen wij de hypotheekrente aan.

De aanpassing wordt ingevoerd in het tweede kwartaal van 2019

Om deze aanpassing uit te kunnen voeren moet Aegon zijn systemen aanpassen. Hier wordt de komende periode hard aan gewerkt. Via de website www.aegon.nl/tariefklasse  worden klanten op de hoogte gehouden van de stappen die gezet worden. Ook zijn hier de antwoorden op de meest voorkomende vragen te vinden. We snappen dat deze beleidswijziging u vervolgvragen opleveren. Dit is de hoofdlijn van het gewijzigde beleid vanaf het tweede kwartaal van 2019. De exacte invulling met de details volgen later.