Aegon gaat kleine pensioenen overdragen

Per 1 januari 2019 gelden nieuwe wettelijke regels voor kleine pensioenen. Aegon en andere pensioenuitvoerders dragen die pensioenen dan automatisch over.

Waar gaat het om?

Kleine pensioenen van minder dan € 474,11 bruto per jaar (2018) konden tot nu toe worden afgekocht. Gevolg daarvan kon zijn dat als iemand meerdere kleine pensioenen heeft, hij of zij inkomen wat bestemd is voor later, nu al uitgekeerd krijgt. Met deze regels wordt dat voorkomen. Kleine pensioenen worden gebundeld tot een groter pensioen zodat het doel van pensioengeld behouden blijft.

Puntsgewijs de wet en werking ervan:

  • Het geldt voor alle kleine pensioenen die door uitdiensttreding premievrij gemaakt/geworden zijn vanaf 1 januari 2018.
  • Pensioenuitvoerders bepalen zelf of zij kleine pensioenen overdragen.
  • De pensioenuitvoerder die kiest om kleine pensioenen over te dragen, toetst jaarlijks of een premievrij pensioen onder de afkoopgrens zit.
  • Via het pensioenregister wordt bekeken of en waar de deelnemer een actief pensioen opbouwt. De ontvangende partij is verplicht de waardeoverdracht te accepteren.
  • De deelnemer is ‘geen partij’ in deze waardeoverdracht; hij heeft geen keuzes en krijgt geen offerte.
  • De deelnemer wordt door de ontvangende pensioenuitvoerder geïnformeerd zodra de waardeoverdracht is afgerond.

 

Aegon is voorbereid op deze nieuwe wetgeving

We zijn klaar om de waardeoverdrachten van klein pensioen vanaf 1 juli 2019 te ontvangen en af te handelen. De deelnemers informeren we zodra we de binnenkomende waardeoverdracht hebben verwerkt. Onze aandacht gaat nu uit naar de binnenkomende waardeoverdrachten. In 2019 onderzoeken we hoe en welke pensioenen we willen overdragen. Uiteraard informeren wij u tijdig over onze aanpak.

Wat betekent dit voor de deelnemer?

Zodra wij een waardeoverdracht binnenkrijgen, verwerken wij dit op de polis van de deelnemer. Bij DB rekenen we de overdrachtswaarde om naar aanspraken. Deze aanspraken voegen we toe conform de regeling. Bij DC voegen we de overdrachtswaarde toe aan het (beleggings)kapitaal.

We informeren de deelnemer over de waardeoverdracht en verwijzen de deelnemer naar Mijnpensioenoverzicht.nl en/of Mijn Aegon voor de nieuwe aanspraken. Hebben we voldoende waardeoverdrachten verwerkt? Dan vragen wij de deelnemers naar hun ervaring. Afhankelijk van de uitkomsten, passen wij onze communicatie eventueel aan.

Wat betekent de wet voor de werkgever?

De binnenkomende waardeoverdrachten verrekenen we via de rekeningcourant van de werkgever. Daarop komt zowel de credit- als de debetboeking. Voor de waardeoverdracht van kleine pensioenen gelden dezelfde rekenregels als bij een ‘gewone’ waardeoverdracht. Er kan dus net als bij een gewone waardeoverdracht sprake zijn van een bijbetaling voor de werkgever. Voor werkgevers met een DC-regeling is de impact beperkt. Bij een DC-regeling is namelijk geen sprake van een bijbetaling.

Wat betekent de wet voor u als adviseur?

Indirect krijgt u ook met de waardeoverdrachten te maken. U krijgt wellicht vragen van werkgevers of deelnemers. Deze informatie is bedoeld om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Hele kleine pensioenen (€ 2,-) vervallen vanaf 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 schrappen we alle hele kleine premievrije pensioenen in onze administratie. Het totale bedrag dat hierdoor beschikbaar komt, maken wij over aan het Alzheimercentrum VUmc. De hoogte van dat bedrag publiceren we in ons jaarverslag. Dit doen we vervolgens jaarlijks. De deelnemers informeren we hier niet apart over. De informatie staat op onze website. Mensen die vanaf 1 januari 2019 uit dienst gaan en op dat moment een heel klein pensioen hebben, informeren we over het vervallen van dat pensioen op het moment dat zij uit dienst gaan.

Wilt u meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met uw accountmanager.