De no-riskpolis voor mensen met een arbeidsbeperking
Door de no-riskpolis is het in dienst nemen of houden van mensen met een arbeidsbeperking financieel nauwelijks risicovol. Doen klanten hier hun voordeel mee?
Hoe zit het ook alweer met de no-riskpolis?
Op grond van de Ziektewet heeft een werknemer met een arbeidsbeperking bij ziekte recht op een Ziektewet-uitkering. Een werknemer heeft een arbeidsbeperking als hij een handicap heeft, langdurig ziek is of ziek was, langdurig werkloos is of opgenomen is in het doelgroepregister van het UWV. De werkgever kan de Ziektewet-uitkering in mindering brengen op zijn loondoorbetalingsverplichting. Op deze manier wordt het loondoorbetalingsrisico bij ziekte voor werkgevers beperkt. Het oorspronkelijke doel van de no-riskpolis was om werkgevers te bewegen arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Maar tegenwoordig kan de werkgever de no-riskpolis ook gebruiken om een werknemer met een WIA-uitkering in dienst te houden.
UWV deed onderzoek naar de bekendheid van de no-riskpolis
De no-riskpolis bestaat zo’n 25 jaar. Mooie aanleiding voor UWV om het gebruik van de no-riskpolis door werkgevers te onderzoeken. Hoe bekend is de polis? Wordt er veel gebruik van gemaakt? Komen arbeidsgehandicapte werknemer er sneller door aan het werk? Kortom: hoe effectief is de no-riskpolis?
De arbeidsbeperking is meestal bij de werkgever bekend
Ongeveer de helft van de werknemers met een arbeidsbeperking meldt tijdens het sollicitatiegesprek dat ze een arbeidsbeperking hebben. Ook behoorlijk veel werkgevers (40%) vragen ernaar. Gelukkig geven sollicitanten daar ‘gewoon’ antwoord op. Daardoor weten werkgevers in driekwart van de gevallen al meteen van de arbeidsbeperking af.
Werknemers kennen de no-riskpolis meestal niet
Maar 16% van de werknemers met een arbeidsbeperking weet dat ze onder de no-riskpolis vallen. Iets meer dan de helft daarvan zegt dat bij de sollicitatie tegen de werkgever. Daardoor weet een werkgever maar in ongeveer 10% van de gevallen dat een sollicitant met een arbeidsbeperking bij ziekte recht heeft op een Ziektewet-uitkering.
In een kwart van de gevallen is de no-riskpolis effectief
De no-riskpolis is in ongeveer 25% van de gevallen effectief. Van de 100 werknemers die onder de no-riskpolis vallen, zijn er 25 aangenomen, mede dankzij de no-riskpolis. Dat is op zich goed nieuws, want dat betekent dat de meesten dus ook zonder de no-riskpolis zijn aangenomen.
Vertel uw klanten over de no-riskpolis!
Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de no-riskpolis nog niet bekend genoeg is. Wel behoort de no-riskpolis tot de meest bekende regelingen onder werkgevers. In 2017 kende iets minder dan de helft (47%) van de werkgevers de no-riskpolis. De bekendheid is bij grote werkgevers groter dan bij middelgrote en kleine werkgevers. Daar kunt u dus nog een rol in spelen. Vertel uw klanten over de no-riskpolis en de voordelen ervan.
Heeft u nog vragen?
Neem voor meer informatie over de no-riskpolis eens een kijkje op de website van UWV. Wilt u sparren over hoe u uw klanten kunt informeren over de no-riskpolis? Neem dan contact op met uw accountmanager.