Pensioenadviseurs vinden Aegon meest toekomstbestendig

Wat hebben pensioenpartijen nodig om toekomstbestendig te zijn? Dat was een van de centrale vragen in de nieuwste studie van onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction naar ontwikkelingen in de pensioenmarkt. De ondervraagde pensioenadviseurs beoordeelden marktspelers ook meteen op de door hen genoemde aspecten. Daarbij kwam Aegon naar voren als meest toekomstbestendige partij.

Breed aanbod

Motivaction onderzocht eerst de trends op de pensioenmarkt en keek vervolgens in hoeverre de beoordeelde partijen eigenschappen hebben om daarop in te spelen. Dat bepaalt of ze klaar zijn voor de toekomst. Een belangrijke trend die al langer speelt is de beweging van Defined Benefit (DB) naar Defined Contribution (DC). Dat betekent meer risico voor de deelnemers en vraagt daarmee om meer keuzevrijheid. Aegons brede aanbod van producten, pensioenregelingen en life cycles sluit daar goed op aan. Met premiepensioeninstellingen (ppi) Aegon PPI en Cappital, algemeen pensioenfonds (apf) Stap, pensioenuitvoeringsorganisatie (puo) TKP en online bank Knab biedt de verzekeraar alle financiële producten die werknemers nodig hebben. Collectieve en individuele pensioenregelingen, maar ook bijvoorbeeld hypotheken. Door pensioen- en bankzaken onder één dak te regelen, houden klanten beter overzicht en krijgen ze meer inzicht in hun financiële planning en de keuzes die ze daarin kunnen maken.

Goede IT-oplossingen

De tweede trend gaat over concrete oplossingen om invulling te geven aan die individuele keuzes. De adviseurs zien daarbij een grote rol voor IT-systemen. Die kunnen het klanten makkelijker maken om inzicht te krijgen in de beschikbare mogelijkheden. Daardoor zullen ze ook eerder overwegen om zelf een oudedagvoorziening te regelen nu veel pensioenen versoberen. Bovendien moeten pensioenorganisaties aan de slag met data-analyse om beter in te spelen op specifieke behoeftes en gebeurtenissen. Het is belangrijk om die gegevens ook inzichtelijk te maken voor adviseurs, zodat zij deelnemers beter kunnen ondersteunen in hun keuzes. Alle labels van Aegon krijgen in het rapport al goede scores voor IT, maar het bedrijf ziet nog veel verbeterpunten en blijft stevig inzetten op verdere digitalisering. Bijvoorbeeld met robots die adviseurs nog efficiënter laten werken.

Keuze in life cycles

Ook de derde trend sluit aan bij meer maatwerk in financiële oplossingen: vermogensbeheer en life cycles worden steeds belangrijker. Daarbij is het belangrijk om verschillende opties te bieden, maar niet te veel. Aegon maakt goede keuzes op dat punt, vinden de ondervraagde pensioenadviseurs.

Vermogen om te investeren

In het algemeen hebben ppi’s de beste mogelijkheden om te reageren op de trends, concludeert Motivaction. Zij hebben meer innovatievermogen en betere IT-oplossingen. Daarnaast kijken ze echt naar de klant. Daarbij is het wel belangrijk dat ze genoeg vermogen hebben om in innovatie te kunnen blijven investeren. Daarom wekken ppi’s als Aegon PPI en Cappital meer vertrouwen doordat er een grote verzekeraar achter zit die bovendien goed scoort op bekendheid en waardering. Datzelfde geldt voor puo’s als TKP en apf’en als Stap. “Stap staat er goed voor op basis van belegd vermogen en de spreiding onder diverse kringen”, stelt een adviseur. Ook TKP oogstte bijzonder veel waardering.

Communicatie

Naast alle positieve beoordelingen bevat het rapport ook aandachtspunten voor Aegon om zich nog beter voor te bereiden op de toekomst. Zo gaven verschillende adviseurs aan dat accountmanagers niet altijd goed bereikbaar waren, als gevolg van reorganisaties en bijvoorbeeld door de overstap van de ppi’s naar het TKP-portaal. Terwijl communicatie een belangrijk speerpunt is voor toekomstbestendigheid. Als direct contact lastig is, loopt het proces vertraging op. Aegon gaat er dan ook alles aan doen om de bereikbaarheid te verbeteren en te zorgen voor korte lijntjes.

Krachten bundelen

In het kader van schaalgrootte merkten respondenten op dat het efficiënter zou zijn om de twee ppi’s van Aegon samen te voegen. Dat gebeurt ook. Aegon PPI en Cappital bundelen de krachten en gaan samen verder onder de naam Aegon Cappital. Daarmee worden ze de grootste ppi op de markt. 

 Meer weten?

Neem contact op met uw accountmanager bij Aegon. We helpen u graag.