Ziek op vakantie of tijdens de vakantie

In de zomermaanden staat de telefoon vaak roodgloeiend bij ons. Met, u raadt het al, vragen over vakantieverlof en ziekte.

Zomervakantie! Een zonnige maar vaak ook drukke periode voor werkgevers. Onze claim- en casemanagers krijgen in deze periode dan ook veel vragen over vakantieverlof en ziekte. Wat als een werknemer ziek wordt tijdens de vakantie? En mag een werknemer die al ziek is eigenlijk wel vakantieverlof opnemen? U kunt uw klant adviseren over wat er in deze situaties moet gebeuren. Daarom zetten we een aantal praktische zaken voor u op een rij.

Zo zit het met de loondoorbetalingsverplichting

De loondoorbetalingsverplichting is contractueel vastgelegd tussen uw klant en zijn werknemers. Het kan zijn dat de loondoorbetaling tijdens ziekte minder is dan honderd procent. Zo blijft er namelijk een prikkel bestaan om de werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten. Vakantiedagen worden altijd vergoed tegen honderd procent loon. Het maakt dan niet uit of de werknemer ziek is. Als de werknemer vakantieverlof opneemt, moet de werkgever het loon volledig doorbetalen.

En zo zit het met de opbouw van vakantieverlof

Uw klant heeft een loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. In die periode bouwt de zieke werknemer op basis van de reguliere contracturen vakantieverlof op. Voor de zieke werknemer geldt dat het wettelijk opgebouwde vakantieverlof kan verlopen. Uw klant kan de zieke werknemer hierop wijzen. Is de werknemer door zijn ziekte niet in staat het vakantieverlof op te nemen? Alleen in dat geval kan het vakantieverlof niet verlopen.

Ziek zijn en toch met vakantie gaan? 

Het voelt misschien vreemd voor uw klant als een zieke werknemer een verzoek indient voor vakantieverlof. Maar dit komt regelmatig voor. Ook als werknemers honderd procent arbeidsongeschikt zijn. Als de werknemer ziek is en graag op vakantie wil, moet hij dit eerst overleggen met uw klant. Daarna gaat de zieke werknemer vaak in overleg met de bedrijfsarts. Het is de bedrijfsarts die bepaalt of de vakantie positief kan bijdragen aan het herstel of in ieder geval het herstel niet in de weg staat. Ziet de bedrijfsarts geen belemmeringen? Dan neemt de zieke werknemer vakantieverlof op. In deze periode wordt de werknemer vrijgesteld van inspanningen die te maken hebben met re-integratie. Dit verlof wordt zoals gebruikelijk ingehouden en verrekend met het totale tegoed aan vakantiedagen. Overigens neemt de zieke werknemer vakantieverlof op voor de reguliere contracturen. Ook als een werknemer gedeeltelijk hersteld is en daardoor slechts een deel van de contracturen werkzaam is.

Ziek tijdens de vakantie?

Een werknemer kan natuurlijk ook ziek worden tijdens de vakantie. Daarom is het verstandig afspraken hierover op te nemen in een verzuimreglement. Denk hierbij aan afspraken over het melden van geheel of gedeeltelijk herstel, het raadplegen van een arts of bedrijfsarts en het doorgeven van een verblijf- of verpleegadres. Komt de zieke werknemer de afspraken na? Dan worden de ziektedagen tijdens de vakantie niet als vakantieverlof gerekend. Het aantal ziektedagen wordt vaak achteraf gecorrigeerd en opnieuw toegevoegd aan het totale tegoed aan vakantiedagen.

Andere vakantievragen?

Uw accountmanager vertelt u graag meer.