Nieuwe factoren voor het flexibiliseren van pensioen

Op 1 januari 2019 passen we de flexfactoren van onze pensioenregelingen aan. 7 vragen en antwoorden over deze verandering. 

Wat zijn flexfactoren ook alweer?

Flexfactoren zijn de rekenfactoren die we gebruiken voor het uitstellen, vervroegen of uitruilen van pensioen. We mogen deze factoren jaarlijks veranderen. Vorig jaar hebben we alles bij het oude gelaten. Maar op 1 januari 2019 vindt er een nieuwe aanpassing plaats. 

Wat gaat er veranderen?

We stellen de factoren bij op basis van de huidige levensverwachting, marktrente en samenstelling van onze portefeuille. Wat dit betekent voor enkele veelgebruikte opties ziet u onderaan deze pagina onder Downloads. 

Voor welke pensioenregelingen gaan de factoren veranderen?

Het gaat om de regelingen waarin we vermelden dat we de flexfactoren jaarlijks kunnen herzien. Staat er in de regeling dat de factoren gelden gedurende de overeenkomst? Dan laten we ze onveranderd.

Wat betekent dit voor mijn klanten?

Kiest uw klant vanaf 1 januari 2019 voor een van de flexibiliseringsmogelijkheden? Dan gelden er andere pensioenbedragen. Dit kunt u zien in uw ‘Mijn Omgeving’.

Wat betekent dit voor mijn advies?

Met de nieuwe factoren kunt u nu al een indicatie geven van de uitkomsten na 1 januari 2019. 

Waar staan de nieuwe factoren?

Deelnemers kunnen hun Pensioen 1-2-3 raadplegen. Laag 3 krijgt namelijk een document met de nieuwe flexfactoren voor die regeling. Voor werkgevers komt er een nieuw document in Beheernet. Goed om te weten: deze documenten bevatten alleen de factoren die er echt toe doen. Dus geen indicatieve uitruilfactoren die alleen maar voor verwarring zorgen. Is er een situatie waarin de gepubliceerde factoren niet voorzien? Dan verwijzen we de deelnemer naar de Pensioenplanner in Mijn Aegon. 

Kan ik de nieuwe factoren nu al gebruiken?

Jazeker. We werken al met de nieuwe factoren als de rekendatum in 2019 of later valt. Ook de Pensioenplanner in Mijn Aegon houdt rekening met de nieuwe situatie. Uw klanten krijgen dus meteen de juiste informatie.