First Time Right (FTR): bewijs van eigen middelen

Sneller en soepeler een bindende offerte ontvangen? Met de onderstaande tips & tricks helpen we u verder! Iedere maand ontvangt u van ons een handige tip. Daarbij zetten we ook steeds een ander document in de spotlight. 

De tip van deze maand: in welke verschillende situaties vragen wij een overzicht van de eigen middelen op. 

Hieronder leest u in welke verschillende situaties wij een overzicht van de eigen middelen opvragen. Zo kunt u zich goed voorbereiden op de hypotheekaanvraag en weet u hoeveel eigen middelen uw klant moet aantonen.

  • Aankoop van de woning of oversluiten van de lening

De aangevraagde lening is lager dan de benodigde kosten voor de aankoop van de woning of oversluiten van de lening. Het verschil toont u aan met een overzicht van de eigen middelen. U toont het bedrag aan eigen middelen aan dat staat op de financieringsopzet.

  • Verkoopverlies

Uw klant heeft een huidige woning. Het kan zijn dat hier een (verwacht) verkoopverlies ontstaat. Het verkoopverlies is het verschil tussen de verkoopsom minus de huidige lening of de markwaarde minus de huidige lening. Met het overzicht eigen middelen toont u aan hoe uw klant dit verkoopverlies gaat financieren.

  • Dubbele lasten

Wanneer er sprake is van een overbruggingskrediet en de huidige woning is nog niet verkocht, dat vragen wij eigen middelen op voor de dubbele lasten. Met het overzicht eigen middelen toont u aan dat uw klant gedurende één jaar de bruto dubbele lasten kan dragen. Is er voldoende ruimte op inkomen? Dan kan dat ook in plaats van eigen middelen.

  • Aflossen krediet

Lost de klant een krediet voor passeren af? Dan vragen wij een overzicht eigen middelen waaruit blijkt dat dit krediet afgelost kan worden.

U kunt de eigen middelen op verschillende manieren aantonen:

  • Een bankafschrift van een (spaar)rekening. U levert een recent bankafschrift aan die op naam van de klant staat.
  • Waarde in een af te kopen verzekering. Zo kunt u bijvoorbeeld aantonen hoe de klant een verkoopverlies opvangt.
  • Een schenking.

 

In de Checklist documenten hypotheekaanvraag ziet u de andere eisen waaraan de documenten moeten voldoen.

Deze maand in de spotlight: Bewijs eigen middelen

Het overzicht van de eigen middelen vragen wij soms opnieuw op. Dit zijn de meest voorkomende redenen om dat te doen:

  • Er zijn onvoldoende eigen middelen aangetoond. Aan de hand van de tips in dit artikel kunt u van te voren vaststellen hoeveel eigen middelen u moet aantonen.
  • Het bewijs eigen middelen is niet voorzien van een datum. Hierdoor kunnen wij niet vaststellen dat het een recent overzicht is.
  • De naam van de rekeninghouder ontbreekt.
  • Het overzicht is te oud. Een bewijs eigen middelen mag maximaal één jaar oud zijn. Een behandelaar kan een recenter overzicht opvragen als de aangetoonde eigen middelen bijvoorbeeld op een betaalrekening staan. Houdt u hier alstublieft rekening mee.