Bent u klaar voor de nieuwe privacywetgeving?

De privacywetgeving wordt een stuk strenger. En dat heeft gevolgen voor uw relatie met Aegon en uw klanten.

De AVG vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De AVG gaat de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen. Het recht op privacy wordt daarmee veel steviger verankerd in onze wetgeving. Dat brengt extra verantwoordelijkheden met zich mee. Voor organisaties in het algemeen. En dus ook voor u en ons.

We verwerken alleen nog de gegevens die we écht nodig hebben

De AVG stelt dat organisaties een geldige reden moeten hebben voor het verzamelen van persoonsgegevens. In ons geval vloeit die reden vaak voort uit de overeenkomst met de klant. Deze overeenkomst kunnen we alleen uitvoeren als we een aantal persoonsgegevens hebben van werknemers. Maar daar zijn grenzen aan. De AVG stelt namelijk dat we niet bovenmatig gegevens mogen verzamelen. Dat kán betekenen dat we op termijn de naam, het BSN en de kopie van het identiteitsbewijs van de deelnemer gaan verwijderen uit het offerteproces. Op termijn passen we al onze portals aan. We zullen dan alleen nog de gegevens tonen en vragen die écht nodig zijn.

In sommige gevallen moet u een verwerkingsovereenkomst sluiten met uw klant

De AVG maakt onderscheid tussen verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers. Aegon Nederland is voor Pensioen en Inkomen altijd verwerkingsverantwoordelijk. Dit betekent dat Aegon Nederland géén verwerkovereenkomsten hoeft te sluiten met adviseurs en werkgevers. Adviseurs zijn in beginsel ook verwerkingsverantwoordelijk in hun relatie met de werkgever. Hebben uw klanten een deel van hun administratie aan u uitbesteed? Dan kan het zijn dat u ‘verwerker’ bent voor de werkgever. In dat geval moet u een verwerkingsovereenkomst afsluiten met elkaar.

Uw klant kan via u een beroep doen op zijn rechten

Bestaande rechten onder de Wet bescherming persoonsgegevens worden versterkt. Denk bijvoorbeeld aan het recht op inzage. Daarnaast is de wet uitgebreid met het recht op gegevenswissing en het recht op overdraagbaarheid. Dat betekent dat een deelnemer ons kan vragen welke persoonsgegevens we van hem verwerken. En ons kan vragen om die gegevens te wissen. Maar de deelnemer kan ook via ú een beroep doen op deze rechten. De deelnemer levert dan een kopie van zijn identiteitsbewijs bij u aan. U moet ons daarna laten zien dat de deelnemer u heeft gemachtigd. We mogen het antwoord op zo’n verzoek alleen met de deelnemer delen en niet met u. 

Uw accountmanager kan u meer vertellen over de AVG

De invoering van de AVG heeft grote gevolgen. Voor ons, maar ook voor u. We zullen u dan ook goed op de hoogte houden de komende tijd. Heeft u in de tussentijd vragen? Neem dan gerust contact op met uw accountmanager.