U-rendement 2018 positief

Het U-rendement, het gemiddeld rendement op een pakket Nederlandse staatsleningen, is voor 2018 vastgesteld op 0,04%. Deze vaststelling gebeurt door het Verbond van Verzekeraars. Deze stijging kan gevolgen hebben voor uw klanten met een collectieve pensioenregeling.

Gebruik U-rendement

Aegon gebruikt het U-rendement als basis voor onder andere:

  • de renteverrekening op de rekening-courant;
  • de rente op een eventuele depotrekening die hoort bij een pensioenregeling.

Renteverrekening op de rekening-courant

Door het positieve u-rendement wordt er een kleine rentevergoeding uitgekeerd op de rekening-courant. Goed om daarbij te weten: de rekening-courant van Aegon kent geen negatieve rente aan de onderkant. Bij Aegon PPI is er verder geen sprake van een rekening-courantverhouding. Hier speelt het U-rendement dus geen rol.

Renteberekening op een eventuele depotrekening

Heeft uw klant een depotrekening bij Aegon? Bijvoorbeeld voor indexatiedoeleinden? Dan kan er wél sprake zijn van negatieve rente. Bij depotrekeningen vindt er vóór de renteverrekening namelijk meestal een afslag plaats op het U-rendement. Door die afslag kan het rendement net als in 2017 negatief uitpakken.

Informeren van uw klanten

Vorig jaar hebben wij u klanten zelf geïnformeerd over de effecten van het U-rendement omdat de wijze waarop het U-rendement berekend wordt toen gewijzigd was. Dat is dit jaar niet het geval. Daarom informeren wij uw klanten niet.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Of krijgt u vragen van uw klanten over de renteverrekening? Dan staan we natuurlijk klaar om uitleg te geven!