Waarom financiële planning belangrijk is voor iedereen

Vaak wordt gedacht dat financiële planning alleen bedoeld is voor vermogende mensen. Dat is al lang niet meer zo. De overheid legt inkomensrisico’s steeds meer bij individuele werknemers. Er is grotere keuzevrijheid, te midden van snelle veranderingen. In zo’n omgeving heeft iedereen die werkt behoefte aan advies over zijn eigen financiële planning, inclusief de pensioenopbouw.

Financieel plan: houvast in snel veranderende wereld

We leven in een tijd waarin verandering de enige constante is. De snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden, neemt exponentieel toe. Sommigen spreken van een VUCA-wereld: een wereld die Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous is. In een omgeving waarin zaken snel veranderen, onzeker, complex en vaag zijn, staan mensen en organisaties voor de uitdaging om zich hier tegen te wapenen. Dat geldt ook voor financiële planning. Hoe kom je tot een deugdelijke planning als er telkens van alles om je heen verandert? Een financieel plan zorgt voor een zo volledig mogelijk beeld van iemands inkomens- en vermogenspositie op korte en lange termijn.

Juist als er relatief veel onzekerheden zijn, biedt een solide financieel plan houvast. Een goed financieel plan is gebaseerd op een visie en een strategie. Wat zijn de doelen die iemand nastreeft? Hoe ziet de planning van iemands levensloop eruit? Welke middelen zijn hiervoor nodig? Als het antwoord op deze vragen duidelijk is, kunnen veranderingen in iemands persoonlijke situatie beter op waarde worden geschat en kan het plan eventueel ook bijgesteld worden.

Advisering: pensioengebouw als één geheel bekijken

Wie plannen maakt voor een gezonde financiële toekomst denkt per definitie ook na over het inkomen voor later. In die context is het van belang om te weten dat ook de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt in Nederland sterk in beweging zijn. Digitalisering en robotisering hebben grote invloed op arbeidsrelaties. De arbeidsmarkt wordt op onderdelen nog flexibeler, onder andere in de vorm van een groeiend toenemend aantal ZZP’ers. Tegelijkertijd zorgt de economische groei op diverse plekken alweer voor krapte.

In dit dynamische speelveld geeft de overheid werkgevers en werknemers steeds meer vrijheid én verantwoordelijkheid, met name ook bij de pensioenopbouw in de tweede pijler en derde pijler. Het is reden te meer om bedrijven en hun medewerkers actief bij te staan in hun financiële planning, met de visie en de strategie van een financieel plan als vertrekpunt. Wat is iemands gewenste levensstijl na pensionering? Wat is hiervoor nodig? In de advisering is het zaak om alle pensioenpijlers in samenhang, als één geheel, te bekijken. In hoeverre zijn de AOW en het werkgeverspensioen toereikend voor iemand? En, als dit niet het geval is, op welke manieren kan iemand de pensioenopbouw het beste aanvullen? Het zijn vragen die anno 2018 iedereen raken. Financiële planning is belangrijk voor iedereen!

Aegon biedt zakelijke klanten de mogelijkheid om hun medewerkers inzicht te geven in hun persoonlijke pensioensituatie. Ook biedt Aegon werknemers productoplossingen voor een gezonde financiële toekomst. Hiermee kunt u als adviseur uw zakelijke klanten helpen om een invulling te geven aan hun zorgplicht en goed werkgeverschap. In het volgende blog leest u hier meer over. Nu al nieuwsgierig? Neem dan contact op met uw accountmanager.