Helft werknemers heeft geen extra vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Werknemers die langdurig ziek zijn krijgen te maken met de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Zij kunnen fors achteruit gaan in inkomen en zelfs terugvallen tot bijstandsniveau. Werkgevers kunnen hun werknemers hier tegen beschermen met een collectieve WIA-aanvullende verzekering. Maar de helft van de werkgevers doet dit niet.

Aantal arbeidsongeschikten neemt toe

Het UWV meldt dat de instroom van arbeidsongeschikten in de WIA vorig jaar gestegen is met bijna 12%. Dit betekent dat er in 2016 maar liefst 40.000 mensen deels of volledig arbeidsongeschikt werden bevonden.

WIA-aanvullende verzekeringen

Ongeveer de helft van de werkgevers in Nederland heeft een verzekering afgesloten die financiële bescherming biedt tegen arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit het Marktrapport Inkomensverzekeringen van Baken Adviesgroep BV. Dit kan een losse collectieve WGA-Aanvulling-, WIA-Excedent- of WIA-35minverzekering zijn of een combinatieproduct.

Helft werknemers onvoldoende beschermd

Dit betekent dat grofweg de helft van de werknemers in Nederland niet of onvoldoende beschermd is tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. We hebben het dan over ca. 3,5 miljoen werknemers!

Een oplossing

Werkgevers kunnen voor hun werknemers een WGA-Aanvullingsverzekering afsluiten. Deze biedt goede inkomensbescherming voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. Voor werknemers die meer verdienen dan de SV-loongrens van € 53.706,- biedt Aegon aanvullend de WIA-Excedentverzekering. Zodat ook deze werknemers voldoende beschermd zijn tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Ook na twee jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid is de zorg voor al uw (ex) medewerkers dan nog goed geregeld. Een mooi bewijs van goed werkgeverschap!

Lage premie en bovendien fiscaal aftrekbaar

Een WIA-aanvullende verzekering is een uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde. Omdat de verzekering collectief is, is de gemiddelde premie bovendien laag. Een werkgever kan daarbij kiezen of hij de premie volledig zelf betaalt of een eigen bijdrage inhoudt op het brutosalaris van zijn medewerkers. Ook de overheid betaalt mee: de premies zijn fiscaal aftrekbaar! Voor zowel de werkgever als de werknemer.

De premie berekenen

Bij de premieberekening wordt gekeken naar het loon, de branche waarin het bedrijf actief is, het geslacht van de medewerkers, de leeftijden van de medewerkers en het type dienstverband (vast of tijdelijk). Hieruit komt een premiepercentage. Dit percentage vermenigvuldigd met het verzekerd loon is het premiebedrag.

Kosten van een uitgebreide WGA-Aanvullingsverzekering

Het premiepercentage voor een uitgebreide WGA-Aanvullingsverzekering die aanvult tot minstens 70% van het oude salaris ligt in 90% van de gevallen tussen de 0,2% en 0,8% van de loonsom. Uiteraard afhankelijk van de branche, de samenstelling van het werknemersbestand en het al of niet meeverzekeren van indexatie van de uitkering. Bij een totale loonsom van bijvoorbeeld € 900.000 is dat tussen de € 1.800 en € 7.200 per jaar. Voor een werknemer met een salaris van € 35.000 ligt de premie dus tussen de € 70 en € 280 per jaar. Bruto!

Kosten van een WIA-Excedentverzekering

De premiepercentages van een WIA-Excedentverzekering schommelen in 85% van de gevallen tussen de 1,5% en 4,5% van het verzekerd bedrag. Het verzekerd bedrag is het verschil tussen het salaris en het maximum SV-loon. In 2017 is dat € 53.706. Als bij dezelfde totale loonsom van € 900.000 er vijf werknemers zijn met een loonsom hoger dan het maximum SV-loon en zij samen € 385.000 verdienen, dan is het verzekerd bedrag € 116.470. De totale premie ligt dan tussen de € 1.747 en € 5.241 per jaar.

Voor iemand die € 65.000 verdient is het verzekerd bedrag € 11.294. De premie voor deze persoon ligt tussen de € 170,- en € 508,- per jaar. Voor dit bedrag wordt het inkomen van de werknemer aangevuld tot 70% van het laatstverdiende salaris. 

Aegon biedt verschillende WIA-aanvullende verzekeringen. De productinformatie vind u hier.